Hamarosan telefonról irányíthatjuk akár az egész lakásunkat

internetes_vasarlas

Az okosotthon pár esztendővel ezelőtt még csak egy koncepcióként élt néhány innovátor fejében, ma már azonban egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy tényleg megvalósuljon, sőt bizonyos formában már létezik is. A kifejezés egy olyan automatizált lakást, vagy családi házat takar, amelyben emberi beavatkozás nélkül vagy éppen emberi beavatkozással, de távolról lehet vezérelni az ott található elektromos eszközök nagy részét. A klíma automatikusan lehűti a lakást 20 fokra, mire a tulajdonos hazaér, és a mosás is úgy indul el, hogy pont lejárjon, mire belépünk az ajtón. Nincsenek külön távirányítók a hifihez, a tévéhez, a garázsajtóhoz, légkondihoz, mindent a mobilunkkaltudunk vezérelni. A lámpák attól függően világítanak, hogy éppen hol vagyunk a lakásban és mit csinálunk, a tulajdonos pedig üzenetet kap okostelefonjára, ha valaki kinyitja a bejárati ajtót.

És ez még csak néhány megoldás a számtalan lehetőség közül, amit egy okosotthon kínálhat. Ma már az új családi és társasházakat sok esetben úgy tervezik, hogy az ilyen jellegű rendszerek is számolnak, de a régebbi épületekben is rengeteg hasonló megoldást lehet telepíteni, ha az ember kicsit körbejárja a kérdést (következő cikkünkben felsorolunk néhány kedveltebb, és könnyen beszerezhető eszközt).

Nem meglepő módon az ilyen, életünket kényelmesebbé tevő megoldások hihetetlen ütemben terjednek. Már az elmúlt esztendőkben is évi több mint 20 milliárd dollárt költöttek az otthonok okosítására világszerte, az igazi felfutás azonban csak most indul. Az előrejelzések szerint 2022-re a piac mérete az 53 milliárd dollárt is meghaladja majd.

Itthon a Fundamenta végzett a közelmúltban egy felmérést az ilyen típusú megoldások elterjedtségéről. Az eredményekből az látszik, hogy sok háztartásban ugyan még nem használnak okosotthon eszközöket, de igény van a lakosság részéről ezekre a berendezésekre. A leginkább egyébként az okos hűtő és fűtőrendszerek terjedtek el Magyarországon, ilyen már most is minden tizenkettedik lakásban illetve családi házban van. Ez azonban még elenyésző arány ahhoz képest, hogy idővel a háztartások közel kétharmada állna át ilyen megoldásra.

2018. november 14.

Olvastad már?

Százezrek mondanak le a tévézésről Magyarországon. . . tovább
A TV nem halott, csak elköltözött . . . tovább
Egy éve törölték el a roamingot és ezt a többség ki is használja. . . tovább
Zsebben hordott bevásárlókocsi: egyre többet vásárolunk mobilon. . . tovább
Az okostelefonok miatt egyre kevesebb számítógép fogy. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!