Közel 30 év története: a Pannon GSM-től a Yettelig

A Pannon mostantól Yettel

Pannon, Bee, Djuice, Telenor vagy Yettel… egy a közös ezekben a márkanevekben: mind-mind egy újabb mérföldkövet jelölnek a magyar mobilszolgáltató életében. Sokan már a kezdetektől fogva követték a szolgáltató útját, mások csak később csatlakoztak, de az biztos, hogy hazánkban nehezen találni olyan embert, aki ne hallotta volna legalább az egyik nevet a fentiek közül. Megújulásokból nem volt hiány a vállalat életében – nézzük a legfontosabb állomásokat a Pannon GSM-től kezdve, a Telenoron át egészen a Yettelig! Indulhat az időutazás?

Pannon GSM – a kezdetek

Magyar és észak-európai tulajdonosok közösen alapították, majd indították el a Pannon GSM kereskedelmi mobilszolgáltatását 1994-ben. Így többek között az Antenna Hungária, illetve a norvég állami telefontársaság segítségével indulhatott útjára a később Telenor névre keresztelt mobilszolgáltató. Hazánkban rekordsebességgel fejlődött a szolgáltatás a mobilhálózat széles körű terjedésével – 1995-ben már SMS-t is lehetett küldeni, jóllehet, ez csak később vált népszerű kommunikációs formává. A társadalmi felelősségvállalás szempontjából is nagyon hamar lépett a vállalat: 2004-ben hazánkban elsőként vezették be a mobiltelefonok visszaváltására vonatkozó akciójukat, amivel nagy lépést tettek a környezetvédelem érdekében.

Fiataloknak szóló kezdeményezések

Az ügyfélkör bővítése céljából 2001-ben az akkori nevén Pannon GSM létrehozott egy új márkát, amellyel a fiatalokat szólította meg: a Bee feltöltőkártyás szolgáltatást kínált, amelynek díjtarifái a fiatalok napirendjéhez igazodtak. Így 7 és 14 óra között – amikor a 10-18 év közötti korosztály iskolában van – magasabb percdíjakra lehetett számítani, azonban délután és este sokkal kedvezőbb áron telefonálhatott az, aki Bee mobilcsomaggal rendelkezett. A márka különlegessége volt, hogy a készülékcsomagokat nem lehetett megvásárolni a Pannon GSM üzletekben, erre kizárólag a Bee márkaboltokban volt lehetőség. A Bee márka kezdetben egy inkognitó-kampánnyal indult, amikor még csak találgatni lehetett, hogy miért bégetnek a tévé- és a rádióreklámokban, ám később mindenki megmosolyogta a reklámban szereplő Beeboy-t, BeeBee-t, és a kutyájukat, BeeDogot. Ezt követte 2003-ban egy szintén fiataloknak szóló új márka, a Djuice, amelynek ügyfelei még kedvezőbb tarifákkal telefonálhattak, és a csomagok 20 db ingyen küldhető MMS-t, valamint mobilinternetet is tartalmaztak. Emiatt ezt a szolgáltatást leginkább azoknak ajánlották, akik a telefonálás mellett SMS-t vagy MMS-t küldenének, és interneteznének is a mobiljukon. A Djuice indulásakor igen nagy érdeklődésnek örvendett, ám nem sokkal később megállt az ügyfélkör növekedése. Ekkor különféle kampányokban próbálták ismét megszólítani a fiatalokat: hűségprogrammal, pontgyűjtéssel, egy új közösségi oldal bevezetésével igyekeztek népszerűsíteni a szolgáltatást, azonban ezek sajnos nem hozták a várt sikert. Végül 2014-ben a Telenor márkaimázs kialakulása eredményezte a Djuice megszűnését, ugyanis az új, egységes brand már egyszerre szólított meg minden korosztályt, így nem volt szükség egy-egy különálló márkára ehhez.

Te inkább telefonálnál vagy a mobilnet a fontos? A Telenet.hu-n kiválaszthatod az igazán hozzád illő csomagot!

Így lett a Pannon GSM-ből Telenor

Míg a Pannon GSM indulásakor több tulajdonos vett részt az alapításban, így a tulajdonosi hányad is közöttük oszlott meg, addig 2003-ban már egyedüli tulajdonosként a norvég Telenor működtette a mobilszolgáltatót, ugyanis mind az Antenna Hungária, mind a többi tulajdonos sorra kiszálltak a cégből. Ez a változás irányt adott a márka további fejlődésének, előrejelezve a várható arculatváltást. 2006-ban a Pannon GSM már a kék Telenor logót használta, majd 4 évvel később, 2010-ben megtörtént a teljes átalakulás: a cég neve Telenor Magyarország Zrt.-re változott, ami az egész márkát érintette, így az értékesítési pontoktól kezdve a szórólapokon át a SIM-kártyákig mindent az új arculathoz igazítottak. Később tulajdonosváltás is történt a cég életében, így 2018-tól már nem a Telenor Csoport, hanem a PPF Csoport a Telenor magyarországi (és több más európai) üzletágának többségi tulajdonosa, akitől az Antenna Hungária 25%-os részesedést vásárolt, így napjainkban a mobilszolgáltatón ez a két tulajdonos osztozik.

A legfrissebb változás: márciustól érkezik a Yettel!

A Telenor márka magyarországi használatba vételi engedélyének meghosszabbításáról kétévente döntenek a tulajdonosok. 2022-ben érkezett el újra ez a mérföldkő, amely során az a döntés született, hogy nem szeretnék meghosszabbítani ezt az engedélyt. Emiatt idén újabb névváltozását jelentette be a Telenor: 2022. márciusától a mobilszolgáltató Yettel néven folytatja működését. Ez a változás nemcsak magát a nevet érinti, hanem teljes arculatváltásra is számíthatunk, így a márka korábbi kék színét felváltja majd egy élénkzöld árnyalat. Nemcsak Magyarországon, hanem Szerbiában és Bulgáriában is készülnek a változásra, így a márka egységesen mindhárom országban felveszi az új Yettel-arculatot. A Telenor ügyfeleknek hasznos információ, hogy a megújulás nem érinti a szerződéseket és a meglévő előfizetéseket, illetve a telefonszámunk is változatlan marad az arculatváltást követően.

2022. február 14.

Olvastad már?

Milliószám vásárolják a bakelitlemezeket, mégis a digitális zenéé a jövő. . . tovább
Miért lassul a magyar mobilnet? . . . tovább
Pörgesd újra a klasszikusokat! Filmek, amiket nem lehet megunni. . . tovább
A legértékesebb kiskereskedelmi márkák az interneten születtek. . . tovább
Törökül is tanulhatnánk a tévéből. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!