Miket tud egy okosotthon?

internetes_vasarlas

Annak, aki eddig nem találkozott a kifejezéssel, lehet, hogy már nem is érdemes megjegyeznie egy nemrégiben készített elemzés szerint ugyanis egy évtized múlva már nem fogjuk használni az okosotthon szót. Ennek azonban nem az az oka, hogy nem lesz igény az internetalapú technológiákkal automatizált házakra és lakásokra, épp ellenkezőleg: annyira elterjed majd a technológia, hogy ez lesz a normális, megszokott formája az otthonoknak.

Korábban írtunk róla, hogy már ma is vannak olyanak megoldások, amelyekkel emberi beavatkozás nélkül vagy éppen emberi beavatkozással, de távolról lehet vezérelni az otthonunkban található elektromos eszközök nagy részét. Most néhány ilyet mutatunk be felvillantva a jövőt, ami valójában már a jelen.

Mobillal kapcsolgathatjuk a lámpát

Sokaknak az okos otthon első lépése a világítás okosítása volt, amire ma már számos lehetőség létezik. A rendszerek jellemzően néhány speciális égőből, egy központi irányítórendszerből és egy alkalmazásból állnak. A villanykörtéket egyszerűen be kell csavarni a foglalatba, a központi rendszert egy erre alkalmas kábellel csatlakoztatni az otthoni routerhez, majd letölteni az alkalmazást, és az applikáció segítségével már tudjuk is vezérelni az otthoni világítást. Ez jelenthet egyszerű le és felkapcsolást, de szabályozható fényerőt, vagy akár változtatható színt is.

Hol a kapukulcs? Ja, a telefonom az

Szintén a viszonylag elterjedt okosotthon megoldások közé tartoznak azok a fejlesztések, amelyek segítségével az elektromosan működő kapukat tudjuk egy eszközről irányítani. A rendszer a többi okosotthon megoldáshoz hasonlóan egy elektronikához csatlakoztatható kütyüből, és egy alkalmazásból áll. Előbbit összekötjük a kiválasztott kapu elektronikájával és az alkalmazás révén máris telefonunkkal nyithatunk, zárhatunk. Egyes applikációk pedig ennél is többet tudnak: akár jogosultságokat is adhatunk embereknek meghatározott időre. Utóbbi különösen rövidebb távú lakáskiadás esetén lehet előnyös.

Megnézem van-e otthon tej a hűtőben...

Egyre több háztartásban találkozhatunk olyan okoshűtővel is, amely nem csak hidegen tartja az ételeinkeket, de segít a főzésben és a bevásárlásban is. A legtöbb ilyen eszköz valójában egy internetes kapcsolattal rendelkező számítógép, amely mellesleg hűtőként is funkcionál. Ennek megfelelően az otthon lévő alapanyagok alapján kerestethetünk a hűtőnkkel receptet, amit aztán egyes készülékek fel is olvasnak, így segítve a főzést. Ha valami elfogyott, csak felírjuk a bevásárlólistára a hűtőn, ám a régi cetliktől eltérően ezt a listát már nem gond, ha otthon hagyjuk, hiszen telefonunkkal bárhonnan hozzáférünk. Sőt, ha valami lemaradt róla az sem probléma: egyes hűtőkben egy kamerával már úgy is körbenézhetünk, hogy ehhez nem kell kinyitni az ajtót, és ezt természetesen vásárlás közben is megtehetjük.

Mindent egy kütyüvel

Egyre több olyan fejlesztés jelenik meg, amelyek révén nem csak egy-egy funkciót tudunk irányítani, hanem minden olyat, ami okossá teszi otthonunkat. Általában itt is egy központi egységre van szükség, amely segítségével az összes okosotthon-eszközt egy alkalmazásban vezérelhetjük és automatizálhatjuk. Ma már vannak olyan kütyük, amelyek több ezer terméket ismernek fel, és folyamatosan bővül a hozzájuk csatlakoztatható háztartási gépek, berendezések száma. Persze ilyenkor is be kell szerezni a külön okos eszközöket, a 20 éves hűtőt és mosógépet soha nem fogjuk tudni így kezelni, ám ha erre alkalmas berendezéseink vannak, akkor ma már nem feltétlenül kell mindegyikhez külön központi egység.

2018. november 16.

Olvastad már?

Hamarosan telefonról irányíthatjuk akár az egész lakásunkat. . . tovább
A TV nem halott, csak elköltözött . . . tovább
Egy éve törölték el a roamingot és ezt a többség ki is használja. . . tovább
Zsebben hordott bevásárlókocsi: egyre többet vásárolunk mobilon. . . tovább
Az okostelefonok miatt egyre kevesebb számítógép fogy. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!