Sokkal olcsóbb a mobilnet a szomszédos országokban, mint itthon

internetes_vasarlas

Nem különösebben olcsó nemzetközi összevetésben Magyarországon a mobil-internet − ez derül ki a cable.co.uk tavaly év végén végzett, 230 országra kiterjedő felméréséből. A szakoldal szerint itthon 1 gigabájtnyi adatforgalomért átlagosan 6,56 dollárt, azaz akkori árfolyamon 1848 forintot kellett fizetni, miközben több mint 130 országban ennél alacsonyabb a tarifa.

A felméréshez minden országban több csomagot is megvizsgáltak − nálunk például tizennyolcat −, és ezekből számoltak egy átlagot. Emellett rögzítették a legalacsonyabb és a legmagasabb mért árat is: előbbi 426, utóbbi 3090 forint volt.

A szakportál listáján az első helyen egyébként India végzett, ahol átlagosan 26 centet kellett fizetni egy gigabyte adatforgalomért: ez kevesebb mint huszonötöde a magyarországi árnak. Az elemzők magyarázata szerint India azért ilyen olcsó, mert a hatalmas népesség egy meghatározó része már megengedheti magának, hogy mobileszközthasználjon, ráadásul a lakosság jelentős hányada fiatal, akiknek kiemelkedő a technológiai tudatossága. Ez már önmagában elég lenne az árak lemonyomásához, a helyzetet azonban szintén javítja, hogy kifejezetten sok szolgáltató van a piacon, ami tovább élezi a versenyt.

Indián kívül mindössze tucatnyi olyan országban nem éri el az egy dollárt az egy gigabájtnyi adatforgalom költsége. Európában a volt szovjet utódállamok, Ukrajna és Oroszország állnak az élen, míg az uniós országok közül Finnországban kell a legkevesebbet költenünk az adatforgalomra.

Bár Kelet-Közép-Európa nem tartozik az olcsóbb térségek közé, Magyarország még régiós összevetésben is kifejezetten drága: Romániában, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, sőt, még Ausztriában is kevesebbet fizetnek a felhasználók a mobilnetért. Ebből a körből a legolcsóbban a lengyelek kapják a biteket, náluk átlagosan ötödannyiba kerül egy gigabyte, mint itthon.

A helyzet azonban sokkal rosszabb is lehetne, hiszen Norvégiában és Portugáliában közel 14, Svájcban pedig több mint 20 dollár az átlagos egységár,  a zimbabweieknek pedig 75 dollárnál is többet kell fizeniük ugyanazért az adatmennyiségért.

Olvastad már?

Nem drága Magyarországon a Netflix, de lehetne sokkal olcsóbb is. . . tovább
Vége az egyre dráguló mobilok korának? . . . tovább
Tízmilliárdokat költünk videójátékokra. . . tovább
A mobilozók többségének az aksi élettartama a legfontosabb. . . tovább
Az okostelefonok miatt egyre kevesebb számítógép fogy. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!