Az okostelefonok miatt egyre kevesebb számítógép fogy

25

internetes_vasarlas

Az okostelefonok és táblagépek terjedésének egyik mellékhatása, hogy a hagyományos számítógépek (az asztali PC-k, és a laptopok) piaca immár évek óta szűkül. 2012 óta nem volt olyan negyedév, amikor az egy esztendővel korábbinál többet adtak volna el világszerte ilyen készülékből. Egészen mostanáig: 2018 áprilisa és júniusa között ugyanis némi meglepetésre nőtt a globális számítógéppiac.

A Gatner felmérése szerint ebben a három hónapban világszerte 62,1 millió gépet vásároltak, ez pedig közel 900 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbit. Ráadásul a bővülés nem csak egy régiónak volt köszönhető: valamilyen mértékben a világ minden táján nőtt az értékesítés.

Más kérdés, hogy ez nem a magánszemélyek vásárlásainak köszönhető. Otthonra továbbra is egyre kevesebb számítógépet vesznek az emberek, mivel okostelefonjaik a laptopok és asztali gépek egyre több funkcióját tudják helyettesíteni. Rengeteg olyan tevékenység van (mint például a hírolvasás, különböző videók megtekintése, vagy éppen a közösségi média böngészése) amit öt-hat éve még jórészt számítógépen végeztek az emberek, ma azonban már a telefonjukat használják ezekre.

A bővülés így elsősorban az üzleti szférának köszönhető, a céges vevők vásároltak a korábbinál több számítógépet. A Gartner szerint pedig a növekedés épp ezért nem lesz tartós, a vállalatok ugyanis - gyakran az új szoftverek megjelenéséhez időzítve - ciklusokban vásárolnak. Márpedig, ha egy ilyen kifut, akkor ismét nem lesz, ami hajtsa az eladásokat.

A legtöbb számítógépet egyébként amerikai gyártók adták el, a piacvezető azonban nem egy tengerentúli, hanem egy kínai vállalat. A Lenovo több mint 13,6 millió készüléket értékesített, ezzel pedig egy hajszállal megelőzte a tavaly ilyenkor még élen álló HP-t is. A harmadik helyen a Dell végzett bő 10 millió eladott géppel, majd messze leszakadva az Apple következik 4,4 millió értékesített PC-vel. Az említett négy vállalat dominanciáját jól mutatja, hogy háromból két számítógépet ők adnak el, míg az összes többi gyártó a piac maradék egyharmadán osztozik.

2018. augusztus 7.

Olvastad már?

Az idősebbek sem ijednek meg az internettől . . . tovább
A technológiai és a távközlési márkák ériik a legtöbbet . . . tovább
Egy éve törölték el a roamingot és ezt a többség ki is használja. . . tovább
Sokat költenek a magyar háztartások kommunikációra . . tovább
Legfeljebb 61 forintba kerülhet egy perc telefonálás az EU-n belül. . . tovább
Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!