Az okostelefonok miatt egyre kevesebb számítógép fogy

internetes_vasarlas

Az okostelefonok és táblagépek terjedésének egyik mellékhatása, hogy a hagyományos számítógépek (az asztali PC-k, és a laptopok) piaca immár évek óta szűkül. 2012 óta nem volt olyan negyedév, amikor az egy esztendővel korábbinál többet adtak volna el világszerte ilyen készülékből. Egészen mostanáig: 2018 áprilisa és júniusa között ugyanis némi meglepetésre nőtt a globális számítógéppiac.

A Gatner felmérése szerint ebben a három hónapban világszerte 62,1 millió gépet vásároltak, ez pedig közel 900 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbit. Ráadásul a bővülés nem csak egy régiónak volt köszönhető: valamilyen mértékben a világ minden táján nőtt az értékesítés.

Más kérdés, hogy ez nem a magánszemélyek vásárlásainak köszönhető. Otthonra továbbra is egyre kevesebb számítógépet vesznek az emberek, mivelokostelefonjaikalaptopokésasztali gépekegyre több funkcióját tudják helyettesíteni. Rengeteg olyan tevékenység van (mint például a hírolvasás, különböző videók megtekintése, vagy éppen a közösségi média böngészése) amit öt-hat éve még jórészt számítógépen végeztek az emberek, ma azonban már a telefonjukat használják ezekre.

A bővülés így elsősorban az üzleti szférának köszönhető, a céges vevők vásároltak a korábbinál több számítógépet. A Gartner szerint pedig a növekedés épp ezért nem lesz tartós, a vállalatok ugyanis - gyakran az új szoftverek megjelenéséhez időzítve - ciklusokban vásárolnak. Márpedig, ha egy ilyen kifut, akkor ismét nem lesz, ami hajtsa az eladásokat.

A legtöbb számítógépet egyébként amerikai gyártók adták el, a piacvezető azonban nem egy tengerentúli, hanem egy kínai vállalat. A Lenovo több mint 13,6 millió készüléket értékesített, ezzel pedig egy hajszállal megelőzte a tavaly ilyenkor még élen álló HP-t is. A harmadik helyen a Dell végzett bő 10 millió eladott géppel, majd messze leszakadva az Apple következik 4,4 millió értékesített PC-vel. Az említett négy vállalat dominanciáját jól mutatja, hogy háromból két számítógépet ők adnak el, míg az összes többi gyártó a piac maradék egyharmadán osztozik.

2018. augusztus 7.

Olvastad már?

Az idősebbek sem ijednek meg az internettől . . . tovább
A technológiai és a távközlési márkák ériik a legtöbbet . . . tovább
Egy éve törölték el a roamingot és ezt a többség ki is használja. . . tovább
Sokat költenek a magyar háztartások kommunikációra . . tovább
Legfeljebb 61 forintba kerülhet egy perc telefonálás az EU-n belül. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!