Távközlési szolgáltatások és eszközök

Távközlési szolgáltatások és eszközök

címleírás
ADSL internet Az ADSL vagyis az aszimmetrikus digitális előfizetői vonal valójában egy kommunikációs technológia, amely egy csavart rézérpárú telefonkábelen keresztül juttat el adatot A pontból B pontba. 
ADSL modem ADSL modemeket értelemszerűen az ADSL alapú internet szolgáltatáshoz használnak. Az ADSL modemek sebessége ma már több, mint 100 Mbps is lehet.
Antenna Antenna az az eszköz, amely a különböző frekvenciájú rádióhullámok adására vagy vételére alkalmas. 
Bérelt vonali internet Üzleti célú internetszolgáltatás, jellemzően menedzselt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szolgáltató folyamatosan figyeli a vonalat és hiba esetén azonnal reagál.
CPS telefon A szolgáltató előválasztással (CPS, azaz Carrier Pre-Selection) működő telefon szolgáltatás igénybevételéhez  rendelkeznünk kell vezetékes telefon előfizetéssel  a helyi telefonszolgáltatónál.
Csupasz ADSL internet Az úgynevezett csupasz ADSL internetszolgáltatás is telefonvonalon (réz érpáron) valósul meg, de nem szükséges hozzá telefon előfizetés! Telefon nélkül valamivel drágább, mint a normál, telefonos ADSL.
DBV-C Set Top Box A DVB-C set top box a digitális kábeltévé adások vételére szolgáló beltéri egység. Annyi set top box szükséges, ahány tévékészüléken szeretnénk egyidőben különböző adást nézni.
Dekóder A dekóder valamilyen kódolt adatfolyam, például tévéadás kikódolására szolgál.   A dekódert leggyakrabban a televíziózásban használják, mert bizonyos csatornákat vagy a teljes tévészolgáltatást kódolják. A dekóder szót leginkább a Mindig TV Extra szolgáltatója, az Antenna Hungária használja. 
Digi Set Top Box A Digi műholdas és digitális kábeltévé szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beltéri egység, azaz set top box, amit a Digi digitális boxnak is nevez. 
Digitális Tv antenna A DVB-T, azaz földi sugárzású digitális tv (Mindig TV) vételéhez szükség van antennára. Amennyiben egy adótoronyhoz közel lakunk elég lehet egy szobaantenna.
DVB-S Set Top Box A DVB-S set top box a digitális műholdas tv adások vételére szolgáló beltéri egység. A set top boxok ára szolgáltatónként és akciónként változik, hűségidővel nyilván olcsóbb, akár 0 Ft is lehet. 
DVB-t beltéri egység Az ingyenes, földi sugárzású digitális műsorszolgáltatás (fantázianevén MinDig TV) vételéhez az antennán túl, egy ún. DVB-T MPEG-4 HD beltéri egység szükséges vagy olyan  televízió készülék, amelyikbe be van építve az ún. DVB-T tuner.
eFax A régi típusú faxoka már felváltotta az elektronikus fax vagyis az eFax.
Előfizetéses mobiltelefon csomagok A havidíjas, azaz előfizetéses mobiltelefon csomagok kedvezőbb percdíjakat tartalmaznak a feltöltőkártyás csomagokénál. 
Feltöltőkártyás mobiltelefon csomagok A feltöltőkártyás mobiltelefon csomagok nagy előnye, hogy a költségeket ellenőrzés alatt tarthatjuk.
Földi sugárzású TV A földi sugárzású digitális tv szolgáltatás (DVB-T MPEG4) az Antenna Hungária által szolgáltatott Mindig TV és Mindig TV Extra.
Internet modem A modem egy adatátviteli berendezés, amely az adatokat egy átviteli közeg (pl. vezeték vagy rádióhullám) egyik pontjáról a másikra továbbítja, ahol egy másik modem fogadja azokat. Modemeket használnak az internet szolgáltatásnál is, ahol a - vezetékes vagy vezeték nélküli - vonal két végén modemek működnek. 
IPTV Az IPTV internet hálózaton elérhető digitális televíziós szolgáltatást vagyis egy telefonvonalon elérhető, minőségi kábeltévé szolgáltatást jelent.
IPTV Set Top Box A IPTV set top box az IPTV tévé szolgáltatás vételére szolgáló beltéri egység. Annyi set top box szükséges, ahány tévékészüléken szeretnénk egyidőben különböző adást nézni.
Kábel modem A kábelmodemek a kábeltévé szolgáltatók hálózatán működnek és a kábeltévé szolgáltatók internet szolgáltatásának igénybevételére szolgálnak.
Kábelnet Kábelnet vagy kábeles internet szolgáltatás ma már a kábeltv szolgáltatók nagy részénél elérhető.
Kábel TV A kábeltv szolgáltatás kábelhálózaton elérhető televíziós szolgáltatást jelent. 
Korlátlan beszélgetés 2012 októberében tűnt fel a magyar piacon először olyan mobilelőfizetés, amelyben egy meghatározott havidíjért korlátlanul beszélhetünk és korlátlanul smsezhetünk minden belföldi hálózatba.
