Felértékelte a járvány a szélessávot, azonban nagyok a lefedettségi különbségek

gyors internet

Az elmúlt hetekben jelentősen felértékelődött a szélessávú internetkapcsolat, illetve az, hogy az egyes országokban, régiókban a háztartások mekkora hányada rendelkezik ilyennel. A gyors internetkapcsolat az esetek nagy részében alapvető feltétele az otthoni munkavégzésnek, illetve annak, hogy a gyerekek részt tudjanak venni a távoktatásban. Emiatt a jelenlegi járványügyi helyzetben a szélessáv lényegében a társadalmi különbségeket befolyásoló tényező lett: ahol nincs, ott nagyobb esély van a munkahely elvesztésére és az iskoláskorú gyerekek leszakadására.

Nincs meg a Nyugat-Kelet tengely

Az Európai Unióban ebből a szempontból elég nagy különbségek vannak a tagállamok között, de sok esetben még az egyes országokon belül is. A legtöbb gazdasági mutatótól eltérően ráadásul itt nem is teljesen törvényszerű a kelet-nyugati kettéosztottság, még ha összességében a nyugat-európai országok jobban is állnak, mint a kelet-közép-európai régió.

Az unió abszolút éllovasa Hollandia, ahol ötvenből negyvenkilenc háztartásban van ultragyors internet, de nincsenek ettől nagyon lemaradva a britek, a skandináv államok, és Németországban illetve Svédországban is 90 százalék feletti a lefedettség.

Gyorsabb internetre lenne szükséged az otthoni munkavégzéshez? Válogass távközlési partnereink internet ajánlatai közül egyszerűen, online!

Sereghajtó portugálok

Magyarország a 86 százalékos mutatóval már csak az uniós középmezőnybe tartozik, ami azonban érdekes, hogy ezzel nemcsak néhány környező és balti országot előzünk, ahogy az ilyen listákon ez lenni szokott, hanem például az olaszokat és a franciákat is. A portugálokról nem is beszélve, náluk ugyanis csak a bolgároknál kevesebb a szélessávú internetkapcsolattal rendelkező háztartások aránya.

A gyenge portugál teljesítmény oka, hogy náluk az elmúlt tíz évben valamiért nem fektettek túl nagy hangsúlyt erre a kérdésre: 2010-ben nagyjából ugyanonnan indultak, mint mi, akkor mindkét országban az emberek felének volt gyors internete. Nálunk azonban az előző tíz esztendőben százezrekkel több háztartás számára vált elérhetővé a szélessáv. A portugálok fejlesztéseinek visszafogottsága még szembetűnőbb, ha az adataikat a romániaiakkal vetjük össze: keleti szomszédunk ugyanis úgy előzte meg Portugáliát, hogy náluk 2010-ben még a háztartások negyedében sem volt gyors internet.

Nem mindegy, hogy Budapest vagy Borsod

Magyarország tehát összességében nem áll rosszul, országon belül azonban még mindig jelentős különbségek vannak. A fővárosban és Közép-Magyarországon tízből kilenc otthonban férnek hozzá a gyors internethez, Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön azonban minden ötödik háztartás kénytelen ezt nélkülözni.

2020.05.04.

Olvastad már?

Hosszútávon is átalakíthatja vásárlási szokásainkat a koronavírus. . . tovább

A koronavírus elhozta a videochat korát . . . tovább

10 életrajzi film, ami eltereli a gondolataidat . . . tovább

Számítógéphiányt is okozhat a koronavírus. . . tovább

Digitális megoldások, mellyekkel otthon is közösségben érezheted magad. . . tovább





Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!