Hogyan válasszunk mobilinternetet számítógéphez?

Hogyan válasszunk mobilinternetet számítógéphez?

Persze itt a számítógépet tágabban kell értelmezni, ez lehet PC, notebook (laptop), netbook, táblagép stb. A netezéshez legegyszerűbb a számítógéphez egy USB modemet (stick) csatlakoztatni, ami egyébként is gyakran a mobilnet csomag része.


Annyit bocsátunk előre, hogy a díjakat a szolgáltatók próbálják valamennyire forgalom arányosan megszabni és forgalmon minden esetben a belföldön forgalmazott le- és feltöltési irányú adatforgalom összegét értjük. A csomagokat úgy strukturálták, hogy a lehető legnehezebben legyenek összehasonlíthatóak, de ezért vagyunk mi.


A fő kérdés: mennyit fogok ezzel internetezni?


A mobilnet csomagok ugyanis sosem korlátlanok, mindig tartalmaznak egy forgalmi limitet, ami meghatározza az árszintet. Lényeges kisegítő kérdés, hogy kiegészítő internet elérésnek szeretnénk-e a mobilnetet vagy nincs más (pl. vezetékes) internet elérésünk és ez lesz a fő?

1. Amennyiben kiegészítőnek kell a mobilnet, akkor a várható forgalom nem lehet drámai. Itt el lehet gondolkodni azon, hogy nagyon alkalmilag kell a mobilnet vagy gyakrabban. Azt azért tudni kell, hogy a szolgáltatók a havidíjas csomagokat szeretik, az ilyenből van nagy választék, az eredetileg nem mobil internetszolgáltatók is ezeket adják. Szóval kiegészítő nethez szinte biztos, hogy elég max. 1 - 3 GB forgalom, azaz, ha havidíjas megoldást keresünk, a kisebb csomagok is elegendőek. Ilyen a T-Mobile-nál a Net&Roll XS (2 GB), a Telenornál a Light (3 GB), a Vodafone-nál a MobilNet S (3 GB), a havidíjak nagyjából arányosak a forgalmi limittel, 2.990 – 3.200 Ft között vannak.
Azon internet- és kábelszolgáltatóknál melyeknél van mobilinternet (pl. Drávanet, Enternet, Externet, NordTelekom, Digi, Hello HD, Tarr), mindegyiknél van 1 GB-s csomag 2.000 – 2.800 Ft között, hűségidőtől és attól függően, hogy együtt vesszük-e a mobilnetet valamilyen más szolgáltatásukkal. Az ő díjszabásuk, csomag struktúrájuk egyszerűbb a mobil operátorokénál.
A havi limit elérése esetén a szolgáltatás sebességét szinte elviselhetetlenül lassúra veszi a szolgáltató és ezt nem is könnyű visszagyorsíttatni az adott hónapban.


Ha nem szeretnénk havidíjat vállalni az alkalmi mobilnetezéshez, vannak a szolgáltatóknak leforgalmazható csomagjaik, de ezek nem túl előnyösek, magyarán: nagyon drágák. Ezek a csomagok úgy néznek ki, hogy párezer forintért kapunk egy USB modemet és valamennyi elhasználható egyenleget.
A Telenor önálló márkájának, a Djuice-nak ajánlata épeszű, 2-, 3-, vagy 6.000 Ft-tal tölthetjük fel az egyenlegünket és ezért 500 MB, 1 GB, vagy 3 GB forgalmat kapunk, ami nem rossz ár-érték arány.
A Vodafone-nál az egyenleget napi-, heti-, vagy havijeggyel lehet feltölteni nem kevés pénzzel, a Napijegy 690 Ft, a Hetijegy 2.490 Ft, a Havijegy pedgi 3.990 Ft. A T-Mobile a Domino Web csomagot ajánlja ami észben nem tartható lépcsőkben von le az egyenlegünkből havonta a forgalomtól függő összegeket, pl. 250 MB-ig 1.000 Ft-ot, ezt túllépve 1 GB-ig 2.000 Ft-ot stb. Nyolc ilyen lépcső van, egy biztos, az egyenlegünk a hó végén csökkenni fog. A Telenor a Praktikum+Net csomagot ajánlja alkalmi kapcsolatra, melynél a feltöltés összegétől függ az adatmennyiség pl. 1.500 Ft-nál 20 MB, 3.000 Ft-nál 40 MB, nagyobb összegű feltöltéskor pedig 80 MB. Az ilyen csomagok csúcsa a T-Mobile Domino Napinet 1 GB 990 Ft-ért iPadhez! Nem hisszük, hogy egy iPadnek és tulajdonosának alkalmi netre van szüksége.

2. Ha fő internet elérésnek kell a mobilnet, akkor szóba sem jöhet, hogy alkalmi csomagokkal próbálkozzunk. A havidíjak 2.200 Ft-tól 9.600 Ft-ig szórnak, ezért 2-30 GB forgalmat kaphatunk.
A T-Mobile a nagyobb Net&Roll csomagokat ajánlja haladóknak, melyek a HSPA+ technológia használatát biztosítják 21/5,7 Mbps sebességgel, igaz, hogy a garantált ennél lényegesen kevesebb. A csomagok ára 7-9.600 Ft, de ezért akár 16-30 GB-ot lehet nyomni. A T-nél a forgalmi kvóta elfogyasztása után díjcsomagtól függően 1.500 Ft-ért vehetünk 1 GB-ot, vagy 2.000 Ft-ért 3 GB-ot a visszagyorsításhoz. A T-Mobile tényleg megbecsüli arany- és platina szintű előfizetőit, ők rendelhetnek az Aranytárskártya Relaxnet csomagokból.
A Vodafone a MobilNet M és L csomagjait adja 4-5.500 Ft-ért, bennük 8-12 GB. A limit fölött lassítás van, hó végéig mosolyszünet, de a csomagok legalább egyszerűek.
A Telenor sem gyorsít vissza ha leettük a 3090 forintos Hipernet Light csomagban levő 3 GB-ot. Aki mindent akar, az megkapja a Telenortól havi 8.990 Ft-ért a Hipernet Pro csomagot 30 GB adatmennyiséggel.

Ebben a közép- és felsőkategóriás mobilinternetben az internetszolgáltatóknál (pl. BTel, Drávanet, Externet, NordTelekom, Hello HD) kísértetiesen hasonlító 3G és 8G csomagok vannak 3.400-4.800 Ft, illetve 5.800-7.300 Ft körüli havidíjért.


Természetesen a havidíjas csomagokhoz egy, vagy kétéves hűségidő mellett kaphatunk különböző internetező eszközöket. A kínálatban már fellelhetőek 4G képes készülékek is, melyekkel az eddigieknél jóval gyorsabban netezehtünk, ha a lefedettség is lehetővé teszi.
Notebook-ot, netbook-ot minden szolgáltató kínál 2 éves hűségidő mellett. Ezek a csomagok úgy működnek, hogy választunk a kínálatból egy eszközt és hozzá egy mobilnet csomagot. E két dologtól függően fizetünk egy egyszeri díjat ami nem lesz alacsony, a havidíj viszont magas lesz, és ezt két évig fixen fizethetjük. Nagyjából a 40%-os THM-ű áruhitellel vannak pariban, de a matektanárokon kívül minden szegmensben népszerűek ezek a csomagok.


Mobilinternettel kapcsolatos további hasznos tudnivalókat olvashat,itt!


2012. május 23.


Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!