Analóg, digitális, IPTV? Rendet vágunk a tévés technológiákban

Díjazott hűség

A televíziózás a legtöbb ember hétköznapi életének része, ha máskor nem is, de lefekvés előtt, a nap levezetéseként ledobjuk magunkat a készülék elé és bekapcsoljuk azt. Majd a set top boxot is. De vajon az utóbbira miért van egyáltalán szükség?

Magyarországon még néhány évvel ezelőtt is az emberek jelentős része szobaantennával fogható úgynevezett analóg adást nézett televíziójában. Ez volt a régi típusú, úgynevezett (analóg) fölfelszíni műsorszórás, amikor a rádióhullámok által hordozott információt egy relatíve egyszerű szerkezet - amit minden készülék gyárilag tartalmazott - képpé és hanggá formálva jelenítette meg a műsorokat. A 2013-as digitális átállás véget vetett mindennek. Azóta mindenki úgynevezett digitális földfelszíni jelet kap, amihez kénytelen volt beszerezni egy ennek dekódolására alkalmas set top boxot, vagy olyan tévét, ami gyárilag tartalmazza már az átalakításra alkalmas eszközt. A digitális kódolás ugyanis azt jelenti, hogy nem maguk a beérkező rádióhullámok hordozzák az információt, hanem az kódolva, „egyesek és nullák” formájában fut be a "dekódoló" egységbe, azaz a set top boxba.

A digitalizációnak több előnye is van, például egy hagyományos analóg csatorna helyén több digitálisan kódolt sugározható, jobb kép- és hangminőség érhető el, és - nem utolsó sorban - az adótornyok is energiatakarékosabban, azaz olcsóbban üzemeltethetőek. Az újabb tévékészülékekbe ma már gyárilag beépítik a digitális dekódoló egységeket, vagyis egy új televízió vásárlása esetén akár már a set top boxoktól is meg lehet szabadulni.

Ez persze nagyban függ attól is, hogy milyen szolgáltatást választunk. Dönthetünk a ma is az éteren keresztül érkező földfelszíni- (DVB-T) de immár digitális, vagy a szintén ilyen műholdas sugárzás (DVB-S) mellett (a rövidítések jelentését lásd lent). Ezen túl választhatunk vezetékes megoldást, mint akábeltévé (DVB-C), vagy az internet alapú IPTV. Egy műholdas adás fogására alkalmas parabola antennával a felhasználó akár több száz, igaz döntő többségében idegen nyelvű adást varázsolhat készüléke képernyőjére. A kábeltévézés előnye, hogy az ember többféle, bőséges számú csatornát tartalmazó programcsomag közül választhatja ki a számára legmegfelelőbbet, míg az internet-alapú tévézés segítségével a magyar nyelvű adások a világ bármely pontján megjeleníthetővé válhatnak egy arra alkalmas okoseszközön keresztül.

Rövidítések:
DVB –T: Digital Video Broadcasting Terrestrial – Földfelszíni digitális műsorszórás
DVB –S: Digital Video Broadcasting Satelite – Műholdas digitális műsorszórás
DVB -C: Digital Video Broadcasting Cable – Kábel digitális műsorszórás
IPTV: Internet Protocol Television – Internet alapú tévézés

2017. május 11.

Olvastad már?

Díjazott hűség. . . tovább
Szolgáltatóvátás: könnyedén viheti régi számát. . . tovább
Mit tehetünk, ha tv szolgáltatónk módosítja a csatornakiosztásunk . . . tovább
Újabb telefonos csalás terjed . . . tovább
Egy átlagos ügyfelet ma már 20 távközlési szolgáltató is elér. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!