Lakossági távközlési igények: sokcsatornás tévé, költséghatékony internet

A Netrisk.hu három hónappal ezelőtt tette lehetővé oldalán távközlési szolgáltatások egyszerű összehasonlítását és megrendelését. A Telenet.hu néven futó összehasonlító oldalon pillanatnyilag országosan több mint 50 szolgáltató televíziós, internetes és telefonszolgáltatási ajánlatai hasonlíthatók össze gyorsan, áttekinthető formában, rejtett költségek nélkül. Az elmúlt negyedévben született megrendelések adatai alapján a társaság a hazai lakossági távközlési piac számos sajátosságáról gyűjtött össze adatokat, melyeket az alábbi közlemény foglal össze.

„Az egyes csomagok tartalmának megismerése mellett a szolgáltatások összehasonlításának lehetősége abból a szempontból is érdekes mivel használatával transzparensé válik többek között, hogy a havonta fizetendő összegen túl számolnak-e fel egyéb plusz költséget is a választani kívánt szolgáltatók – magyarázta Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. –  Ezek a költségek egyébként számos formát ölthetnek az igényelt szolgáltatástól függően: találkozhatunk modembérleti díjjal, szerelési díjjal, különböző eszközök (antenna, set-top box stb.) díjával, vagy éppen egyszeri belépési díjjal is. Az elmúlt negyedév megrendeléseinek vizsgálatából az tűnik ki, hogy  az ügyfelek 52 százaléka éves szinten semmivel nem fizet többet, mint a havi előfizetési díj, ugyanakkor 34 százalékuk számára az egyéb költségek több mint 10 százalékos plusz kiadást jelentenek.

Lakossági távközlési igények: sokcsatornás tévé, költséghatékony internet

A Telenet.hu oldalain keresztül leadott vásárlói igények 25 százaléka a csomagban kínált szolgáltatásokra vonatkozik. Ezek zömmel televízió-internet-telefon hármas szolgáltatáscsomagok (3-Play), melyeket 7100 forintos átlagos havidíj mellett vettek igénybe az ügyfelek.

Az internet-előfizetők kétharmada az alacsonyabb sávszélességgel is beéri
Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a legtöbben önálló internet-előfizetésekre adnak megrendelést, melyek átlagdíja az elmúlt negyedévben 5500 forint volt. A legtöbben (41%) a 10-19 Mbps maximális letöltési sebességű sávszélesség mellett tették le voksukat (ebben az adott területen szolgáltató cég infrastrukturális adottságai mellett valószínűleg az ügyfelek költségtakarékossági törekvései is jól tükröződnek), ugyanakkor a szerződések 15 százaléka legalább 50 Mbps sávszélességre vonatkozik.

Lakossági távközlési igények: sokcsatornás tévé, költséghatékony internet
Szeretjük a sok tévécsatornát
A távközlési összehasonlító portál adataiból egyértelműen kitűnik, hogy a hazai előfizetők egyértelműen kedvelik a széles tévécsatorna-választékot. A megrendelt televíziós előfizetések átlagos csatornaszáma 52 volt, melyből az ismeretterjesztő csatornák 9, míg a sportcsatornák 7 helyet foglaltak el. HD minőségben is nézhető csatorna átlagosan 6 volt ezekben a csomagokban.

„A hazai lakosság körében ma már egyre népszerűbbek a  korszerű, számos plusz szolgáltatást is nyújtó, igaz, valamivel drágább digitális szolgáltatást kínáló cégek ajánlatait: a Telenet.hu elmúlt negyedévi televíziós előfizetéseinek több mint 90 százaléka már ilyen szolgáltatás volt. Ez nem meglepő, hiszen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2015-ös adatai szerint már mindössze a háztartások 24 százalékában van analóg kábeltévé, szemben a két évvel korábbi 44 százalékkal. A tévé- és távközlési szolgáltatások szélesedő választéka ugyanakkor az ügyfelek egyre nagyobb hányadát ösztönzi arra, hogy más iparágakban ma már igen elterjedt gyakorlat mintájára ezen a területen is összehasonlító oldalak segítségével válasszák ki a számukra legmegfelelőbb lehetőséget” – tette hozzá a Netrisk.hu vezérigazgatója.

Tartja magát a vonalas telefon is
A helyhez kötött telefont a mobilszolgáltatások elterjedését követően sokan temették már, de még ma is megtalálható a háztartások 46 százalékában, ami az elmúlt öt évben mindössze 5 százalékpontos csökkenést jelent. A fennmaradó arányszám oka, hogy ezt a szolgáltatást a csomagban értékesített 3-Play elemei között gyakorlatilag ingyen, maximum néhány száz forintos előfizetési díj mellett lehet elérni, és mobilhálózatba történő hívás esetén is kedvező díjakat kínál: az elmúlt negyedév megrendeléseiben szereplő átlagos belföldi mobil percdíjak csúcsidőben is mindössze 16 forintot tettek ki a Telenet.hu adatai szerint.

2016. szeptember 02. 

Olvasta már?

Nézzük a tévét! . . . tovább
Szélessávú internetet 2020-ra? . . . tovább
Egyre több cég vált vezetésekesről internetes telefonálásra . . .  tovább
Gyors netet kapnak a pénzükért a magyar internetezők . . . tovább
Jelentős a lemaradásunk mobilinternet terén . . . tovább



Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!