ADSL internet

Az ADSL vagyis az aszimmetrikus digitális előfizetői vonal valójában egy kommunikációs technológia, amely egy csavart rézérpárú telefonkábelen keresztül juttat el adatot A pontból B pontba. A technológia segítségével a hagyományos modemekhez képest gyorsabb digitális adatátvitel érhető el, ezért igazi áttörés volt megjelenése az internetszolgáltatás piacán. Valószínűleg sokunk emlékezetében élénken él az a pillanat, amikor szép lassan felváltotta a tárcsázós megoldást, hiszen előnyei megkérdőjelezhetetlenek voltak.

A szolgáltatás fontos eleme, hogy nem egyenlő a letöltési és a feltöltési sávszélesség, a vonalat tulajdonképpen ezért is hívják aszimmetrikusnak. A letöltés általában nyolcszor gyorsabb a feltöltéshez képest, a rendszer pedig ezzel az otthoni felhasználóknak kedvez. Előnyei és egyszerűsége miatt rendkívül gyorsan lett népszerű a felhasználók körében.

Annak, hogy a különböző típusú ADSL szolgáltatások elterjedtek, egyrészt technikai, másrészt üzleti okai is vannak. Előbbi esetében fontos szempont volt a gyors és nagy távolságokba elérő adatátvitel, utóbbinál pedig az, hogy ezzel jobb feltételekkel (és kezdetben drágább áron) tudtak előfizetéseket kötni.

Mint minden termék esetében, idővel ezen szolgáltatás ára is csökkenni kezdett és szép lassan megjelentek az olcsó lehetőségei. Ma már kedvező áron érhetünk el egészen gyors és praktikus csomagokat.

A kezdeti ADSL internet 256 kbit/s-ról indulva érte el a 8096 kbit/s-t, a második generációs szolgáltatás első verziója viszont már képes volt 12 Mbit/s-ra is. Az alig pár hónappal később megjelent ADSL2+ pedig még ezt a számot is megduplázta, így a sebesség ma már elméleti maximális letöltést tesz lehetővé.

Ahhoz, hogy egyszerű módon ADSL internetszolgáltatást igényeljünk, telefonos előfizetéssel kell rendelkeznünk, amennyiben telefonvonal nélküli szolgáltatásra van szükségünk, akkor az úgynevezett csupasz csomagok között kell keresgélnünk. Természetes, hogy az előbbi esetben kedvezőbb árat kaphatunk, ezért, ha olcsóbbat szeretnénk magunknak, ne a „meztelen” változatot keressük, hanem a telefonhoz kötött verziót.

ADSL sebességek

Az ADSL összehasonlítás nemcsak az ár, hanem sebesség alapján is fontos lehet. A letöltési sebesség (az előfizető fele áramló adatok sebessége) sokkal nagyobb, mint a feltöltési sebesség (azaz az előfizetőtől a központ irányába haladó adatforgalom sebessége). Erről az aszimmetriáról is kapta a nevét a technológia (asymmetric digital subscriber line, azaz aszimmetrikus digitális előfizetői vonal). Az adatáramlás sebességének elvi maximumát sávszélességnek is nevezik. Általában a lehetséges maximum letöltési sebességet szokták megadni fő adatként (pl. 5 Mbps, azaz 5 megabit per secundum). Ugyanakkor a feltöltési sebesség elvi maximuma általában ennek töredéke (kb. a tizede). Érdemes ismerni még a garantált sávszélesség fogalmát, ebből is van garantált letöltési és garantált feltöltési sebesség (sávszélesség). A garantált sávszélesség általában negyede-ötöde a maximum sávszélességnek és szabály szerint ezt a vonalon az esetek 80%-ban el kell tudni érni.

Az ADSL kapcsolat tényleges sebessége függ a központtól való távolságtól, a vonal fizikai állapotától, a szolgáltató hálózatának pillanatnyi terheltségétől stb. Nem feltétlenül kell azonnal a szolgáltatónk ügyfélszolgálatát hívni, ha egy teszt azt mutatja, 

ADSL modem

A szolgáltatáshoz szükséges egy adsl modem, melyet a szolgáltatónktól kapunk (nem mindig ingyen), de akár máshol is megvásárolhatjuk, esetleg a korábbi szolgáltatónktól megmaradt modemet is felhasználhatjuk. Díjcsomag váltáskor előfordulhat, hogy modem csere szükséges, mert a modemünk nem bírja az új sávszélességet és erről néha a szolgáltató is megfeledkezik. Ezen internet típusnál is vannak különböző generációk, például ADSL2, 2+ vagy éppen VDSL, VDSL2, de ezekkel nem igazán kell foglalkoznunk, mert egy adott címen egyféle típus érhető el és nem kell külön jelezni, hogy mondjuk 2. generációs szolgáltatást kérünk.

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!