Milyen buktatók lehetnek az internetszolgáltatók szerződési feltételeiben?

Milyen buktatók lehetnek az internetszolgáltatók szerződési feltételeiben?

Az internet szolgáltatásnál a sebességek kérdése a legkritikusabb. A vezetékes internet csomagoknál a fő szám amit megadnak a szolgáltatók, az a letöltési irányú maximális sebesség.


Ne lepődjünk meg, ha ezt a vonalon sosem fogjuk elérni és ez nem feltétlenül a szolgáltató “jóindulatán” múlik. Különösen az ADSL érzékeny pl. a távolságra a központtól, a réz érpár állapotától és még sok mindentől, de ettől ez még egy jó szolgáltatás. A szolgáltatóknak kötelező megadni a garantált sebességeket minden fajta internet szolgáltatásnál és nemcsak az apróbetűs részben, hanem jól láthatóan. A garantált sebesség jóval alacsonyabb, mint a maximum sebesség, ez is természetes. Ne feledjük, hogy a jogszabály még a garantált sebsséggel is elnéző, az csak az esetek 80%-ban kell elérnie a vonalnak. A szolgáltatóknál a sebesség az adatok kísértetiesen hasonlítanak egymásra, ez sem meglepő, mert ADSL-nél ezeket az adatokat az alaphálózati szolgáltató adja meg, azaz telefonkörzettől függően: Magyar Telekom, Invitel vagy UPC (volt Monortel).

Ha fontos szempont a magasabb garantált sebesség, nézzük meg, hogy milyen alternatívák állnak rendelkezésünkre az adott településen.


A letöltési és feltöltési irányú sebesség általában jelentősen különbözik, a letöltési irányban sokkal nagyobb, ami logikus. A feltöltési irány sebessége akkor lehet fontos, ha olyasmire szeretnénk használni a netet, ami komolyabb feltöltést igényel (pl. sokszor nagy fájlok küldése, vagy tartalom szolgáltatás a vonal végén, amit nem is ajánlunk).

Reméljük, hogy már nincs olyan szerződés, mint régebben gyakran, melyben az áll, hogy ügyfél oldali felmondás híján a hűségidő automatikusan meghosszabodik “y” idővel. Ez ma már nem legális kitétel.


A TV szolgálatatók TV csomag ajánlatai összehasonlítva, itt!


Vannak olyan akciók, hogy “n” hónapig féláron kapjuk a netet vagy hasonló. Ez nem gond, csak  ismerjük meg pontosan az esetleges kezdeti havidíj kedvezmény idejét és ahűségidőt. Előfordulhat, hogy a hűségidő nem egy év, hanem több.
Előfordulhat olyan konstrukció, hogy két éves a hűségidő és a második év díja magasabb. Jó, lehet, de minden ár rögzítve kell legyen és világosan kommunikálva. Választhatunk ilyent, csak tudjunk róla, hogy mi fog történni.
Ha ingyenes próbahónap van, a hűségidő vélhetően a próbahónap után kezdődik, ezt akár logikusnak is tekintehtjük. Ez inkább akkor lehet aggályos, ha a próbahónap is fizetős. Persze ez is legális, ha világosan le volt írva. Épp a hűségnyilatkozat miatt különösen körültekintően kell eljárnunk, ha albérletbe szeretnénk internetet.

Minden internet szolgáltatás igénybevételéhez szükséges valamilyen modem. Ha nincs modemünk, akkor nézzük meg, hogy az adott csomagban adja-e a szolgáltató, vagy külön meg kell venni. Az ára 6-8000 Ft körül reális.

Előfordulhat, hogy ADSL esetén a vonal végére köthető számítógépek számát maximája egy szolgáltató. Na ezt nem szokás komolyan venni. Az internet megosztását másokkal is korlátozhatja a szolgáltató, de ez sem igazán ellenőrizhető és nem is szokták ellenőrizni. Mindezektől függetlenül nem árt időnként körbenézni a szolgáltatók kínálatai között és váltani, mert könnyen megeshet, hogy  jobbat találunk a jelenlegi csomagunknál.


2011. július 29.


Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!