Mifi A MiFi egy mobil - azaz hordozható - WiFi hotspot. 
Mikrohullámú internet A mikrohullámú kapcsolaton keresztül igénybe vett internet szolgáltatást nevezik leegyszerűsítve mikrohullámú internetnek vagy mikrós internetnek.
Mindig-tv dekóder A földi sugárzású digitális műsorszolgáltatás (MinDig TV, illetve MinDig TV Extra) vételéhez az antennán túl szükséges egy dekóder, de lehet, hogy a tévékészülékünkben ez benne van. 
Mindig TV vevő A földi sugárzású digitális műsorszolgáltatás (MinDig TV, illetve MinDig TV Extra) vételéhez az antennán túl bizonyos, nem túl nehéz, bár tudományosan hangzó feltételeknek kell eleget tenni.
Műholdas internet A műholdas internetszolgáltatás egy speciális internetszolgáltatás, mely kétirányú műholdas internet kapcsolatot biztosít.
Műholdas TV A műholdas TV előfizetés nagy előnye, hogy gyakorlatilag bárhova beköthető, parabolaantennára, beltéri egységre és némi szerelésre van szükség, melyet többnyire a szolgáltató vagy annak alvállalkozója végez el.
Optikai internet Alapvetően kétféle optikai hálózaton nyújtott internetszolgáltatás létezik. 
Parabola antenna Parabolaantenna a műholdas televízió adások vételéhez szükséges.
Router A router forgalom irányítót jelent, tulajdonképpen adatcsomagokat irányít a különböző számítógépes hálózatokon, legfőképpen az interneten. Ugyanakkor már az otthonokban és az irodákban is szinte nélkülözhetetlen, hiszen, ha egynél több számítógép vagy internetképes eszköz van, akkor a routerek internet megosztóként működnek.
Set Top Box A digitális tévé szolgáltatások igénybevételéhez szükséges egy beltéri egység, azaz ún. set top box. Míg az analóg adásoknál set top boxra nem volt szükség, a digitális adásoknál a beltéri egység elengedhetetlen. A tévécsatornák váltása, beállítása is ezen keresztül működik. 
Splitter A splitter elosztót jelent.
Stick Infokommunikációs szempontból a stick vagy USB stick három dolgot jelenthet. Az egyik a memória kártya, mely különböző fájlok tárolására szolgál.
Switch Az infokommunikáció területén a switchek valójában intelligens és gyors hálózati kapcsolók. 
T-Home Set Top Box A T-Home digitális tv szolgáltatásainak igénybevételéhez szükséges beltéri egység, azaz ún. set top box. A T-Home még vevőegységnek is nevezi.
UPC beltéri egység A UPC digitális tv szolgáltatásainak igénybevételéhez szükséges beltéri egység, azaz ún. set top box, amit a UPC mediabox-nak nevez. 
USB modem USB modemnek vagy HSDPA modemnek is hívják a mobilinternet modemeket, melyek arra szolgálnak, hogy a számítógépünkről közvetlenül tudjunk mobilinternetezni. A HSDPA a 3,5 G mobilinternet szolgáltatást jelenti, mely (elméletileg) elérheti a 14,4 Mbps sebességet.
USB router USB routernek általában az olyan internet megosztót hívják, mely rendelkezik egy USB adapterrel és ezáltal képes a mobilinternetet házon belül több számítógép között megosztani.
USB stick Az USB sticknek  leginkább háromféle felhasználási területe létezik.
Vezetékes telefon A vezetékes telefon szolgáltatás leginkább a hagyományos telefon szolgáltatást jelenti, amelyiket egyre inkább csak tartalék megoldásnak használnak.
Virtuális alközpont Az alközpontok tulajdonképpen modernizált telefonközpontok, alacsonyabb üzemeltetési költséggel, több, bővíthető funkcióval. 
Virtuális szerver A virtuális szerver, azaz VPS (Virtual Private Server) nagyszerű alternatívája a saját fizikai szervernek.
Voip telefon IP vagy VoIP (Voice over Internet Protocol) telefonszolgáltatásnak az internet kapcsolaton keresztül nyújtott telefon szolgáltatásokat nevezik.
Wifi A WiFi vagy wi-fi, más néven WLAN, mikrohullámú adatkommunikációt jelent, mégpedig a 2.4 GHz vagy 5 GHz szabadon használható frekvenciákon.
Wifi antenna Wifi (wireless fidelity) alapú kommunikációhoz mindenképpen szükséges, hogy az eszközök rendelkezzenek wifi antennával. A wifi antennát még WLAN antennának is nevezik.
Wifi-router A wifi router, wifi képes internet megosztót jelent. Akár a vezetékes, például ADSL vagy kábeles internet szolgáltatást, akár a mobilinternetet meg lehet osztani vele. Ilyen módon egy vezetékes internet szolgáltatást is mobilizálhatunk, persze csak házon belül. 
Kérjen visszahívást!