Szolgáltatók szolgáltatás jellege szerint

A távközlési szolgáltatók alapvetően ötféle csoportba sorolhatóak, bár egy ilyen csoportosítás egy kicsit mindig önkényes. A nagy szolgáltatók egyre univerzálisabbak, de a kicsik is igyekeznek egyre több szolgáltatást nyújtani.
Mi tehát öt csoportra osztottuk a szolgáltatókat, de az átfedések egyre nagyobbak. Mindenki próbál minél több szolgáltatást nyújtani, egy kézből kiszolgálni az Ügyfelet.

A távközlési szolgáltatók alapvetően ötféle csoportba sorolhatóak, bár egy ilyen csoportosítás egy kicsit mindig önkényes. A nagy szolgáltatók egyre univerzálisabbak, de a kicsik is igyekeznek egyre több szolgáltatást nyújtani.
Mi tehát öt csoportra osztottuk a szolgáltatókat, de az átfedések egyre nagyobbak. Mindenki próbál minél több szolgáltatást nyújtani, egy kézből kiszolgálni az Ügyfelet.

Az öt szolgáltató csoport a szolgáltatás jellege szerint:
    •    telefonszolgáltatók (vezetékes),
    •    internetszolgáltatók (vezetékes),
    •    televízió szolgáltatók (valamilyen kábeltévé szolgáltatás vezetéken, vagy műholdon),
    •    mobiltelefon szolgáltatók
    •    mobilinternet szolgáltatók

Egyedül a mobiltelefóniában szerzett kiváltságát tudta megtartani a három nagy mobil szolgáltató, az összes többi szolgáltatást ma már szinte bármely szolgáltató képes nyújtani. Ahogy a kábeltévé szolgáltatók szolgáltatnak internetet és telefont, ugyanúgy biztosítanak tévét és telefont az internetszolgáltatók. Hiába a három nagy szolgáltatóé a réz érpáras telefon hálózat - Magyar Telekom, Invitel, UPC (volt Monortel) - valamilyen vezetéken az internet mellé szinte bármelyik távközlési szolgáltató tud IP telefont nyújtani. Ugyanígy a mobilinternetre is igaz, hogy a megléte csak szándék és erőforrás kérdése egy szolgáltatónál.
Természetesen a szolgáltatásokat kombináltan is nyújtják, sőt, leginkább úgy, mert csomagban mindenki számára kedvezőbb.
És akkor nem beszéltünk az üzleti szolgáltatásokról, melyek egyrészt ugyanezen szolgáltatások cégeknek nyújtott változatai, másrészt még szélesebb technológiai repertoárt sorakoztatnak fel. Kicsit magasabb áron, kicsit jobbat, vagy sokkal drágábban sokkal jobbat.

225

Csomagajánlatok szolgáltatók

Internet + TV szolgáltatók

A TV+Internet szolgáltatás értékesítése egy csomagban nagyon gyakori. Ezt ma már mind a kábeltévé, mind a nagyobb internetszolgáltatók megteszik. A kábelszolgáltatók a saját hálózatukon, a saját területükön nyújtják a szolgáltatást,

51

Internet + Telefon szolgáltatók

Az Internet + telefon szolgáltatás csomag az internetszolgáltatók körében népszerű, mert az ADSL (esetleg mikró) szolgáltatás mellé szívesen kínálnak IP telefon szolgáltatást. A csomagok havidíja alig magasabb a csak internet szolgáltatásénál és a telefon percdíjak is kedvezőek.

56

Internet + TV + Telefon szolgáltatók

A TV+internet+telefon kombináció nagyon népszerű csomag, mert összességében sokkal kedvezőbb ára van, mintha külön-külön rendelnénk meg a három szolgáltatást. Ennek a kombinációnak a nyújtására ma már a legtöbb kábeltévé és internetszolgáltató társaság képes. A kábelszolgáltatók a saját hálózatukon, a saját területükön nyújtják a szolgáltatást,

69

Internet + TV + Telefon + Mobiltelefon szolgáltatók

Internet + TV + telefon + mobil szolgáltatást csak a Magyar Telekom, azaz a T-Home tud adni, hiszen mobiltelefon szolgáltatást csak mobil szolgáltató nyújt, a másik két mobilszolgáltató viszont nem rendelkezik nem mobil telefon, nem mobil internet és Tv szolgáltatással.

62

Internet szolgáltatók

ADSL szolgáltatók

Mivel a hagyományos vezetékes hálózat - területtől függően - a Magyar Telekom, Invitel, illetve UPC-é, és az ADSL szolgáltatás ezen működik, minden esetben ez a három szolgáltató a maga területén az alaphálózati szolgáltató.

Ők maguk is nyújtanak ADSL szolgáltatást, de nagykereskedelmi szerződés keretében más internet szolgáltatóknak is

66

Csupasz ADSL szolgáltatók

Mivel a hagyományos vezetékes hálózat - területtől függően - a Magyar Telekom, Invitel, illetve UPC-é, és a csupasz ADSL szolgáltatás ezen működik, minden esetben ez a három szolgáltató a maga területén az alaphálózati szolgáltató.

A csupasz ADSL annyiban különbözik a normál ADSL szolgáltatástól, hogy nem szükséges hozzá vezetékes telefon

70

Kábelnet szolgáltatók

A kábelnet, azaz kábeltévé hálózaton nyújtott internet szolgáltatást értelemszerűen a kábeltévé társaságok nyújtják előfizetőiknek. Ma már a legtöbb kisebb kábeltévé társaság is nyújt a hálózatán kábeles internetszolgáltatást .

