Hogyan válasszunk mobilinternetet számítógéphez?

35

Hogyan válasszunk mobilinternetet számítógéphez?

Persze itt a számítógépet tágabban kell értelmezni, ez lehet PC, notebook (laptop), netbook, táblagép stb. A netezéshez legegyszerűbb a számítógéphez egy USB modemet (stick) csatlakoztatni, ami egyébként is gyakran a mobilnet csomag része.


Annyit bocsátunk előre, hogy a díjakat a szolgáltatók próbálják valamennyire forgalom arányosan megszabni és forgalmon minden esetben a belföldön forgalmazott le- és feltöltési irányú adatforgalom összegét értjük. A csomagokat úgy strukturálták, hogy a lehető legnehezebben legyenek összehasonlíthatóak, de ezért vagyunk mi.


A fő kérdés: mennyit fogok ezzel internetezni?


A mobilnet csomagok ugyanis sosem korlátlanok, mindig tartalmaznak egy forgalmi limitet, ami meghatározza az árszintet. Lényeges kisegítő kérdés, hogy kiegészítő internet elérésnek szeretnénk-e a mobilnetet vagy nincs más (pl. vezetékes) internet elérésünk és ez lesz a fő?

1. Amennyiben kiegészítőnek kell a mobilnet, akkor a várható forgalom nem lehet drámai. Itt el lehet gondolkodni azon, hogy nagyon alkalmilag kell a mobilnet vagy gyakrabban. Azt azért tudni kell, hogy a szolgáltatók a havidíjas csomagokat szeretik, az ilyenből van nagy választék, az eredetileg nem mobil internetszolgáltatók is ezeket adják. Szóval kiegészítő nethez szinte biztos, hogy elég max. 1 - 3 GB forgalom, azaz, ha havidíjas megoldást keresünk, a kisebb csomagok is elegendőek. Ilyen a T-Mobile-nál a Net&Roll XS (2 GB), a Telenornál a Light (3 GB), a Vodafone-nál a MobilNet S (3 GB), a havidíjak nagyjából arányosak a forgalmi limittel, 2.990 – 3.200 Ft között vannak.
Azon internet- és kábelszolgáltatóknál melyeknél van mobilinternet (pl. Drávanet, Enternet, Externet, NordTelekom, Digi, Hello HD, Tarr), mindegyiknél van 1 GB-s csomag 2.000 – 2.800 Ft között, hűségidőtől és attól függően, hogy együtt vesszük-e a mobilnetet valamilyen más szolgáltatásukkal. Az ő díjszabásuk, csomag struktúrájuk egyszerűbb a mobil operátorokénál.
A havi limit elérése esetén a szolgáltatás sebességét szinte elviselhetetlenül lassúra veszi a szolgáltató és ezt nem is könnyű visszagyorsíttatni az adott hónapban.


Ha nem szeretnénk havidíjat vállalni az alkalmi mobilnetezéshez, vannak a szolgáltatóknak leforgalmazható csomagjaik, de ezek nem túl előnyösek, magyarán: nagyon drágák. Ezek a csomagok úgy néznek ki, hogy párezer forintért kapunk egy USB modemet és valamennyi elhasználható egyenleget.
A Telenor önálló márkájának, a Djuice-nak ajánlata épeszű, 2-, 3-, vagy 6.000 Ft-tal tölthetjük fel az egyenlegünket és ezért 500 MB, 1 GB, vagy 3 GB forgalmat kapunk, ami nem rossz ár-érték arány.
A Vodafone-nál az egyenleget napi-, heti-, vagy havijeggyel lehet feltölteni nem kevés pénzzel, a Napijegy 690 Ft, a Hetijegy 2.490 Ft, a Havijegy pedgi 3.990 Ft. A T-Mobile a Domino Web csomagot ajánlja ami észben nem tartható lépcsőkben von le az egyenlegünkből havonta a forgalomtól függő összegeket, pl. 250 MB-ig 1.000 Ft-ot, ezt túllépve 1 GB-ig 2.000 Ft-ot stb. Nyolc ilyen lépcső van, egy biztos, az egyenlegünk a hó végén csökkenni fog. A Telenor a Praktikum+Net csomagot ajánlja alkalmi kapcsolatra, melynél a feltöltés összegétől függ az adatmennyiség pl. 1.500 Ft-nál 20 MB, 3.000 Ft-nál 40 MB, nagyobb összegű feltöltéskor pedig 80 MB. Az ilyen csomagok csúcsa a T-Mobile Domino Napinet 1 GB 990 Ft-ért iPadhez! Nem hisszük, hogy egy iPadnek és tulajdonosának alkalmi netre van szüksége.

2. Ha fő internet elérésnek kell a mobilnet, akkor szóba sem jöhet, hogy alkalmi csomagokkal próbálkozzunk. A havidíjak 2.200 Ft-tól 9.600 Ft-ig szórnak, ezért 2-30 GB forgalmat kaphatunk.
A T-Mobile a nagyobb Net&Roll csomagokat ajánlja haladóknak, melyek a HSPA+ technológia használatát biztosítják 21/5,7 Mbps sebességgel, igaz, hogy a garantált ennél lényegesen kevesebb. A csomagok ára 7-9.600 Ft, de ezért akár 16-30 GB-ot lehet nyomni. A T-nél a forgalmi kvóta elfogyasztása után díjcsomagtól függően 1.500 Ft-ért vehetünk 1 GB-ot, vagy 2.000 Ft-ért 3 GB-ot a visszagyorsításhoz. A T-Mobile tényleg megbecsüli arany- és platina szintű előfizetőit, ők rendelhetnek az Aranytárskártya Relaxnet csomagokból.
A Vodafone a MobilNet M és L csomagjait adja 4-5.500 Ft-ért, bennük 8-12 GB. A limit fölött lassítás van, hó végéig mosolyszünet, de a csomagok legalább egyszerűek.
A Telenor sem gyorsít vissza ha leettük a 3090 forintos Hipernet Light csomagban levő 3 GB-ot. Aki mindent akar, az megkapja a Telenortól havi 8.990 Ft-ért a Hipernet Pro csomagot 30 GB adatmennyiséggel.

Ebben a közép- és felsőkategóriás mobilinternetben az internetszolgáltatóknál (pl. BTel, Drávanet, Externet, NordTelekom, Hello HD) kísértetiesen hasonlító 3G és 8G csomagok vannak 3.400-4.800 Ft, illetve 5.800-7.300 Ft körüli havidíjért.


Természetesen a havidíjas csomagokhoz egy, vagy kétéves hűségidő mellett kaphatunk különböző internetező eszközöket. A kínálatban már fellelhetőek 4G képes készülékek is, melyekkel az eddigieknél jóval gyorsabban netezehtünk, ha a lefedettség is lehetővé teszi.
Notebook-ot, netbook-ot minden szolgáltató kínál 2 éves hűségidő mellett. Ezek a csomagok úgy működnek, hogy választunk a kínálatból egy eszközt és hozzá egy mobilnet csomagot. E két dologtól függően fizetünk egy egyszeri díjat ami nem lesz alacsony, a havidíj viszont magas lesz, és ezt két évig fixen fizethetjük. Nagyjából a 40%-os THM-ű áruhitellel vannak pariban, de a matektanárokon kívül minden szegmensben népszerűek ezek a csomagok.


Mobilinternettel kapcsolatos további hasznos tudnivalókat olvashat, itt!


2012. május 23.


Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!