Az idősebbek sem ijednek meg az internettől

internetes_vasarlas

Egyre többen használnak internetetaz idősebb korosztályban és ehhez sokan fiatalabb rokonaiktól is rendszeres segítséget kapnak. Ez derül ki az eNet nemrégiben készített kutatásából. A felmérés szerint a fiatalok nem meglepő módon nem tudnának meglenni net nélkül: információszerzésre 86, kommunikációs csatornaként 78, ügyintézésre 71 százalékuk használja a világhálót, de kétharmaduk szórakozási, kikapcsolódási lehetőségként, illetve a munkához, tanuláshoz is nélkülözhetetlennek tartja.

Az idősebbeknél természetesen jóval alacsonyabbak ezek a mutatók, de közülük is egyre többen neteznek. A felmérés eredményei szerint a déd- és nagyszülők közel fele internetezik otthonában, mobilnetet és interaktív tévé-szolgáltatást pedig egyaránt nagyjából nyolcaduk használ. Ez némileg magasabb arány, mint amit az Eurostat mért Magyarországon 2017-ben: az európai statisztikai hivatal szerint ugyanis a 65 és 74 év közöttiek csak 31 százaléka csatlakozott hetente legalább egyszer a világhálóra.

Míg azonban utóbbival elmaradtunk az uniós átlagtól, az eNet által mért mutatóval már hozzuk azt, tavaly ugyanis az EU-ban az idősek 48 százaléka szörfölt a neten rendszeresen. Az élen ebből a szempontból is Luxemburg és a skandináv országok vannak, ahol jellemzően az idősek közül is tízből 8-9-en használják minden az héten internetet.

Fejlődni tehát lenne még hova, és ezzel a fiatalabb korosztály is tisztában van. A megkérdezettek 83 százaléka nyilatkozott úgy: fontosnak tartja, hogy a fiatalabb családtagok segítsék korosabb rokonaikat a digitális képességek elsajátításában. A többség pedig meg is teszi ezt: minden hatodik fiatal rendszeresen, közel 60 százalékuk pedig alkalmanként tanítja az internet és a digitális eszközök használatát a felette lévő korosztályoknak.

Az idősek egyébként elég gyorsan tanulnak. Azok közül, akik rendszeresen neteznek a többség már nem is csak egy eszközzel csatlakozik a világhálóra: okostelefont, asztali számítógépet, laptopot, sőt még tabletet és okostévét is meglepően sokan használnak.

2018. július 16.

Olvastad már?

Már nem a tévék monopóliuma a vb . . . tovább
A technológiai és a távközlési márkák ériik a legtöbbet . . . tovább
Egy éve törölték el a roamingot és ezt a többség ki is használja. . . tovább
Drága-e Magyarországon az internet . . tovább
Legfeljebb 61 forintba kerülhet egy perc telefonálás az EU-n belül. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!