HD-ready, full vagy ultra HD?

HD-ready, full vagy ultra HD?

A digitális átállás befejeztével 2013 októberében új korszak vette kezdetét a hazai televíziózás történetében. A korábbi analóg, azaz rádióhullámok formájában érkező jellel ellentétben ugyanis a digitálisan kódolt adásnak köszönhetően már teljesen élethű minőségben élvezhetjük kedvenc műsorainkat.

Az európai digitális televíziós (DVB/Digital Video Broadcasting) szabványt csaknem 25 évvel ezelőtt hívták életre, így egységesítetve a földfelszíni (DVB-Terrestrial)-, a műholdas (DVB-Satellite)-, illetve a kábeltévés (DVB-Cabel) szolgáltatásokat. A megalkotott kódolási és tömörítési metódus számos területen komoly előrelépést hozott: több csatorna elérése vált lehetővé, és olyan kiegészítő, kényelmi funkciók bevezetésére is lehetőség nyílt, mint például a már lejátszott műsorok visszanézhetősége. A hagyományos tévéadáshoz képest a jelben keletkező zavarok egy bizonyos szintig a kódolásnak köszönhetően észrevehetetlenek maradnak, illetve sokkal jobb kép- és hangminőség érhető el ezzel a módszerrel. A digitalizáció tehát akár élethűen is elénk tárhatja a filmek fantáziavilágát, ismeretterjesztő műsorokon keresztül a természet hangjait, vagy egy stand up comedy előadás vidám atmoszféráját.

Mindehhez természetesen szükségünk van a megfelelő műszaki háttérre. Földi- vagy műholdas adás esetén be kell szereznünk egy antennát a tartalom vételéhez, a digitális kódolás visszabontásához pedig egy másik erre alkalmas szerkezetet.  Utóbbit a legtöbb új típusú televízió már tartalmazza, ennek hiányában a szolgáltatónk bocsájt rendelkezésünkre egy úgynevezett set top boxot, amit a tévéhez csatlakoztatva megjeleníthetővé válik a képernyőn a digitális adás.

A kiváló képminőség eléréséhez ugyanakkor ezen túl kell egy HD (High Definition - nagy felbontás) képes televízió is. A hagyományos analóg képkockákhoz képest ugyanis a digitális adás jóval több képpontból, azaz pixelből épül fel, nagyjából ötször nagyobb felbontást biztosít. Egy régi, analóg adásra optimalizált készülékkel tehát nem láthatunk különbséget a korábbi és a HD minőségben sugárzott műsor között. A HD-ready, illetve a Full HD felirattal ellátott berendezések részletgazdagsága azonban már 1280×720-, illetve 1920×1080 pixel, azaz képesek megjeleníteni az ilyen minőségben sugárzott adásokat.  Már a Full HD televíziók is teljesen valósághű képet biztosítanak, manapság azonban egyre többször találkozhatunk az ennél is nagyobb, 4096x2160 pixeles felbontást garantáló úgynevezett UHD (Ultra HD) készülékekkel is.

2017. május 31.

Olvastad már?

Analóg televíziózás. . . tovább
Rendet vágunk a tévés technológiákban. . . tovább
Díjazott hűség. . . tovább
Szolgáltatóváltás: könnyedén viheti régi számát. . . tovább
Mit tehetünk, ha tv szolgáltatónk módosítja a csatorna kiosztásunk. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!