Számítógéphiányt is okozhat a koronavírus

ho

Már most látható, hogy a koronavírus-járvány miatt kibontakozó válság a korábbi krízisekkel ellentétben nemcsak a keresletet veti vissza, de a termelés-leállások miatt kínálati sokkot is okoz, azaz bizonyos termékekből hiány alakulhat ki. Ilyenek a főleg Kínában, illetve más távol-keleti országokban gyártott elektronikai cikkek, azon belül a laptopok, illetve asztali számítógépek is.

Elfogynak az alkatrészek

A területre szakosodott IDC már közel egy hónapja azt jósolta, hogy a következő időszakban megroppanhat a globális személyi számítógépek (PC-k) piaca. Az első negyedévre még csak 8 százalék körüli csökkenést jósoltak, a másodikra azonban ennél is jóval nagyobbat, magyarázat pedig főleg az akkor Európában még sokkal kisebb gondot okozó koronavírus volt.

Az elemzőcégnél ugyanis arra számítottak, hogy a kínai termelés leállása miatt szépen elkezdenek leapadni a termeléshez szükséges alkatrész-, valamint késztermékkészletek, így egy idő után a gyártók egyszerűen nem lesznek képesek szállítani, hiába lenne igény rá.

Nem elég gyors az internet?

Otthoni internet ajánlatok online a Telenet.hu-n

Elhalasztott vásárlások

Február végén ugyanakkor hosszabb távra előretekintve még optimista volt az IDC, és a következő öt évre összességében lassú növekedést vártak. Nem lenne meglepő azonban, ha hamarosan ezen is módosítanának – nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy a PC-piacon nemcsak a kínálattal lesz gond, hanem a kereslettel is, a járvány után kialakuló gazdasági visszaesés miatt.

A 2008-as krízis is megmutatta, hogy ilyenkor a háztartások és a cégek is visszafogják fogyasztásukat, és elsősorban az olyan nagyobb összegű dolgok megvásárlását halasztják el, amelyekről úgy gondolják, nem égetően szükséges az azonnali beszerzésük. A tapasztalatok alapján a személyi számítógépek pedig ilyenek.

A mostani roham is visszaüthet

A távmunka és a sok országban bevezetett távoktatás miatt most sokan előrehozták a vásárlásaikat: Magyarországon például az előző hetekben a nagyobb webáruházak a megszokottnál kétszer több laptopot és az asztali számítógépet adtak el. Ez alapján elképzelhető, hogy az első negyedévben kisebb lesz a visszaesés, mint amit az IDC jósolt. Így azonban a termelési gondok miatt a készletek is előbb fogynak el, és a második negyedévben még a vártnál is nagyobb zuhanás jöhet.

A mostani vásárlásoknak pedig hosszabb távon is lesz hatása – ha azok, akik amúgy nem halasztanák el a beszerzéseket, most előrehozzák őket, akkor a későbbiekben még nagyobb lehet a visszaesés, és az év második felében is nagyon szenvedhet a szektor.

2020.04.07.

Olvastad már?

10 életrajzi film, ami eltereli a gondolataidat. . . tovább
Az internetre költözik a világ a koronavírus miatt . . . tovább
Egyre több az olyan fiatal, aki videójátékozásból lett dollármilliomos. . . tovább
Néhány cég uralja az okostelefonok piacát. . . tovább
Nálunk még nem szokás lecserélni a kábeltévét . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!