Hogyan vehetünk okostelefont olcsóbban?

robot

Aki a közelmúltban okostelefon vásárlásán gondolkozott, bizonyára tapasztalhatta, hogy egyre mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, ha új telefont szeretnénk venni. Az áremelkedésnek több oka is ismert, de néhány praktika alkalmazásával kedvezőbb áron juthatunk hozzá akár csúcskategóriás okostelefonokhoz is. Cikkünkben utánajártunk, mire érdemes figyelni, ha spórolni szeretnénk a telefonvásárlással – mutatjuk a tippeket!

Egyre nőnek az okostelefonok árai

Az elmúlt évben jelentősen megemelkedtek az okostelefonok árai, az azt megelőző évekhez képest rekordszintű a növekedés. Az áremelkedésnek több különböző oka lehet, köztük az eladások növekedése, az alkatrészhiány és az új modellek megjelenése is befolyásoló tényező. A világjárvány okozta gyárbezárások, majd ezt követően a járvány viszonylagos lecsengése utáni megnövekedett kereslet az elektronikai készülékek iránt együttesen eredményeztek egy globális alkatrészhiányt. Ennek következtében a világ legnagyobb chipgyártója a tavalyi évben az alkatrészek árainak emelkedését jelentette be, ami magával hozta a készülékárak megugrását is. Ezen kívül az új modellek folyamatos megjelenése is nagy mértékben alakítja a piacot: a két legnagyobb gyártó – az Apple és a Samsung – mellett a Xiaomi térhódítását is érdemes kiemelni, ugyanis a márka egyre inkább felveszi a versenyt az innovatív új készülékek piacra dobásában.

Okostelefont vennél? Válassz egyet előfizetéssel együtt a Telenet.hu-n!

Az iPhone-okat is utolérte az áremelkedés

Az első megjelenésük óta eltelt közel 15 év alatt az Apple iPhone készülékek világszerte ismert és nagy rajongótábornak örvendő okostelefonokká váltak. Érdekes kérdés lehet, hogy hogyan változott évről évre az új iPhone modellek ára, és milyen mértékű áremelkedés figyelhető meg a 2007-es indulás óta. Az áremelkedés mértéke az egyes országokban eltérő, de ha globálisan vizsgáljuk, összességében elmondható, hogy a 2021-es modellek 81%-kal többe kerültek, mint a 2007-ben megjelent új iPhone. Ha csak amerikai viszonylatban nézzük, ennél drasztikusabb a különbség: a legelső iPhone készülék ára 500, míg egy 2021-es, csúcskategóriás modell ára 1100 dollár volt. Természetesen az új modellek már sokkal fejlettebbek, mint régi elődeik, például a 2007-es típus csak 4 GB maximális tárhellyel rendelkezett, szemben az elmúlt évekkel, amikor már akár 128 GB-os telefont is vehettünk. A technológiai fejlődés, a gyártás költségeinek emelkedése, az infláció és az Apple piaci helyzete egyaránt közrejátszanak az árak megugrásában. Nemcsak az Apple, a többi ismertebb márka csúcskategóriás modelljeiért is súlyos százezreket kell már fizetnünk, ezért érthető, ha spórolnánk ezen – nézzük, hogyan!

Fontoljuk meg, mire használnánk

Mielőtt eldöntjük, hogy milyen típusú készüléket vásárolnánk, gondoljuk át, melyek azok a funkciók, amelyekre a mindennapokban szükségünk van egy telefonban. Leginkább telefonálásra használnánk a készüléket vagy gyakran játszunk is rajta? Esetleg minőségi fényképek készítése a fő célunk? Fontoljuk meg azt is, hogy naponta átlagosan hány órát használjuk a telefonunkat, ugyanis ez segíthet eldönteni, hogy mekkora akkumulátorkapacitással rendelkező készülék lenne ideális a mi életvitelünkhöz. Ha végiggondolunk néhány fontos szempontot, körvonalazódik, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyekkel az okostelefonnak rendelkeznie kell ahhoz, hogy igényeinket kielégítse. Könnyen lehet, hogy a folyamat során rádöbbenünk, hogy egy kedvezőbb árkategóriájú okostelefon is éppen annyira megfelel, mint egy drágább modell – ha tehát kellő megfontolással döntünk, akár spórolhatunk is.

Nézzünk meg korábbi modelleket is!

Vannak olyan gyártók – például az Apple – amelyek minden évben piacra dobnak egy új generációs szériát, ami a korábbi modellek árainak csökkenését is magával hozza. Az új telefonok megjelenése után az előző évi készülékekhez némileg kedvezőbb áron juthatunk hozzá, ezért, ha telefonvásárláson gondolkozunk, érdemes lehet felmérni, hogy korábbi modelleket milyen áron kaphatunk. Ezek sok esetben kinézetüket tekintve eltérnek ugyan az újabb típusoktól, de elképzelhető, hogy tudásszintjük megfelel a már jól megfogalmazott igényeinknek. Ha pedig nem sürgős a vásárlás és esetleg még csak a tájékozódás fázisában vagyunk, várjuk meg, amíg megjelennek a legújabb modellek, és csapjunk le akkor a kiválasztott, korábbi szériás okostelefonra.

Vegyük előfizetéssel!

Több szolgáltatónál kedvezményben részesülhetünk, ha a készülék mellé előfizetést is vásárolunk, ezért érdemes számításba venni ennek a lehetőségét is, ha spórolni szeretnénk. Ez jellemzően együtt jár egy hűségidő vállalásával is – a szerződésben foglalt intervallumon belül nem válthatunk másik csomagra vagy másik szolgáltatóra, ezért fontos, hogy kellőképpen átgondoljuk, mielőtt megkötjük a szerződést. Megkönnyítheti a döntést, hogy a Telenet.hu-n online böngészhetünk a különböző mobiltelefon-csomagok között, összehasonlíthatjuk őket, és az előfizetéshez rögtön választhatunk is egy nekünk tetsző okostelefont.

2022. január 20.

Olvastad már?

Robotok vehetik át az emberi munkát?. . . tovább
Milliószám vásárolják a bakelitlemezeket, mégis a digitális zenéé a jövő. . . tovább
Miért lassul a magyar mobilnet? . . . tovább
Pörgesd újra a klasszikusokat! Filmek, amiket nem lehet megunni. . . tovább
A legértékesebb kiskereskedelmi márkák az interneten születtek. . . tovább



Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!