Wi-Fi vagy vezetékes hálózat? Előnyök és hátrányok

Telenet wifi kábel

A Wi-Fi Ethernet-kábellel szembeni népszerűsége napjainkban is megkérdőjelezhetetlen, hiszen kinek ne lenne kényelmes a vezeték nélküli internethasználat? Azonban nem feltétlenül a kényelemnek kell lennie az elsődleges szempontnak, ha a Wi-Fi és a vezetékes kapcsolat között választunk. Cikkünkben bemutatjuk mindkét típusú felhasználás előnyeit és hátrányait.

Mit kell tudni a vezetékes és vezeték nélküli kapcsolatról?

Az Ethernet technológiáját az 1970-es években fejlesztették ki, körülbelül az internet megjelenésével egy időben. Alapvetően érdemes tisztázni a vezetékes kapcsolatról, hogy Ethernet-kábel szükséges hozzá, ami eszközöket kapcsol össze a helyi hálózaton. Mivel az Ethernet-kábel fizikailag hardvereszközökhöz csatlakozik, sokkal biztonságosabb hozzáférést biztosít a vezeték nélküli kapcsolattal szemben, és gyorsabb internetsebességet biztosít. Azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Wi-Fi érdemeit sem: ha nagyobb mozgástérre van szükségünk, illetve használunk olyan eszközöket is, mint tablet, okostelefon és -óra, akkor elengedhetetlen a vezeték nélküli kapcsolat megléte. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, melyik típusú kapcsolat a megfelelő számunkra, érdemes áttekinteni néhány szempontot.

Internetszolgáltatót váltanál? A Telenet.hu-n kiválaszthatod az igényeidnek legmegfelelőbb csomagot!

Gyorsaság

Az Ethernet-kábel egyik legnagyobb előnye, hogy nagyobb sávszélességet biztosít, de jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon kellőképpen ki tudjuk-e használni ezt a pozitív tulajdonságot? Bár az utóbbi években a Wi-Fi is sokat gyorsult az új szabványoknak köszönhetően, akadnak olyan tevékenységek, amelyek igénylik azt a gyorsaságot, amit az Ethernet-kábel biztosít, ilyen például a streaming, videókonferencián való részvétel, a számítógépes játékok használata vagy épp videók fel- és letöltése. Emellett érdemes Ethernet-kábelt alkalmaznunk televíziós set-top boxok, biztonsági eszközök és kamerák használata esetén is. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy mindennapos feladatokhoz – ilyen például az e-mailezés – nincs szükség nagy sávszélességre, az ilyen típusú teendőkhöz bőven elég Wi-Fi-t használni.

Biztonság

Ha vállalati környezetben kell döntenünk arról, hogy Wi-Fi-t vagy vezetékes kapcsolatot használjunk, akkor a biztonság az elsődleges szempont, amelynek meg kell felelnünk. Ennek értelmében pedig az Ethernet-kábel az ideális választás, mivel a vezeték nélküli hálózat könnyebben megtámadható: például könnyedén feltörhetik a titkosítási kulcsot, ezáltal hozzáférhetnek a hálózathoz, vagy hamis hálózati pontok létrehozásával indíthatnak támadást, így az áldozat adatait egyszerűen ellophatják, amint az illető felcsatlakozik a nyílt hálózatra. Amikor Ethernet-kábelt használunk, ilyen támadásokra lehetőség sincs, mivel a hackernek fizikai hozzáférésre lenne szüksége.

Kényelem

Mondanunk sem kell, hogy ha a kényelmi szempontot vesszük figyelembe, akkor a vezeték nélküli kapcsolat előnyösebb, ráadásul a Wi-Fi-hez több készüléket is csatlakoztathatunk egyszerre. Azonban a Wi-Fi kapcsán sem felejthetjük el, hogy vannak olyan térbeli tényezők, amelyek befolyásolhatják a jelerősséget: ilyen lehet például egy vastag fal vagy egy nagyobb tárgy, ami árnyékolhatja a jelet, esetleg más elektronikai eszközök külső interferenciája akadályozhatja a kapcsolatot. Ezzel szemben az Ethernet-kábel hossza jelentősen korlátozza a mozgásterünket, viszont stabil kapcsolatra számíthatunk, amíg csatlakozik az adott készülékhez, így asztali számítógép használata esetén még mindig ez jelenti a jobb megoldást. A kábel állapotára viszont ügyeljünk, mivel az könnyen meghibásodhat olyan külső fizikai hatásra, mint a hőmérsékletváltozás vagy a véletlenül kiömlő folyadék.

Késleltetés

A késleltetés az az időintervallum, ami az adatok átviteléhez szükséges a hálózati kapcsolaton keresztül. Ennek kiemelt jelentősége van, ha számítógépes játékokkal játszunk, így ilyenkor mindenképp Ethernet-kábeles kapcsolat használata javasolt a minél gyorsabb reakcióidő eléréséhez. Ennek abban az esetben különösebb jelentősége nincsen, ha például zenét hallgatunk vagy böngészünk a neten, így ezekhez a tevékenységekhez bőven elég, ha Wi-Fi-n keresztül kapcsolódunk az internethez.

2022. november 23.

Olvastad már?

Milliószám vásárolják a bakelitlemezeket, mégis a digitális zenéé a jövő. . . tovább
Miért lassul a magyar mobilnet? . . . tovább
Pörgesd újra a klasszikusokat! Filmek, amiket nem lehet megunni. . . tovább
A legértékesebb kiskereskedelmi márkák az interneten születtek. . . tovább
Törökül is tanulhatnánk a tévéből. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!