Mivel jár a Digitális átállás? Mi a digitális átállás időpontja és határideje?

Mivel jár a Digitális átállás? Mi a digitális átállás időpontja és határideje?

A televíziózás elterjedésekor a műsorokat analóg jelekkel sugározták világszerte, ahogy Magyarországon is. Az analóg jelek sugárzása mára, a technikai fejlődés hatására elavulttá vált, így az uniós tagországok nagy része már részben vagy egészben elvégezte a digitális tv átállást.


Magyarországon a digitális műsorszórás átállás folyamata 2012-ben kezdődött el, és az európai uniós szabályozás szerint, amelyet nekünk is be kell tartanunk, a végső határidő 2015 eleje.  A folyamat két nagy lépésben fog zajlani, a digitális átállás határideje az első etapban 2013. július 31. (Északkelet- és Délnyugat-Magyarországon kapcsolják le az analóg jelet), a másodikban 2013. október 31. (hazánk középső része is csatlakozik). A magyar szabályozás szerint a digitális átállás 2014. december 31-ig teljes egészében megtörténik hazánkban. Jelenleg hét televíziós csatorna (M1, M2, Duna TV, RTL Klub, TV2, Duna World, Euronews) és három közszolgálati rádió adása fogható ingyenesen, digitális földfelszíni sugárzásban.


TV szolgálatatók TV csomag ajánlatai összehasonlítva, itt!


Az átállás digitális adásra a tv-nézők számára nagyon sok előnnyel és kényelmi funkcióval jár. Az ingyenesen fogható adók száma a közeljövőben ugrásszerűen megnövekszik. A digitális adás az analóghoz képest sokkal jobb kép-, és hangminőséget biztosít. Az előfizetők részéről a digitális átálláshoz való gördülékeny kapcsolódásra csupán egy jelátalakítóra (ún. set-top-boxra) van szükség. A digitális formában sugárzott jel a set-top-box fajtájától függően számtalan kényelmi szolgáltatás alapjaként szolgál. Az alapfunkciók közé tartoznak az ún. interaktív tévézés fogalomkörébe tartozó szolgáltatások, a műsorújság, a műsorok tematikájához igazodó tévés magazin és egyéb tartalomszolgáltatás, a vásárlási lehetőségek és más kapcsolódó szolgáltatások, mint például időjárás-jelentés. Sok esetben lehetséges a filmek eredeti nyelven való megtekintése, magyar feliratozás mellett. A megállítható, visszatekerhető adás csak azoknál a set-top-boxoknál élvezhető, amelyek saját merevlemezzel rendelkeznek.


A digitális átállás Magyarországon elsősorban azokat érinti, akik jelenleg is az ingyenes adásokat nézik tető- vagy szobaantenna segítségével. Ők több lehetőség közül is választhatnak:

egyrészt előfizethetnek egy műsorszolgáltatónál, aki biztosítja számukra a digitális jel vételére alkalmas készüléket.


Ha nem akarnak folyamatos költségeket vállalni, akkor egyszeri befektetéssel beszerezhetnek a jelenlegi tévékészülékhez egy set-top-boxot, vagy egy olyan új készüléket, amely tartalmazza a jelátalakítót, így nézhetik az ingyenes adásokat.

A későbbiekben, aki nem akar fizetni, hamarosan több mint harminc tévécsatornát élvezhet ingyenesen. A digitális átállás tesztprogram keretében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amely a digitális tv átállás fő vezénylője és felelőse, megkezdte azon háztartások felmérését, amelyek esetében nehézségekbe ütközik az átálláshoz szükséges technikai felszerelések beszerzése. A hátrányos helyzetű háztartásokat tekintve a cél az, hogy a digitális átállás határidőt követően, amikor az analóg sugárzás megszűnik, a jelenleg ingyenes tévéadások nézői továbbra is költségmentesen tévézhessenek.


Azoknak, akik már jelenleg is rendelkeznek kábeles vagy műholdas tv előfizetéssel, semmit nem kell tenniük. A szolgáltatóknál előfizethető televíziós programcsomagokról azok weboldalain érdemes tájékozódni. A jelenleg elérhető digitális programcsomagok előfizetői a szerződésük időtartama alatt bérelhetik a set-top-boxot.


2013. április 3.

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!