GSM, avagy mobilforradalom

19

GSM, avagy mobilforradalom

A mobiltelefónia második generációja olyan újításokat hozott, mint az sms, a SIM-kártya, vagy éppen a roaming.

A mobiltechnológiák második generációja (2G) volt az, amely megalapozta a mai mobiltársadalom kialakulását. Az Európai Közösség tagállamai 1987-ben határoztak arról, hogy közösen létrehoznak egy páneurópai hálózatot, amely - a korábbiakkal ellentétben - lehetővé teszi a zavartalan mobiltelefonálást a tagországok területén. Így született meg a GSM szabvány, amit eleve egy globális, nyílt, továbbfejleszthető hálózatként álmodtak meg, így teremtve alapot például a mai 4G technológiáinak.

A GSM rövidítés eredetileg a rendszert kidolgozó szakértői csoportra utalt (Groupe Spécial Mobile), ám később a Global System for Mobile Communications (azaz a mobil kommunikáció globális rendszere) rövidítésévé vált. A kereskedelmi szolgáltatás 1992-ben indult, Magyarországon 1993-ban üzemelték be, ekkor rajtolt a Pannon GSM és a Westel 900 is (a mai Telenor, illetve T-Mobile elődei). Az új technológia áttörte a korábbi analóg mobiltelefon hálózatok korlátait, s így a GSM fénykorában, a 2000-es évek derekán világszerte már közel 3 milliárd felhasználóval büszkélkedhetett.

A mobiltelefonálás világszintű térhódítását többek között a digitalizáció tette lehetővé. A digitális jelek tömöríthetőek, emiatt - az azonos sávszélességet használó analóg rendszerekhez képest - sokkal nagyobb kapacitás érhető el, azaz sokkal több csatorna használható fel a hang továbbítására. A digitális készülékekbe épített rádió kisebb teljesítményű, kevesebb energiát fogyaszt, így a működéséhez - a korábbiakhoz képest - jóval kisebb méretű akkumulátor is elegendő. A készülékek mérete, így drasztikusan lecsökkent, a telefonok, és maga a mobiltelefonálás is megfizethetővé vált.

A GSM elterjedésének másik fontos tényezője a roaming, azaz a külföldi telefonálás lehetőségének megvalósítása volt. Ehhez arra volt szükség, hogy az egyes nemzeti mobiltelefon hálózatok egymáshoz kapcsolódva, egy egységes, nemzetközi rendszert alkossanak.
Szintén meghatározó, felhasználóbarát GSM újítás volt a SIM (Subscriber Identity Module/előfizetői azonosító egység) kártya bevezetése. Ez egy kisméretű lemez, amely alapvetően a felhasználó azonosítására szolgál, illetve egyéb adatok (például szöveges üzenetek és telefonszámok) tárolását is lehetővé teszi. Ezzel a készülékcserék is egyszerűbbé váltak.

A technológiai háttér immár lehetővé tette a hang átvitele mellett az adatforgalom megjelenését is, vagyis az örök kedvenc sms (Short Message Service/ rövid üzenet szolgáltatás) és mms (Multimedia Messaging Service/multimédia üzenet szolgáltatás), valamint a telefonos internetezés előfutára, a wap (Wireless Application Protocol/vezetéknélküli csatlakozási protokol) is a GSM korszak szülöttje.

Rövidítések:
GSM: Eredetileg Groupe Spécial Mobile utalva a rendszert kidolgozó szakértői csoportra, később Global System for Mobile Communications, azaz a mobil kommunikáció globális rendszere.
SMS: Short Message Service, azaz rövid üzenet szolgáltatás
MMS: Multimedia Messaging Service, azaz multimédia üzenet szolgáltatás
WAP: Wireless Application Protocol, azaz vezetéknélküli csatlakozási protokol
SIM: Subscriber Identity Module, azaz előfizetői azonosító egység

2017. november 09.

Olvastad már?

Mobiltechnológiák, avagy a táskafontól az okostelefonig . . . tovább
A tévézés szabadsága . . . tovább
HD-ready, full vagy ultra HD . . . tovább
Analóg televíziózás . . . tovább
Díjazott hűség . . . tovább
Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!