Hiába van a zsebünkben a világháló még mindig otthon netezünk

27

Hiába van a zsebünkben a világháló még mindig otthon netezünk

Bár már itthon is sokkal több mobilinternet-előfizetés van, mint ahány vezetékes az adatforgalmi trendek alapján egyértelműnek tűnik, hogy emberek többsége még mindig otthon netezik. Miközben vezetékes interneten 2016-ban több, mint 1,5 millió exabájtnyi (1,5 milliárd gigabájtnyi) adatot töltöttek le a magyar felhasználók az internetről, a mobiladat-forgalom ennek kevesebb, mint 5 százaléka, mindössze 75 petabájt (75 millió gigabájt) volt.

Ezen a területen ráadásul egy ideig nem is nagyon várható fordulat, hiszen míg az előfizetések számában, és a beszélgetések mennyiségében is elviharzott a mobil a vezetékes technológia mellett, addig az adatforgalomban nem is nagyon csökken utóbbi előnye. Bár a mobilszegmens itt is rohamosan bővül, ugyanez igaz az otthoni netezésre is.

Ennek egyik oka az internetkapcsolat sebességében keresendő. Az elmúlt években az újabb technológiáknak köszönhetően rengeteget gyorsult ugyan a mobilnet is, a vezetékes előnye még mindig hatalmas ezen a területen. Emellett míg a vonalas szolgáltatások esetében már jó ideje nincsen adatkorlát, azaz, aki előfizet jellemzően annyit használja az internetet, amennyit csak szeretné, addig a mobilnál ez még mindig nem általános. Bár az elmúlt években megjelentek már a korlátlan forgalmat biztosító csomagok, az emberek nagy többsége még nem ilyenre fizet elő.

Ezek miatt pedig mobiljukat legtöbben csak kisebb adatforgalmat generáló dolgokra (hírolvasásra, böngészésre, chatelésre, a közösségi média elérésére) használják, a nagyobb adatigényű tevékenységeket (online filmnézés, zenehallgatás, film és alkalmazásletöltés) a legtöbben otthoni internetkapcsolatukon keresztül bonyolítják. Ez persze nem azt jelenti, hogy végül nem mobil eszközön hallgatjuk meg a zenét, illetve használjuk az applikációt, ám ahhoz, hogy az a telefonunkra kerüljön nem a mobil, hanem a vezetékes szolgáltatónk internetét vesszük igénybe (az otthoni wifihez csatlakoztatjuk telefonunkat).

Érdekesség, hogy az internethasználatnak is van szezonalitása: az utolsó negyedévben, az ünnepek közeledtével egyre többet internetezünk. Ennek magyarázata vélhetően az, hogy ma már nagyon sokan a világhálón néznek utána szinte mindennek, így a karácsonyi ajándékoknak is. Sőt egyre többen ott is rendelik meg a szeretteiknek szánt meglepetéseket.

2018. március 12.

Olvastad már?

Drága-e Magyarországon az internet. . . tovább
Mit csináljak, ha már hónap közepén elfogy a netem. . . tovább
Mennyi mobilnetre van szükségem . . tovább
GSM, avagy mobilforradalom. . . tovább
Mobiltechnológiák, avagy a táskafontól az okostelefonig. . . tovább
Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!