Hiába van a zsebünkben a világháló még mindig otthon netezünk

Hiába van a zsebünkben a világháló még mindig otthon netezünk

Bár már itthon is sokkal több mobilinternet-előfizetés van, mint ahány vezetékes az adatforgalmi trendek alapján egyértelműnek tűnik, hogy emberek többsége még mindig otthon netezik. Miközben vezetékes interneten 2016-ban több, mint 1,5 millió exabájtnyi (1,5 milliárd gigabájtnyi) adatot töltöttek le a magyar felhasználók az internetről, a mobiladat-forgalom ennek kevesebb, mint 5 százaléka, mindössze 75 petabájt (75 millió gigabájt) volt.

Ezen a területen ráadásul egy ideig nem is nagyon várható fordulat, hiszen míg az előfizetések számában, és a beszélgetések mennyiségében is elviharzott a mobil a vezetékes technológia mellett, addig az adatforgalomban nem is nagyon csökken utóbbi előnye. Bár a mobilszegmens itt is rohamosan bővül, ugyanez igaz az otthoni netezésre is.

Ennek egyik oka az internetkapcsolat sebességében keresendő. Az elmúlt években az újabb technológiáknak köszönhetően rengeteget gyorsult ugyan a mobilnet is, a vezetékes előnye még mindig hatalmas ezen a területen. Emellett míg a vonalas szolgáltatások esetében már jó ideje nincsen adatkorlát, azaz, aki előfizet jellemzően annyit használja az internetet, amennyit csak szeretné, addig a mobilnál ez még mindig nem általános. Bár az elmúlt években megjelentek már a korlátlan forgalmat biztosító csomagok, az emberek nagy többsége még nem ilyenre fizet elő.

Ezek miatt pedig mobiljukat legtöbben csak kisebb adatforgalmat generáló dolgokra (hírolvasásra, böngészésre, chatelésre, a közösségi média elérésére) használják, a nagyobb adatigényű tevékenységeket (online filmnézés, zenehallgatás, film és alkalmazásletöltés) a legtöbben otthoni internetkapcsolatukon keresztül bonyolítják. Ez persze nem azt jelenti, hogy végül nem mobil eszközön hallgatjuk meg a zenét, illetve használjuk az applikációt, ám ahhoz, hogy az a telefonunkra kerüljön nem a mobil, hanem a vezetékes szolgáltatónk internetét vesszük igénybe (az otthoni wifihez csatlakoztatjuk telefonunkat).

Érdekesség, hogy az internethasználatnak is van szezonalitása: az utolsó negyedévben, az ünnepek közeledtével egyre többet internetezünk. Ennek magyarázata vélhetően az, hogy ma már nagyon sokan a világhálón néznek utána szinte mindennek, így a karácsonyi ajándékoknak is. Sőt egyre többen ott is rendelik meg a szeretteiknek szánt meglepetéseket.

2018. március 12.

Olvastad már?

Drága-e Magyarországon az internet. . . tovább
Mit csináljak, ha már hónap közepén elfogy a netem. . . tovább
Mennyi mobilnetre van szükségem . . tovább
GSM, avagy mobilforradalom. . . tovább
Mobiltechnológiák, avagy a táskafontól az okostelefonig. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!