Díjazott hűség

18

Díjazott hűség

Akár tízezreket is spórolhatunk a hűségidővel járó kedvezményeknek köszönhetően a tévé- és távközlési szolgáltatásokon, azonban van árnyoldala is a konstrukciónak.

Több hónapig, vagy akár fél évig a teljes árhoz képest akár ötven százalékkal olcsóbb szolgáltatás, lényegében fillérekért elvihető mobiltelefonok – igazán vonzó lehetőségekkel csábítják az elektronikus hírközlési szolgáltatók a fogyasztókat. Persze a vonzó kedvezmények nincsenek ingyen, igaz „csak” hűséget kérnek a cégek, de azért vásárlás előtt érdemes alaposan átgondolni, hogy mire is van igazán szükségünk és hogyan alakulhat az életünk a következő 1-2 évben.

A hűségidő kifejezéssel lényegében mindenki találkozott már, aki televízió, internet, mobil vagy vezetékes telefon előfizetést vásárolt Magyarországon. Ez lényegében egy határozott időre kötött szerződés, amelyben a fogyasztó vállalja, hogy bizonyos ideig – itthon ez általában két év, de lehet akár egy is – nem mondja fel az adott szolgáltatóval kötött szerződését. Ezért cserébe vonzó havidíjat és számos kedvezményt kaphat, amelyek közül néhányat már cikkünk elején vázoltunk.

Ez a konstrukció értelemszerűen jó a felhasználóknak, hiszen így kedvező áron juthatnak minőségi szolgáltatásokhoz, és természetesen a szolgáltatók is jól járnak, hiszen kiszámítható lesz a bevételük.
Érdemes azonban azzal is tisztában lennünk, hogy a szerződés hűségidő lejárta előtti felmondása komoly extra költséggel jár. A szolgáltatók ugyanis kötbér formájában követelhetik az igénybe vett kedvezményeket, amelyeket a határozott idejű szerződésre tekintettel nyújtottak az előfizető számára. Persze előfordulhat az is, hogy a hűségszerződés felmondását a szolgáltató jogsértése indokolja, ilyen esetben nem kell kötbért fizetni.

Ha például helyhez kötött szolgáltatást – tévé, vezetékes internet és telefon – vásárol valaki érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyi ideig marad az adott ingatlanban. Hiszen ha csak bérli, előfordulhat, hogy a hűségidő lejárta előtt máshova költözik, és emiatt nőnek meg a kiadásai.
Fontos információ, hogy a határozott időtartamú előfizetői szerződés a meghatározott idő elteltével megszűnik. A megszűnés előtt a szolgáltató köteles az előfizetőt tájékoztatni arról, mikor jár le a szerződés, és ezt követően állapodhatnak meg arról, hogy meghosszabbítják-e, vagy más konstrukciót választanak.

Korábbi cikkünkben hasznos információt találhat arról, mire érdemes figyelni, ha a valaki a telefonszámának a megtartásával szeretne szolgáltatót váltani.

2017. április 13.

Olvastad már?

Mit tehetünk, ha a TV szolgáltatónk módosítja a csatornakiosztásunkat . . . tovább
Újabb telefonos csalás terjed . . . tovább
Egy átlagos ügyfelet 20 szolgáltató is elér . . . tovább
Internet mindenkinek . . . tovább
Lakossági távközlési igények. . . tovább
Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!