Miért nem működik a mobilinternet?

22

Miért nem működik a mobilinternet?

A mobilinternet nagyszerű módja annak, hogy könnyen, megfizethető áron, akár útközben, azaz bármikor kapcsolódhassunk a netre. A legújabb, a 4G technológia főleg a nagyvárosokban és környékükön érhető el. A 3G lefedettség pedig a 3 nagy mobil szolgáltatót csak együttvéve mondható közel országos szintűnek. Persze, ha külön nézzük az egyes szolgáltatók lefedettségét kicsit árnyaltabb a kép, vidéken még mindig kiábrándító a helyzet.


Összegyűjtöttük a legjellemzőbb mobilinternetes problémákat és próbálunk segíteni azok megoldásában.


Lefedettség
A mobilinternetes szélessáv a 3G-s és 4G-s mobiltelefon hálózatokon keresztül valósul meg.
Sajnos a lakosság egy részének még mindig elérhetetlen a 3G hálózat. Főképp az ország észak-keleti határának közelében (Északi-középhegység) és a Dunántúli dombság területén hiányos a lefedettség.
A mobilinternet elérése akadozhat még azért is, mert ugyanabban az időben sokan használják egyszerre a szolgáltatást. Ez adódhat abból, hogy egy adott helyszínre a megszokottnál jóval több felhasználó gyűlik össze például egy fesztivál alkalmával, illetve szilveszterkor mindenki egyszerre szeretné jókívánságait eljuttatni szeretteinek.Ezt az adótornyok nagy száma sem tudja pozitív irányba befolyásolni.
A lefedettségi problémákkal kapcsolatban még több információt megtudhat.


Gondok a sebességgel
Bár a szolgáltatók azt állítják, hogy a felhasználó akár 21 Mbps sebességre is számíthat, sajnos ez a legtökéletesebb lefedettséggel bíró területeken is valószínűtlen.
Természetesen a 4G gyorsabb, a sebessége akár ötszöröse lehet a 3G sebességének, viszont, ahogy a bevezetőben is utaltunk rá széles körben még nem elterjedt.
Másik fontos eltérés a két technológia között, míg a 3G-t főképp beszédkommunikációra tervezték és utólag fejlesztették az adatátviteli lehetőségét, addig a 4G esetében fordított a helyzet, azaz elsődlegesen adattovábbításra szánják.


Oldalunkon összehasonlíthatja a szolgáltatók számítógéphez ajánlott mobilinternet csomagjait.

4 fő tényező, ami 3G és 4G esetében is befolyásolja a sebességet:
1. mennyire vagyunk közel a mobil átjátszó toronyhoz
2. melyik napszakban használjuk
3. interferencia (villanyoszlopok, kábelezés stb.)

4. egyszerre hányan használják az adott szolgáltatást


Telepítési problémák
A megfelelő szoftver általában előre fel van telepítve az eszközökre, így nagyon könnyű a használatuk. Nincs szükség külön telepítő lemezre, egyszerűen be kell helyezni az USB-t és követni az utasításokat.
Ha semmi nem történik az USB eszköz csatlakozásakor, először próbáljunk ki egy másik USB portot. Amennyiben működik, akkor biztosak lehetünk benne, a porttal volt a gond, nem pedig a stickkel.
Viszont, ha továbbra sem működik, akkor egy másik eszközt (pl. iPod, Blackberry) kell megpróbálni routerként használni.
A Windows felhasználók megnézhetik a gépükön (Windows XP-nél Sajátgép, Windows7 és Vista esetében Számítógép), hogy felismeri-e az USB meghajtót. Ha igen, akkor a jobb gombra kattintva ki kell választani a telepítés opciót. Ha nem találjuk a meghajtót, valószínűleg hibás az eszköz, tanácsért a szolgáltatóhoz fordulhatunk.
Ha Windows 7-et vagy Vistát használunk, a Sajátgép ikont Számítógép néven találjuk meg és az ikon ugyanazon a helyen van - a start menüben.

A mobilinternettel kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban, bővebben itt olvashat ezekről.


2013. október 16.

Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!