Drága-e Magyarországon az internet?

Drága-e Magyarországon az internet?

Elsőre talán furcsa módon sok esetben épp azokban az országokban a legdrágább az internet-szolgáltatás, amelynek népessége a legszegényebb. Magyarország szerencsére nincsen ezek között.

Az internet áráról időről időre készülnek felmérések. Ezek közül az egyik legfrissebbet - 2017 októberében készült kutatásuk alapján - a BDRC Continental kutatócég és a Cable.co.uk publikálta. A vizsgálatból pedig az derült ki, hogy nemzetközi összevetésben Magyarországon egyáltalán nem drága az internet. Sőt, a világ országainak 90 százalékában többet kell fizetni ezért a szolgáltatásért, a rangsorban ugyanis a felmérésbe bevont közel kétszáz államból az előkelő 23. helyen állunk.

A BDRC és a Cable.co.uk arra jutott, hogy itthon egy átlagos szélessávú csomag ára egy hajszállal kevesebb, mint 6500 forint. Ennél teljes Nyugat-Európában többet kell fizetni, de például Horvátországban és a cseheknél is drágább a net.

Akadnak azonban persze olyan országok is, ahol olcsóbb, méghozzá sok esetben nem is kevéssel. Messzire sem kell menni, hogy ilyet találjunk. Ukrajna például a második helyen végzett a listán, náluk mindössze 5,4 dollár, azaz kevesebb, mint 1500 forint egy átlagos előfizetési díj. Ennél csak Iránban kérnek érte kevesebbet, méghozzá 10 centtel.

A kelet-európai országok egyébként általában jól szerepeltek a listán, Oroszország, Románia, Szerbia, Lengyelország és Szlovákiai is előttünk végzett. Ennek magyarázata vélhetően az, hogy ezekben az államokban olcsóbb a munkaerő (alacsonyabbak a fizetések), így kisebb költséggel tudnak működni a szolgáltatók, mint mondjuk a kontinens nyugati részén.

Más kérdés, hogy ez alapján Afrikában, vagy a szegényebb ázsiai országokban kellene, hogy a legolcsóbb legyen az internet, ez azonban véletlenül sincs így. Sőt, épp ezekben az államokban a legdrágább. A lista vége felé szerepel például Mali, Zimbabwe, Laosz, Namíbia és Angola is, az utolsó helyen pedig Burkina Faso áll, ahol közel negyedmillió forint egy hónapra szélessávú net. Ennek egyik oka, hogy a világnak ezen a részén egyelőre nem igazán épült ki a hálózat a szolgáltatáshoz, így ahhoz, hogy valaki előfizethessen komoly fejlesztéseket kell megvalósítania a helyi távközlési cégeknek.

2018. február 15.

Olvastad már?

Mit csináljak, ha már hónap közepén elfogy a netem . . tovább
Mennyi mobilnetre van szükségem. . . tovább
GSM, avagy mobilforradalom . . . tovább
Mobiltechnológiák, avagy a táskafontól az okostelefonig. . . tovább
A tévézés szabadsága . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!