47

Mikrohullámú internet szolgáltatók

Mikrohullámú kapcsolaton keresztül igénybe vett Internet szolgáltatást nevezik egyszerűen mikrohullámú internetszolgáltatásnak. Ott elterjedtebb, ahol a vezetékes technológiák kevésbé elérhetőek, pl. kisebb településeken, de sűrűn lakott városrészekben is alkalmazzák. Sok helyen versenyképes alternatívát kínál a vezetékes, vagy mobilinternettel szemben.

 

66

Optikai internet szolgáltatók

Professzionális bérelt vonali üzleti internet szolgáltatást optikai hálózaton több kisebb-nagyobb szolgáltató nyújt a nagyobb városokban. Lakosságnak szánt, optikai hálózaton nyújtott internet szolgáltatást leginkább a T-Home (Magyar Telekom) tud nyújtani a nagyobb városokban “Optinet” fantázianéven.

56

Műholdas internet szolgáltatók
Versenyképes műholdas internet szolgáltatást - úgy tudjuk - Magyarországon egyedül az RG-Networks Kft. és szerződött partnerei nyújtanak. A "vannet" fantázianéven nyújtott műholdas internet szolgáltatás kétirányú műholdas adatátvitelen alapul, így bárhol képes szélessávú internet elérést biztosítani.

 

38

Mobilnet szolgáltatók

Mobilinternet számítógéphez szolgáltatók

Ma már mobilinternetet számítógéphez nemcsak a nagy mobil szolgáltatók, hanem több internetszolgáltató és néhány kábeltévé szolgáltató is nyújt. Míg a mobil szolgáltatók előfizetéses és feltöltőkártyás mobilinternetet is szolgáltatnak, a kisebb szolgáltatók csak havi előfizetéses szolgáltatást értékesítenek.

64

Feltöltőkártyás mobilinternet számítógéphez szolgáltatók

Feltöltőkártyás mobilinternet szolgáltatást számítógéphez a nagy mobil szolgáltatók nyújtanak (T-Mobile, Vodafone, Telenor). A számítógépet itt persze tágabb értelem kell venni, minden olyan elektronikus eszköz idetartozik, amelyiket nem használjuk mobiltelefonálásra. Ha pl. egy táblagépet mobiltelefonként is használunk, akkor hozzá való

78

Mobilinternet mobiltelefonhoz szolgáltatók

Ha a mobiltelefonunkkal internetezni szeretnénk (okostelefonoknál ez már-már kötelező), akkor ehhez a "Mobilinternet mobiltelefonhoz" részben keressünk szolgáltatót. Ilyen mobilnet szolgáltatást csak a nagy mobilszolgáltatók nyújtanak.

46

TV szolgáltatók

Kábel TV szolgáltatók

Ma már gyakoribb a digitális kábeltévé szolgáltatás , az analóg kábeltévé szolgáltatás leginkább a kisebb szolgáltatóknál maradt meg, vagy a nagyobbaknál esetleg olyan kisebb településeken, ahova a hálózat fejlesztés még nem ért el.

A szolgáltatók helyenként mind a digitális, mind az analóg szolgáltatást képesek nyújtani, érdemes lehet áttérni a

72

Műholdas TV szolgáltatók

Korábban csak a UPC Directet, T-Homeot és a Digit mondhattuk műholdas tv szolgáltatónak. Aztán megjelent a piacon a Hello HD, majd nemrég a BTel is műholdas TV szolgáltató lett. De a  szolgáltatók száma vélhetően bővül még. A műholdas tévé szolgáltatók mind korszerű, digitális szolgáltatást nyújtanak, különböző extra funkciókat kínálva az előfizetőiknek.

54

Földi sugárzású TV szolgáltatók

A klasszikus értelemben vett földi sugárzású digitális tévé szolgáltató az Antenna Hungária, amelyik a mindigTV szolgáltatás családdal már szinte teljes országos lefedettséggel szolgáltat.

Ugyanakkor Budapesten és környékén működik a Hello HD szolgáltató Hello Digital nevű, vezeték nélküli technológiával

70

IPTV szolgáltatók

Az IPTV szolgáltatás valójában egy telefon vonalon működő digitális kábeltévé szolgáltatás. A szolgáltatást Invitel területen az Invitel nyújtja, Magyar Telekom területen azonban a T-Home-on kívül a nagyobb internet szolgáltatók is nyújtani képesek, akik a Magyar Telekom nagykereskedelmi partnerei.

58

Telefon szolgáltatók

Vezetékes telefon szolgáltatók

Mivel a hagyományos vezetékes hálózat - területtől függően - a Magyar Telekom, Invitel, illetve UPC-é, a hagyományos vezetékes telefonszolgáltatást a maga területén ez a három szolgáltató tudja nyújtani.Ha elrugaszkodunk a hagyományos értelmezéstől, akkor mondhatjuk, hogy vezetékes telefonszolgáltatást a kábeltévé társaságok

62

VOIP telefon szolgáltatók

Az IP telefon szolgáltatás (más néven digitális telefonszolgáltatás, vagy VoIP) valamilyen internet szolgáltatás mellett működik. Jellemzően ez ADSL, vagy kábel, de lehet mikrós internet is. A szolgáltatást természetesen az internet-, vagy kábelszolgáltatók nyújtják. 

53

Mobil szolgáltatók

Korlátlan beszélgetés szolgáltatók

A korlátlan beszélgetés csomagok az előfizetéses csomagok új generációja. Már mind a három nagy mobilszolgáltató biztosít ilyen csomagot az előfizetőinek.

36

Előfizetéses mobiltelefon szolgáltatók

Mobiltelefon előfizetést jelenleg csak a három nagy mobilszolgáltatótól tudunk vásárolni.

34

Feltöltőkártyás mobiltelefon szolgáltatók

Feltöltőkártyás mobiltelefon szolgáltatást jelenleg csak a három nagy mobilszolgáltató nyújt.

40

Kérjen visszahívást!