Visszatért a Nokia

Nokia

Némi meglepetésre egy már sokak által eltemetett márkanév is feltűnt 2018 első negyedévében az európai okostelefonpiac öt legnagyobb szereplője között. Az év első három hónapjában ugyanis az öreg kontinensen a Nokia részesedése elérte a 3,5 százalékot ebben a szegmensben, és így csak a Samsung, az Apple, és két kínai cég, a Huawei illetve a Xiaomi előzte meg. Más kérdés, hogy a top3 továbbra is beláthatatlan távolságra van a visszatérő finn cégtől, hiszen a Samsung-Apple-Huawei trió értékesíti az összes okostelefon közel háromnegyedét Európában.

A Nokia feltűnése ennek ellenére érdekes, különösen, hogy a mobilpiacon egykor világelső vállalat bukását épp az okostelefonok okozták. Bár a finn cég volt az első, amely ilyen készüléket gyártott, így is rosszul reagáltak a piaci trendekre. Nem ismerték fel, hogy pontosan mire van igénye a fogyasztóknak, így a konkurensek az Apple és a Samsung vezetésével elhúztak a Nokia mellett.

Azt, hogy a korábbi piacvezető mekkorát bukott, jól mutatja a márka értékének beszakadása. Alig több mint egy évtizede, 2006-ban az Interbrands szerint a Nokia még a világ hatodik legértékesebb márkája volt, tíz esztendővel később azonban már a Top100-ba sem fért be.

Ennek fényében nem csoda, hogy sokan nem vártak a visszatérését. A brandet most már nem is az egykor hatalmas finn cég, hanem az alig két éves HMD Global nevű társaság használja, amit a Nokia és a Microsoft vezetői irányítanak. A Microsoft úgy jön a képbe, hogy amikor a Nokia bajba került, az amerikai szoftvercég vette meg a finn vállalat mobilrészlegét. Az elképzelés az volt, hogy a Nokia készülékei a Microsoft szoftverével futnak majd, és így együttesen hódítják vissza a mobilpiacot.

A terv azonban nem jött be, egy idő után a Microsoft már a belépő kategóriás okostelefonjait sem ezen a néven dobta piacra. Most azonban valahogy újraéledt a nosztalgia, amit jól mutat, hogy nem csak az okostelefonok szegmensében sikerült erősíteniük. A hagyományos készülékek piacán világszerte is meghatározó a részesedésük: minden hetedik eladott „butatelefon” Nokia.

2018. május 29.

Olvastad már?

Hiába van zsebünkben a világháló, még mindig otthon netezünk . . . tovább
Hat és félmillióan neteznek már mobilon . . . tovább
Tudja mennyit internetezik az emberiség . . . tovább
Drága-e Magyarországon az internet . . tovább
Mit csináljak, ha már hónap közepén elfogy a netem. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!