Miért lassul a magyar mobilnet?

hbo

Első ránézésre kissé furcsa tendencia rajzolódik ki a Datareportal globális digitális helyzetet bemutató, évente megjelenő kutatásából. Az elemzést nemcsak világszinten, hanem egyes országokra levetítve is elkészítik, ebből pedig az látszik, hogy Magyarországon évek óta egyre csak lassul a mobilinternet. Idén januárban az átlagos letöltési sebesség 42,3 megabit volt másodpercenként, majdnem 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – pedig már az akkori adatok is kismértékű visszaesést mutattak 2018-hoz képest.

Nem feltétlenül rossz hír

Bár elsőre ez negatív folyamatnak tűnhet, valójában nem az, csupán egy természetes velejárója annak, hogy egyre többen használják a hálózatot. A letöltési sebesség ugyanis sok mindentől függ: fontos, hogy mennyire kiépített a hálózat, milyen ütemben vezetik be a fejlesztéseket az adott országban, de sokat számít az is, hogy egyszerre mennyien használják éppen a mobilnetet. Minél nagyobb ugyanis ez a szám, az egyes felhasználóknak annál lassabb lesz a szolgáltatás.

 

Elavult a telefonod? Válassz magadnak egy új készüléket a Telenet.hu-n!

 

Ennek megfelelően, ha a mobilnet sebességének alakulását nézzük egy adott országban, inkább ugrásszerű változások vannak, semmint folyamatos növekedés. Amikor bevezetnek egy új technológiát (például a 4G-t), akkor – ahogy az emberek elkezdenek erre átállni – hirtelen nagyot emelkedhet az átlagos letöltési sebesség is. Persze ez is egy elhúzódó folyamat, hiszen az egyes szolgáltatók nem egy időben fejlesztik a hálózatukat, és a felhasználók sem rögtön kezdik el ezeket használni (már csak azért sem, mert jellemzően más készülékek kell hozzá). Ebben az időszakban azonban így is gyors a növekedés.

Duplázódó adatforgalom

A váltás hatása azonban – ahogy fogynak a régi technológiát használók – egyre kisebb lesz, miközben az új hálózat egyre terheltebb, és így egyúttal lassabb is. Egy bizonyos pont után pedig az utóbbi hatás már hangsúlyosabb. Különösen, hogy közben új felhasználók is belépnek a piacra, akik pedig már bent vannak, azok is egyre többet használják a mobilnetet, tovább növelve így a hálózat kihasználtságát. Magyarországon az elmúlt években minden elemzés szerint szép fokozatosan emelkedett a mobilnetet használók száma, az adatforgalom pedig robbanásszerűen nőtt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatai szerint a tavalyi utolsó negyedévben az okostelefonos adatforgalom már több, mint a duplája volt a 2018 eleji szintnek.

2020.08.26.

Olvastad már?

Karanténban jobban fogy a videojáték is. . . tovább
Hogyan ismerhetjük fel az álhíreket? . . . tovább
Felértékelte a járvány a szélessávot, azonban nagyok a lefedettségi különbségek. . . tovább
A streamingpiacot sem hagyta érintetlenül a járvány. . . tovább
Adatbiztonság és home office: hogyan védjük a céges adatokat otthonról?. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!