10 kultfilm, amit ideje újra megnézni

ho

Vannak filmek, amiket nem elég egyszer megnézni: az életrajzi és a családi filmek után ma tíz olyan alkotást veszünk sorra, amelyeket évtizedek óta nem tudunk megunni. Nézzünk tíz időtálló, kihagyhatatlan példát a filmtörténelemből!

 

1. Ponyvaregény

Quentin Tarantino 1994-es alkotását valószínűleg senkinek nem kell bemutatnunk, még azoknak sem, akik magát a filmet nem látták – ikonikus jelenetei, párbeszédei és karakterei a popkultúra részévé váltak. A Ponyvaregény a rendező második nagyjátékfilmje volt – kevesen tudják, hogy Tarantino, aki alaposan megválogatta a munkáit, ugyanebben az évben elvállalta egy Vészhelyzet-epizód rendezését is.

 

2. Idétlen időkig

Sokan inkább az eredeti címén, Groundhog Dayként ismerik ezt a klasszikus alkotást, amely Bill Murray számára meghozta a világhírt. A film kulcsfigurája a mogorva időjós, aki egy hóvihart követően nemcsak térben, de időben is egy ponton ragad. Vajon hogyan lehet elviselni, ha ugyanazt a napot kell átélnünk újra és újra? A filmből kiderül!

 

3. Álom luxuskivitelben

Audrey Hepburn, minden idők egyik leglegendásabb színésznője maga volt a báj és az elegancia, ehhez pedig nagyban hozzájárult, hogy eljátszotta Holly Golightly szerepét az Álom luxuskivitelben című 1961-es filmben. A Truman Capote kisregényéből készült alkotás Henry Mancini jól ismert zenéjével válik teljessé.

Még több klasszikusra vágynál? Válogass az HBO GO kínálatából: 7 napig ingyen nézheted!

 

4. Grease

A film, ami miatt a 70-es évek végén a lányok bőrdzsekit hordtak, a fiúk pedig fésűt rejtegettek a zsebükben: az 50-es években játszódó Grease már-már nem is film, hanem életérzés. A csinos, ártatlan Sandy és a John Travolta által megformált rosszfiú, Danny románca tökéletes alapot ad a történetnek, a filmben elhangzó dalok pedig a mai napig gyakran csendülnek fel egy-egy házibuliban. Ilyen egy valódi kultfilm!

 

5. Volt egyszer egy vadnyugat

A western egy igen megosztó műfaj, azonban vitathatatlan, hogy a Volt egyszer egy vadnyugat igazi alapmű. A csaknem 3 órás játékidő elegendő teret ad a történet kibontakozásának, Sergio Leone rendezését pedig Charles Bronson csodás alakítása, és Ennio Morricone legendás filmzenéje egészíti ki. Szánjunk rá egy estét!

 

6. Taxisofőr

A Robert De Niro főszereplésével készült Taxisofőr Martin Scorsese egyik legismertebb alkotása, és egyúttal a filmtörténelem egyik emlékezetes darabja. A taxisofőrként dolgozó vietnámi veterán története többek között egy cannes-i Arany Pálmát hozott a rendezőnek, de több elismerésben részesült az Alfred Hitchcockkal is rendszeresen dolgozó zeneszerző, Bernard Herrmann is.

 

7. Good Will Hunting

A pletyka szerint Matt Damon és Ben Affleck, a Good Will Hunting két forgatókönyvírója pénzfeldobással döntötte el, hogy melyikük játssza a film főszerepét – a végeredményt mindannyian láthatjuk, és ma már el sem tudnánk képzelni másképp. Robin Williams egyik legemlékezetesebb alakításáról senkinek nem érdemes lemaradnia!

 

8. Kill Bill

Tarantinónak a kisujjában van a kultfilmek receptje: a Kill Bill nem más, mint egy modern főhajtás a harcművészeti- és szamurájfilmek, valamint a spagettiwestern műfaja előtt. A rendezőtől már megszokott erőszakból itt sincs hiány: a két részhez összesen csaknem 2000 liter művért használtak fel.

 

9. Szombat esti láz

A komolyabb hangvételű filmek után itt az ideje, hogy szórakoztatóbb vizekre evezzünk: a Szombat esti láz John Travolta első nagyobb szerepe volt. Bár az általa megformált Tony Manero élete nem teljesen gondtalan, szombat esténként mindenki fejét elcsavarja a táncparketten. Ritmus, zene és vérbeli diszkóhangulat: időzítsük szombat estére!

 

10. Majdnem híres

Cameron Crowe 2000-ben készült filmje egy 15 éves fiú történetét dolgozza fel, akit egy kis félreértésnek köszönhetően a híres Rolling Stone magazin kér fel egy turnébeszámoló elkészítésére. Ez önmagában is érdekes, azonban Crowe – aki a forgatókönyvért Oscart is kapott – a saját történetét vitte vászonra, ami különös csavart ad az alkotásnak.

2020.04.02.

Olvastad már?

10 életrajzi film, ami eltereli a gondolataidat. . . tovább
Az internetre költözik a világ a koronavírus miatt . . . tovább
Egyre több az olyan fiatal, aki videójátékozásból lett dollármilliomos. . . tovább
Néhány cég uralja az okostelefonok piacát. . . tovább
Nálunk még nem szokás lecserélni a kábeltévét . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!