Egy éve törölték el a roamingot, és ezt a többség ki is használja

Mobil_roaming

A külföldre utazó magyarok többsége sokkal többet használja a mobilját a határokon túl, mint 2017 júniusa előtt. Szinte pontosan egy évvel ezelőtt törölték el az uniós roamingfelárakat, azóta pedig az EU tagállamaiban is a hazai feltételek mellett használhatjuk azokat a mobilszolgáltatásokat, amelyeket megrendeltünk. Függetlenül attól, hogy itthon feltöltőkártyás vagy előfizetéses megoldást választottunk.

Ezzel pedig Magyarországon a nagy többség, a külföldre járók közül pedig lényegében mindenki tisztában is van. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság felmérése szerint a határokon túlra utazó magyarok 99 százaléka hallott a roaming díjak eltörléséről, és meg is értette az új szabályozás lényegét. Ennek megfelelően többet is telefonálunk, sms-ezünk illetve internetezünk például a külföldi nyaralás ideje alatt.

Nagy ugrás különösen a mobilinternet-használatban volt: míg a roamingdíjak idejében csak az utazók 30 százaléka használta a külföldi szolgáltatók hálózatát netezésre, addig most már 43. Ez különösen annak fényében magas arány, hogy itthon azért még mindig nincs mindenkinek okostelefonja. A legutóbbi ezt vizsgáló felmérés adatai szerint a 14 év felettiek szűk kétharmadának volt ilyen készüléke.

A telefonálás és sms küldés esetében ennél jóval kisebb volt a növekedés, aminek magyarázata az, hogy a többség a magas árak ellenére már a roamingdíjak megszüntetése előtt is hazatelefonált időnként külföldről.

A roamingfelár eltörlése tehát meghozta a mobilhasználati kedvet külföldön is, arra azonban továbbra is érdemes figyelni, hogy nem minden országból lehet olcsón hazatelefonálni. A roamingot csak az Európai Unió tagállamaiban (illetve még 1-2 országban, így például Izlandon vagy Liechtensteinben) szüntették meg, a többi országban  továbbra is gyakran rendkívül magas összeget kell fizetni a telefonálásért vagy akár az sms-küldésért. Ezért annak, aki az EU-n kívülre utazik mindenképpen érdemes indulás előtt utánanéznie a költségeknek.

2018. június 25.

Olvastad már?

Nagy változások a Telenornál és a Vodafone-nál is . . . tovább
Hat és félmillióan neteznek már mobilon . . . tovább
Hiába van a zsebünkben a világháló még mindig otthon netezünk . . . tovább
Drága-e Magyarországon az internet . . tovább
Mennyi mobilnetre van szükségem?. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!