Legfeljebb 61 forintba kerülhet egy perc telefonálás az EU-n belül

Mobil_roaming

A technológiai fejlődés, és a korábban kitűzött Európai Uniós célok alapján az EU döntéshozói újragondolták a közösségi távközlési szabályokat. A módosítások alapvetően azt célozzák, hogy 2025-re megvalósulhasson a már korábban megálmodott gigabit társadalom, azaz a következő évtized közepére az uniós országokban mindenkihez eljusson az ultragyors internet.

A vázolt elképzelések szerint ennek egyik fő eszköze az ötödik generációs mobilhálózatok fejlesztésének támogatása lesz. Az Európai Bizottság azt szeretné elérni, ha ezt a tagországok összehangoltan valósítanák meg, így ugyanis az EU-ban gyorsabban elterjedhet, a szakértők szerint nagyon komoly előrelépést hozó 5G.

Ehhez azonban jelentős befektetésekre van szükség a szolgáltatók részéről. Az EB számításai szerint 2025-ig 500 milliárd eurót kell elsősorban a telekommunikációs vállalatoknak fejlesztésekre fordítaniuk. Azt, hogy ez meg is történjen, az EU azzal támogathatja, ha biztosítja a beruházások megtérülését a cégeknek. Éppen ezért kezdeményezték, hogy az egyes országokban azokra a frekvenciákra, amelyeken később a távközlési vállalatok majd 5G szolgáltatásokat nyújtják, a korábbitól némileg eltérően lehessen pályázni. A cél az lenne, hogy a folyamatot nagyjából egységesen bonyolítsák le az uniós országokban, a cégek pedig legalább 20 évre megkapják az elnyert frekvenciákat.

Az EB azonban arra is próbál ügyelni, hogy a szabályok ne menjenek a verseny rovására, és így ne vezessenek áremelkedéshez. A szabályozásnak ez az eleme lesz az, amit egy átlagos felhasználó először észrevehet majd. Jövő májustól ugyanis maximalizálnák az EU-n belüli telefonhívások és az sms-küldés árát is. Előbbiért legfeljebb percenkén 19 eurócentet (jelenlegi árfolyamon 60,7 forintot), míg utóbbiért maximum 6 centet kérhetnének a szolgáltatók. Emellett sor kerülhet a fogyasztók védelmének kiterjesztésére, és van törekvés arra is, hogy a tarifák átláthatóbbak, könnyebben összehasonlíthatóak legyenek.

2018. június 26.

Olvastad már?

Nagy változások a Telenornál és a Vodafone-nál is . . . tovább
Hat és félmillióan neteznek már mobilon . . . tovább
Egy éve törölték el a roamingot és ezt a többség ki is használja. . . tovább
Drága-e Magyarországon az internet . . tovább
Mennyi mobilnetre van szükségem?. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!