Minden hónapban tízezrek kezdenek el mobilinternetezni

internetes_vasarlas

Három év alatt közel kétmillióval nőtt azoknak a mobil-előfizetőkneka száma, akik nemcsak telefonálásra, hanem internetezésre is használják okostelefonjukat. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hosszú idő után először idén áprilisban számolt be a hazai mobilpiaci trendekről, a hivatal jelentéséből pedig kiderül, hogy 2015 végéhez képest lényegesen többet mobilinternetezünk.

Az elemzés szerint 2018 utolsó negyedévében már több mint 6,5 millió olyan SIM-kártyát tartottak nyilván Magyarországon, amely internetforgalmat bonyolított – három évvel korábban ugyanez a szám a 4,8 milliót sem érte el. Igazán nagy bővülés az okostelefon-szegmensben volt, itt 4,3-ról 6,1 millió fölé nőtt a mobilnetezők száma. A táblagépen vagy számítógépükön mobilnetet használók (ezeket az NMHH összefoglaló néven nagyképernyős SIM-eknek nevezi) ugyanakkor nem lettek többen, sőt: jelenleg nagyjából 450 ezer ember szörföl a világhálón így, miközben a 2015-2016-ban ennél 30-40 ezerrel magasabb adatot rögzített a hatóság.

Nemcsak többen, többet is használják itthon a mobilinternetet: tavaly év végén az egy előfizetésre jutó átlagos havi forgalom már több, mint 2,4 gigabyte volt, közel négyszer annyi, mint 2016 elején. A gyors felfutás magyarázata, hogy az elmúlt három évben látványosan javult a szolgáltatás minősége, azaz nőtt a le- és feltöltési sebesség, amit jól mutat, hogy ma már az emberek több mint háromnegyede negyedik generációs (4G) hálózatot használ, ha telefonjával csatlakozik az internetre, miközben ez az arány három éve még a 40 százalékot sem érte el. Fontos tényező emellett, hogy a távközlési cégek is egyre nagyobb adatforgalmat kínálnak csomagjaikban, ami szintén arra sarkallja a felhasználókat, hogy többet netezzenek telefonjukon.

Más kérdés, hogy még így sem mindenki előfizetéses konstrukcióban használja a mobilinternetet: közel 1,3 millió olyan felhasználó van, aki feltöltéses kártyával szörföl a világhálón, azaz majdnem minden ötödik ember ezt a megoldást választja. Ez a kör viszont – már csak az előre fizetéses konstrukció jellegéből adódóan is – sokkal jobban figyel arra, hogy mennyit böngészik. Miközben az előfizetéses ügyfelek már majdnem 3 gigabyte-nyi adatforgalmat hoznak össze havonta, a feltöltőkártyásoknál a havi átlag még mindig nem éri el az 1 gigabyte-ot sem.

Az NMHH beszámolójából az is kiderül, hogy nemcsak itthon, hanem külföldön is egyre bátrabban használjuk telefonunkat internetezésre, amiben biztosan nagy szerepe van a roamingdíjak eltörlésének. Miközben 2015 utolsó három hónapjában alig 100 ezer magyar használt mobilnetet a határokon túl, a tavalyi negyedik negyedévben már 2,2 millióan tették ugyanezt.

Olvastad már?

Nem drága Magyarországon a Netflix, de lehetne sokkal olcsóbb is. . . tovább
Vége az egyre dráguló mobilok korának? . . . tovább
Tízmilliárdokat költünk videójátékokra. . . tovább
A mobilozók többségének az aksi élettartama a legfontosabb. . . tovább
Sokkal olcsóbb a mobilnet a szomszédos országokban, mint itthon. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!