Adatbiztonság és home office: hogyan védjük a céges adatokat otthonról?

home office

A koronavírus-helyzet alaposan felforgatta a munka világát: itthon is rengeteg cég állt át otthoni munkavégzésre, amely a munkáltatók és a munkavállalók számára egyaránt kihívást jelent. Az adatbiztonság kérdése ilyenkor különösen aktuális, így cikkünkben összegyűjtöttünk néhány egyszerű trükköt, melyek betartásával nagyobb biztonságban lehetnek az érzékeny, céges adatok.

 

A home office-ra való átállás azoknál a cégeknél okozta a legnagyobb nehézséget, ahol erre korábban nem, vagy csak limitáltan volt lehetőség – a veszélyhelyzet kihirdetését követően drasztikusan megugrott az igény a laptopok és asztali számítógépek iránt, így látszik, hogy sok cég azonnal lépett, és elkezdték kiépíteni a szükséges infrastruktúrát. Az eszközigény mellett nagy fejtörést okozhat a munkáltatóknak az adatbiztonság kérdése, hiszen a folyamatosan ellenőrzött munkahelyi környezet helyett távolról kell minél biztonságosabb céges hálózatot fenntartani. A céges adatok védelme azonban nem kizárólag a munkaadó feladata: a legtöbb munkaszerződés kitér a munkavállaló felelősségére is, így alkalmazottként is minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk a céges információk biztonságáért. Nézzünk néhány egyszerű óvintézkedést!

Túl sokan dolgoztok otthonról? Válts szélessávra!

Otthoni internet ajánlatok lakcím alapján, online igényléssel a Telenet.hu-n

Fizikai védelem

Egy irodában minden feltétel adott az eszközök és az adatok fizikai védelméhez, otthonról azonban már korántsem ennyire egyszerű a helyzet. Viszonylag kevesen tehetik meg, hogy fenntartsanak egy zárható dolgozószobát erre a célra, azonban az alapvető biztonsági intézkedések akár egy társasházban is sokat számítanak. Valószínűleg ezt mondanunk sem kell, de a bejárati ajtót mindig zárjuk be, és rövid időre se hagyjuk a céges laptopot az erkélyen, a kertben, az autóban, vagy más, idegenek számára is hozzáférhető helyen. Ugyanilyen fontos, hogy a céges számítógéphez és dokumentumokhoz ne férjenek hozzá gyerekek, egy óvatlan mozdulattal ugyanis bármikor törölhetnek, vagy akár továbbíthatnak érzékeny adatokat. Akármennyire szeretnénk, a céges számítógépet – hacsak erre nincs külön engedélyünk – nem használhatják a velünk egy háztartásban élők sem.  

Otthonról is tudatosan

Ha megteremtettük a biztonságos munkavégzéshez szükséges fizikai feltételeket, fontos, hogy a számítógép használata közben is tudatosan járjunk el. A biztonságos jelszavak még soha nem voltak olyan fontosak, mint most: ha eddig mi is könnyen megjegyezhető, egyszerű, akár a nevünkre vagy születésnapunkra utaló jelszavakat használtunk, váltsunk biztonságosabb megoldásokra, és ahol lehet, kapcsoljuk be a kétlépcsős hitelesítést. A céges számítógépünkkel ne csatlakozzunk nyilvános WiFi-hálózatra, és ha eddig nem volt, az otthoni hálózatunkra is állítsunk be egy biztonságos jelszót. Ha az operációs rendszerünkre vagy böngészőnkre frissítés érkezik, telepítsük ezeket, ne hagyjuk elavulni a szoftvereinket. Ha nincs saját laptopunk, csábító lehet a gondolat, hogy magán célra is használjuk a céges számítógépet, azonban ez nem a legjobb döntés, sőt: számos munkaszerződés kifejezetten kiköti, hogy a céges laptop saját célra nem használható – a játékok és külsős programok telepítését ezért felejtsük el. Sok cégnél saját eszközökről történik az otthoni munkavégzés, ebben az esetben pedig még jobban oda kell figyelnünk a tudatos és biztonságos internethasználatra – a legtöbb munkáltató, ha korábban nem is, de most felkészült ezekre a kérdésekre, így bátran ellenőrizzük a munkahelyünk adatbiztonsági és adatvédelmi szabályzatát, vagy vegyük fel a kapcsolatot az illetékes kollégákkal.

2020.04.24.

Olvastad már?

Hosszútávon is átalakíthatja vásárlási szokásainkat a koronavírus. . . tovább

A koronavírus elhozta a videochat korát . . . tovább

10 életrajzi film, ami eltereli a gondolataidat . . . tovább

Számítógéphiányt is okozhat a koronavírus. . . tovább

Digitális megoldások, mellyekkel otthon is közösségben érezheted magad. . . tovább





Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!