Túl lassú a net? Mutatjuk, mit tehetsz ellene!

lassú net

Most, hogy az irodákban dolgozó munkavállalók jelentős része otthonról dolgozik, és a távoktatáshoz is elengedhetetlen az online jelenlét, hirtelen minden eddiginél nagyobb probléma lett a lassú, akadozó internetkapcsolat. Cikkünkben sorra vesszük a lehetséges hibákat, és mutatjuk a megoldásokat!

 

Már egy hónap eltelt azóta, hogy az irodai munka nagy része és az oktatás az online térbe költözött, így mostanra kialakíthattunk egy napirendet, és kitapasztalhattuk, hogy számunkra hogyan működhet ez a meglehetősen rendhagyó helyzet. Az otthoni tanulás és munkavégzés egyik legidegesítőbb problémája a lassú internet, ami jellemzően pont akkor okozza a legnagyobb gondot, amikor a legnagyobb szükségünk lenne a stabil internetkapcsolatra. Nézzük, mi lehet a jelenség oka, és mit tehetünk ellene!

Ellenőrizzük az internetkapcsolat sebességét!

Magától értetődő lehet, de gyakran a legegyszerűbb megoldásra nem gondolunk: ha úgy érezzük, hogy lassult az internetünk, első lépésben ellenőrizzük a sebességet. Ha a teszt végén nem azt az értéket látjuk, ami a szerződésünkben szerepel, kezdjünk azzal, hogy újraindítjuk az eszközt (számítógépet, telefont, tabletet), illetve a modemet és a routert is. Ha a sebesség továbbra is jelentősen elmarad a várttól, további lépésekben kell felderítenünk a probléma okát.

Mi a helyzet az eszközökkel?

Ha nem elég gyors az internetünk, nem biztos, hogy a szolgáltató a hibás: ha egy elavult eszközön, például egy 10-15 éves számítógépen kapcsolódunk az otthoni hálózathoz, elképzelhető, hogy maga az eszköz nem képes biztosítani a várt sebességet. Ugyanilyen problémaforrás lehet a router, melyeknek ma már korszerű szabványoknak kell megfelelniük: ha rákeresünk a router pontos típusára, kiderülhet, hogy alkalmas-e nagy sebességű internetkapcsolat kiszolgálására. Szintén gond lehet, ha a router nem megfelelő helyre (pl. a bejárathoz, vagy épp egy fém szekrénybe) lett telepítve, vagy egyszerűen a ház mérete, a falak minősége vagy anyaga miatt az eszköz nem tud elég erős kapcsolatot biztosítani. Amennyiben az otthoni hálózatot nem a szolgáltató által biztosított routerről működtetjük, és az eszköz elavult, előfordulhat, hogy csak vezetékes hálózaton tudjuk kihasználni a maximális sávszélességet – ha pedig eleve kábellel kapcsolódunk az otthoni internetre, érdemes figyelni az UTP kábel kategóriájára is, egy gyengébb minőségű kábel ugyanis nem képes kiszolgálni a várt sávszélességet. Ha az otthoni hálózatot nem védjük jelszóval, társasházban lényegében bármelyik szomszéd használhatja azt, miközben mi csak annyit észlelünk, hogy időről időre alacsonyabb az internet sebessége. Szerencsére ezt a problémát viszonylag egyszerűen orvosolhatjuk egy biztonságos jelszó beállításával.

Váltsunk gyorsabb internetre!

Ha egyik megoldás sem vezetett eredményre, és a szolgáltató is megerősítette, hogy nem látnak hibát, nem marad más, mint hogy gyorsabb internetre váltsunk. Az a sebesség, amit „békeidőben” megfelelőnek érzünk, intenzív otthoni munkavégzés és távoktatás esetén már sokkal kevésbé elégíti ki az igényeinket, főleg, ha egyszerre többen is használjuk a hálózatot. Egy jobb internetcsomag megrendelését ma már nagyon egyszerűen megtehetjük online, sorban állás nélkül is, sőt, akár a különböző szolgáltatók ajánlatait is összehasonlíthatjuk. A Telenet.hu-n személyre szabottan, lakcím alapján ellenőrizhetjük a távközlési partnerek számunkra elérhető ajánlatait, a megrendeléshez pedig ki sem kell mozdulnunk – csupán arra kell figyelnünk, hogy ne „kössünk rá” a meglévő hűségidőnkre.

2020.04.21.

Olvastad már?

Hosszútávon is átalakíthatja vásárlási szokásainkat a koronavírus. . . tovább

A koronavírus elhozta a videochat korát . . . tovább

10 életrajzi film, ami eltereli a gondolataidat . . . tovább

Számítógéphiányt is okozhat a koronavírus. . . tovább

Digitális megoldások, mellyekkel otthon is közösségben érezheted magad. . . tovább





Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!