Az idősebbek sem ijednek meg az internettől

18

internetes_vasarlas

Egyre többen használnak internetet az idősebb korosztályban és ehhez sokan fiatalabb rokonaiktól is rendszeres segítséget kapnak. Ez derül ki az eNet nemrégiben készített kutatásából. A felmérés szerint a fiatalok nem meglepő módon nem tudnának meglenni net nélkül: információszerzésre 86, kommunikációs csatornaként 78, ügyintézésre 71 százalékuk használja a világhálót, de kétharmaduk szórakozási, kikapcsolódási lehetőségként, illetve a munkához, tanuláshoz is nélkülözhetetlennek tartja.

Az idősebbeknél természetesen jóval alacsonyabbak ezek a mutatók, de közülük is egyre többen neteznek. A felmérés eredményei szerint a déd- és nagyszülők közel fele internetezik otthonában, mobilnetet és interaktív tévé-szolgáltatást pedig egyaránt nagyjából nyolcaduk használ. Ez némileg magasabb arány, mint amit az Eurostat mért Magyarországon 2017-ben: az európai statisztikai hivatal szerint ugyanis a 65 és 74 év közöttiek csak 31 százaléka csatlakozott hetente legalább egyszer a világhálóra.

Míg azonban utóbbival elmaradtunk az uniós átlagtól, az eNet által mért mutatóval már hozzuk azt, tavaly ugyanis az EU-ban az idősek 48 százaléka szörfölt a neten rendszeresen. Az élen ebből a szempontból is Luxemburg és a skandináv országok vannak, ahol jellemzően az idősek közül is tízből 8-9-en használják minden az héten internetet.

Fejlődni tehát lenne még hova, és ezzel a fiatalabb korosztály is tisztában van. A megkérdezettek 83 százaléka nyilatkozott úgy: fontosnak tartja, hogy a fiatalabb családtagok segítsék korosabb rokonaikat a digitális képességek elsajátításában. A többség pedig meg is teszi ezt: minden hatodik fiatal rendszeresen, közel 60 százalékuk pedig alkalmanként tanítja az internet és a digitális eszközök használatát a felette lévő korosztályoknak.

Az idősek egyébként elég gyorsan tanulnak. Azok közül, akik rendszeresen neteznek a többség már nem is csak egy eszközzel csatlakozik a világhálóra: okostelefont, asztali számítógépet, laptopot, sőt még tabletet és okostévét is meglepően sokan használnak.

2018. július 16.

Olvastad már?

Már nem a tévék monopóliuma a vb . . . tovább
A technológiai és a távközlési márkák ériik a legtöbbet . . . tovább
Egy éve törölték el a roamingot és ezt a többség ki is használja. . . tovább
Drága-e Magyarországon az internet . . tovább
Legfeljebb 61 forintba kerülhet egy perc telefonálás az EU-n belül. . . tovább
Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!