Újabb telefonos csalás terjed

Újabb telefonos csalás terjed

Hiába a szolgáltatók folyamatos figyelmeztetése, még mindig nagyon sok mobilozó belesétál a csapdába.

Úgy tűnik nem telik el egy hónap sem anélkül, hogy a csalók ne próbálkozzanak meg újféle telefonos trükkökkel. Ezúttal az egyik hipermarket áruházlánc adott ki figyelmeztetést, hogy visszaélnek a nevével. A telefonhívás során arról tájékoztatják a hívott felet, hogy 15 ezer Ft-os vásárlási utalványt nyert és ennek átvételéhez mindössze sms-t kell küldenie a megadott számra. Azonban ezek az sms-esek mobilvásárlásnak számítanak és darabja 15 ezer Ft-ba kerül.

Pár hónappal ezelőtt az előfizetéses ügyfeleket célozták meg a szélhámosok és 15 ezer Ft-os feltöltésre vettek rá, még korábban pedig külföldi számokról „támadtak” és az emberi kíváncsiságra alapozva egy kicsöngés után bontották a vonalakat. Az ügyfelek ezt a számot visszahívva emelt díjas vonalra futottak, ahol már az egy-két perces hívásnak is komoly költsége volt.

Látszik, hogy a csalók mindig újabb és újabb trükköket eszelnek ki, ezért nem árt pár pontban összefoglalni, hogyan előzhetjük meg, hogy telefonos csalás áldozatává váljunk:

- Csak olyan külföldi számot hívjunk vissza, amelyet ismerünk, rokonoké, esetleg családi baráté. A magyarországi hívószámok +36-tal kezdődnek
- A távközlési cégek nem folytatnak a fentihez hasonló nyereményakciókat, így ha a fentihez hasonló kérést kapnak, akkor ne teljesítsék a telefonáló kérését.
- Az egyik legfontosabb, hogy telefonon sose adjunk ki érzékeny adatokat, biztonsági kódokat!
- Soha ne küldjön el ismeretlen számsorokat egy telefonszámra. Ezek általában a távközlési szolgáltatók feltöltőkártyás szolgáltatásainak központi számai (pl.: 06 30 344-4500 a Telekom központi feltöltő száma)
- Egyre fontosabb arra is figyelnünk, hogy ismeretlen eredetű appokat ne telepítsünk a telefonunkra, mindig csak az alkalmazás áruházakat használjuk. Az ismeretlen forrásból származó applikációk olyan módosításokat és kódokat tartalmazhatnak, amelyek visszaélésekre adhatnak alkalmat.

2017. február 13.

Olvasta már?

Lakossági távközlési igények . . . tovább
Nézzük a tévét! . . . tovább
Szélessávú internetet 2020-ra? . . . tovább
Egyre több cég vált vezetékesről internetes telefonálásra – ezek az okok . . . tovább
Gyors netet kapnak a pénzükért a magyar internetezők . . . tovább



Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!