Egy éve törölték el a roamingot, és ezt a többség ki is használja

19

Mobil_roaming

A külföldre utazó magyarok többsége sokkal többet használja a mobilját a határokon túl, mint 2017 júniusa előtt. Szinte pontosan egy évvel ezelőtt törölték el az uniós roamingfelárakat, azóta pedig az EU tagállamaiban is a hazai feltételek mellett használhatjuk azokat a mobilszolgáltatásokat, amelyeket megrendeltünk. Függetlenül attól, hogy itthon feltöltőkártyás vagy előfizetéses megoldást választottunk.

Ezzel pedig Magyarországon a nagy többség, a külföldre járók közül pedig lényegében mindenki tisztában is van. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság felmérése szerint a határokon túlra utazó magyarok 99 százaléka hallott a roaming díjak eltörléséről, és meg is értette az új szabályozás lényegét. Ennek megfelelően többet is telefonálunk, sms-ezünk illetve internetezünk például a külföldi nyaralás ideje alatt.

Nagy ugrás különösen a mobilinternet-használatban volt: míg a roamingdíjak idejében csak az utazók 30 százaléka használta a külföldi szolgáltatók hálózatát netezésre, addig most már 43. Ez különösen annak fényében magas arány, hogy itthon azért még mindig nincs mindenkinek okostelefonja. A legutóbbi ezt vizsgáló felmérés adatai szerint a 14 év felettiek szűk kétharmadának volt ilyen készüléke.

A telefonálás és sms küldés esetében ennél jóval kisebb volt a növekedés, aminek magyarázata az, hogy a többség a magas árak ellenére már a roamingdíjak megszüntetése előtt is hazatelefonált időnként külföldről.

A roamingfelár eltörlése tehát meghozta a mobilhasználati kedvet külföldön is, arra azonban továbbra is érdemes figyelni, hogy nem minden országból lehet olcsón hazatelefonálni. A roamingot csak az Európai Unió tagállamaiban (illetve még 1-2 országban, így például Izlandon vagy Liechtensteinben) szüntették meg, a többi országban  továbbra is gyakran rendkívül magas összeget kell fizetni a telefonálásért vagy akár az sms-küldésért. Ezért annak, aki az EU-n kívülre utazik mindenképpen érdemes indulás előtt utánanéznie a költségeknek.

2018. június 25.

Olvastad már?

Nagy változások a Telenornál és a Vodafone-nál is . . . tovább
Hat és félmillióan neteznek már mobilon . . . tovább
Hiába van a zsebünkben a világháló még mindig otthon netezünk . . . tovább
Drága-e Magyarországon az internet . . tovább
Mennyi mobilnetre van szükségem?. . . tovább
Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!