Milyen buktatók lehetnek az internetszolgáltatók szerződési feltételeiben?

27

Milyen buktatók lehetnek az internetszolgáltatók szerződési feltételeiben?

Az internet szolgáltatásnál a sebességek kérdése a legkritikusabb. A vezetékes internet csomagoknál a fő szám amit megadnak a szolgáltatók, az a letöltési irányú maximális sebesség.


Ne lepődjünk meg, ha ezt a vonalon sosem fogjuk elérni és ez nem feltétlenül a szolgáltató “jóindulatán” múlik. Különösen az ADSL érzékeny pl. a távolságra a központtól, a réz érpár állapotától és még sok mindentől, de ettől ez még egy jó szolgáltatás. A szolgáltatóknak kötelező megadni a garantált sebességeket minden fajta internet szolgáltatásnál és nemcsak az apróbetűs részben, hanem jól láthatóan. A garantált sebesség jóval alacsonyabb, mint a maximum sebesség, ez is természetes. Ne feledjük, hogy a jogszabály még a garantált sebsséggel is elnéző, az csak az esetek 80%-ban kell elérnie a vonalnak. A szolgáltatóknál a sebesség az adatok kísértetiesen hasonlítanak egymásra, ez sem meglepő, mert ADSL-nél ezeket az adatokat az alaphálózati szolgáltató adja meg, azaz telefonkörzettől függően: Magyar Telekom, Invitel vagy UPC (volt Monortel).

Ha fontos szempont a magasabb garantált sebesség, nézzük meg, hogy milyen alternatívák állnak rendelkezésünkre az adott településen.


A letöltési és feltöltési irányú sebesség általában jelentősen különbözik, a letöltési irányban sokkal nagyobb, ami logikus. A feltöltési irány sebessége akkor lehet fontos, ha olyasmire szeretnénk használni a netet, ami komolyabb feltöltést igényel (pl. sokszor nagy fájlok küldése, vagy tartalom szolgáltatás a vonal végén, amit nem is ajánlunk).

Reméljük, hogy már nincs olyan szerződés, mint régebben gyakran, melyben az áll, hogy ügyfél oldali felmondás híján a hűségidő automatikusan meghosszabodik “y” idővel. Ez ma már nem legális kitétel.


A TV szolgálatatók TV csomag ajánlatai összehasonlítva, itt!


Vannak olyan akciók, hogy “n” hónapig féláron kapjuk a netet vagy hasonló. Ez nem gond, csak  ismerjük meg pontosan az esetleges kezdeti havidíj kedvezmény idejét és a hűségidőt. Előfordulhat, hogy a hűségidő nem egy év, hanem több.
Előfordulhat olyan konstrukció, hogy két éves a hűségidő és a második év díja magasabb. Jó, lehet, de minden ár rögzítve kell legyen és világosan kommunikálva. Választhatunk ilyent, csak tudjunk róla, hogy mi fog történni.
Ha ingyenes próbahónap van, a hűségidő vélhetően a próbahónap után kezdődik, ezt akár logikusnak is tekintehtjük. Ez inkább akkor lehet aggályos, ha a próbahónap is fizetős. Persze ez is legális, ha világosan le volt írva. Épp a hűségnyilatkozat miatt különösen körültekintően kell eljárnunk, ha albérletbe szeretnénk internetet.

Minden internet szolgáltatás igénybevételéhez szükséges valamilyen modem. Ha nincs modemünk, akkor nézzük meg, hogy az adott csomagban adja-e a szolgáltató, vagy külön meg kell venni. Az ára 6-8000 Ft körül reális.

Előfordulhat, hogy ADSL esetén a vonal végére köthető számítógépek számát maximája egy szolgáltató. Na ezt nem szokás komolyan venni. Az internet megosztását másokkal is korlátozhatja a szolgáltató, de ez sem igazán ellenőrizhető és nem is szokták ellenőrizni. Mindezektől függetlenül nem árt időnként körbenézni a szolgáltatók kínálatai között és váltani, mert könnyen megeshet, hogy  jobbat találunk a jelenlegi csomagunknál.


2011. július 29.


Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!