Egyre több cég vált vezetékesről internetes telefonálásra – ezek az okok

Egyre több cég vált vezetékesről internetes telefonálásra – ezek az okok

Míg 2014 januárja és októbere között több mint 200 ezerrel csökkent a vezetékestelefon-vonalak száma Magyarországon, addig a VoIP-csatornák száma közel ennyivel növekedett ugyanebben az időszakban. Így a két technológia közti különbség tíz hónap alatt több mint egymillióról mintegy 650 ezerre csökkent. Az üzleti szférában egyelőre még nagyobb a különbség, de itt is hasonló trend tapasztalható. A jelentősen olcsóbb beszélgetésre lehetőséget adó VoIP-hálózatokkal szemben a vezetékes telefonok egyelőre azért tudnak nagy számban fennmaradni, mert internetcsomaggal együtt rendelés esetén rendkívül alacsony áron lehet hozzájuk jutni – mutat rá a telenet.hu távközlési ár-összehasonlító portál.


A vezetékestelefon-vonalak száma a januári 1,666 millióról októberre 1,444 millióra csökkent, miközben ugyanezen időszak alatt az IP-alapú hangcsatornáké 607 ezerről 790 ezerre nőtt, derül ki az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) adataiból. A VoIP (Voice over Internet Protocol) előretörése ellenére az üzleti szférában egyelőre nagyobb a különbség a két technológiát használó cégek aránya között. Míg a hazai cégek 90 százaléka rendelkezik vezetékestelefon-vonallal, addig átlagosan csupán 6 százalék használ VoIP-hálózatot, mutat rá a BellResearch kutatása. A szakadék azonban folyamatosan szűkül, ugyanis a kifejezetten cégeknek szánt VoIP-csomagok száma folyamatosan növekszik.


„Az üzleti VoIP-szolgáltatások legnagyobb vonzereje, hogy képesek csökkenteni a céges telefonálás havi költségeit, emellett pedig a szolgáltatás minősége is sokat tudott javulni az elmúlt években. Ugyanakkor a vezetékestelefon-csomagokat kínáló szolgáltatók is számos kedvező ajánlattal igyekeznek ösztönözni ügyfeleiket a hagyományos szolgáltatás megtartására, például kedvezményes percdíjakkal, TV- és internet-előfizetéssel kombinált csomagban alacsonyabb árakkal, illetve különböző kényelmi funkciókkal – magyarázza a telenet.hu távközlési szakértője.


Üzleti vezetékestelefon-csomagok már kevesebb mint ezer forintért is elérhetők, de a legdrágább csomag a szerződés teljes idejére ingyenes belföldi vezetékes- és mobilhívásokat kínál már havi mintegy 12 ezer forintért. A telenet.hu által összegyűjtött közel 20 csomag számos vállalatméret és különböző céges igények esetén eltérő megoldásokat kínál a hazai vállalkozásoknak.


Az interneten keresztüli telefonálási lehetőséget kereső vállalkozások számára már több mint tíz üzleti VoIP-szolgáltatás érhető el országszerte. Bár a legtöbb esetben csak internetcsomag vásárlásával együtt van lehetőség a szolgáltatás megrendelésére, a csomagok árai átlagosan alacsonyabbak a vezetékestelefon-csomagokénál: nulla és 8380 forint között lehet hozzájuk jutni. A vezetékes és internetes szolgáltatások havi 3000 forintig terjedő csomagjait összehasonlítva látható, hogy a percdíjak tekintetében jelentős eltérések vannak. Míg a VoIP-szolgáltatások percdíja helyi hívás esetén 6 és 10 Ft között mozog, addig vezetékes hálózaton keresztül 9,9 és 30 Ft a két határérték.


„Bár a vezetékes telefonnak egyre kevesebb előnye van a VoIP-szolgáltatásokkal szemben, mind a lakossági, mind az üzleti szegmensben a legtöbben megszokásból, illetve a költséghatékony csomagok miatt tartják meg vezetékes kapcsolataikat. Pedig már számos szegmensben, például nagyobb hívásszámú ügyfélszolgálatok és call centerek kihasználják az internetes telefoncsomagok előnyeit” – teszi hozzá a telenet.hu távközlési szakértője.

2014. december 19. 

Olvastad már?

Gyors netet kapnak a pénzükért a magyar internetezők . . . tovább
Jelentős a lemaradásunk mobilinternet terén . . . tovább
Magyarország letöltési sebessége már a 20 legjobb között van . . . tovább
Nem csak wifivel spórolhatnak a nyaraló internetezők . . . tovább
A kkv-k sokat tudnának spórolni az üzleti internetcsomagokon . . . tovább



Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!