Analóg televíziózás

27

Analóg televíziózás

Az okostévék világában elég avíttasnak tűnik az analóg kifejezés, ám maga a technológia - még ha csökkenő arányban, de – továbbra is jelen van a hazai televíziózásban.

A napjainkban elérhető, akár valósághű képi- és hangélményt nyújtó műsorszórási technológiák az analóg jeltovábbításból nőtték ki magukat. Az analóg technológia lényege, hogy maga a sugárzott rádióhullám hordozza az információt, amely a készülékben feldolgozásra kerül, és ezáltal jelennek meg a mozgó, színes képkockák a tévékészülék képernyőjén.  Relatíve egyszerű megoldásról van szó, sem a jel szórásához, sem annak vételéhez nincs szükség bonyolult, drága berendezésekre. Hátrány viszont, hogy az analóg jel könnyen zavarható: például vasbeton épületek környékén, mozgó járművek-, vagy tükröződő felületek hatására a minőség erősen romlik. Szintén nehézséget jelent, hogy korlátozott az a frekvencia tartomány, amely alkalmas az analóg tévé- és rádióhullámok továbbítására, így ez meghatározza a sugározható csatornák mennyiségét és azok minőségét is.

Az analóg, úgynevezett SD (Standard Definition – normál felbontású) szabványnál például digitális technológiával már jóval nagyobb felbontás érhető el. Más szavakkal: kedvenc műsorainkat szebb, élvezhetőbb, színesebb, részletgazdagabb képsorokon keresztül kísérhetjük figyelemmel, az annak idején viharosabb, szelesebb időkben beköszönő "hangyaháborúnak" digitális kódolás esetén pedig végleg búcsút inthetünk.

Régen háromféleképpen foghattunk analóg tévéadást: a földfelszíni-, a műholdas- és a kábeles technológia is rendelkezésre állt. Magyarországon 2013 októberében azonban az úgynevezett digitális átálláskor az analóg földfelszíni sugárzást teljesen megszüntették.  A műholdas adások is digitálisak már egy ideje, a kábelszolgáltatók viszont még forgalmaznak analóg csomagokat. Számukra az átállás nem kötelező, szabadon dönthetnek hálózatuk digitalizálásáról, a felhasználók pedig arról, szeretnének-e digitális televíziós megoldásra váltani, vagy maradnak meglévő analóg előfizetésüknél. Utóbbi mellett szól, hogy az ilyen csomagok relatíve olcsóak, a legtöbb adás pedig egyelőre még nem nagyfelbontású. Ráadásul analóg vétel esetén nincs szükség a digitális jeleket átalakító úgynevezett set top box beszerzésére sem.

2017. május 23.

Olvastad már?

Rendet vágunk a tévés technológiákban . . . tovább
Díjazott hűség. . . tovább
Szolgáltatóvátás: könnyedén viheti régi számát. . . tovább
Mit tehetünk, ha tv szolgáltatónk módosítja a csatornakiosztásunk . . . tovább
Újabb telefonos csalás terjed . . . tovább
Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!