Analóg televíziózás

Analóg televíziózás

Az okostévék világában elég avíttasnak tűnik az analóg kifejezés, ám maga a technológia - még ha csökkenő arányban, de – továbbra is jelen van a hazai televíziózásban.

A napjainkban elérhető, akár valósághű képi- és hangélményt nyújtó műsorszórási technológiák az analóg jeltovábbításból nőtték ki magukat. Az analóg technológia lényege, hogy maga a sugárzott rádióhullám hordozza az információt, amely a készülékben feldolgozásra kerül, és ezáltal jelennek meg a mozgó, színes képkockák a tévékészülék képernyőjén.  Relatíve egyszerű megoldásról van szó, sem a jel szórásához, sem annak vételéhez nincs szükség bonyolult, drága berendezésekre. Hátrány viszont, hogy az analóg jel könnyen zavarható: például vasbeton épületek környékén, mozgó járművek-, vagy tükröződő felületek hatására a minőség erősen romlik. Szintén nehézséget jelent, hogy korlátozott az a frekvencia tartomány, amely alkalmas az analóg tévé- és rádióhullámok továbbítására, így ez meghatározza a sugározható csatornák mennyiségét és azok minőségét is.

Az analóg, úgynevezett SD (Standard Definition – normál felbontású) szabványnál például digitális technológiával már jóval nagyobb felbontás érhető el. Más szavakkal: kedvenc műsorainkat szebb, élvezhetőbb, színesebb, részletgazdagabb képsorokon keresztül kísérhetjük figyelemmel, az annak idején viharosabb, szelesebb időkben beköszönő "hangyaháborúnak" digitális kódolás esetén pedig végleg búcsút inthetünk.

Régen háromféleképpen foghattunk analóg tévéadást: a földfelszíni-, a műholdas- és a kábeles technológia is rendelkezésre állt. Magyarországon 2013 októberében azonban az úgynevezett digitális átálláskor az analóg földfelszíni sugárzást teljesen megszüntették.  A műholdas adások is digitálisak már egy ideje, a kábelszolgáltatók viszont még forgalmaznak analóg csomagokat. Számukra az átállás nem kötelező, szabadon dönthetnek hálózatuk digitalizálásáról, a felhasználók pedig arról, szeretnének-e digitális televíziós megoldásra váltani, vagy maradnak meglévő analóg előfizetésüknél. Utóbbi mellett szól, hogy az ilyen csomagok relatíve olcsóak, a legtöbb adás pedig egyelőre még nem nagyfelbontású. Ráadásul analóg vétel esetén nincs szükség a digitális jeleket átalakító úgynevezett set top box beszerzésére sem.

2017. május 23.

Olvastad már?

Rendet vágunk a tévés technológiákban . . . tovább
Díjazott hűség. . . tovább
Szolgáltatóvátás: könnyedén viheti régi számát. . . tovább
Mit tehetünk, ha tv szolgáltatónk módosítja a csatornakiosztásunk . . . tovább
Újabb telefonos csalás terjed . . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!