Havi 20 ezer forintot költünk kommunikációra

haztartasok_koltese

Mobilozásra és televíziós szolgáltatásokra egyre többet, vezetékes telefonra és internetre viszont egyre kevesebbet költenek a magyar háztartások. A Nemzeti Média és Hírközlés Hatóság (NMHH) 2018 őszén mértre fel, hogy a hazai lakosság hogyan használja a különböző távközlési szolgáltatásokat, és az átlagosan közel 50 perces interjúk során arra is rákérdeztek, ki mennyit költ havonta ilyen célra.

Egy átlagos háztartás havi szinten egy picivel több, mint 20 ezer forintot fordít kommunikációra: ennek közel fele, 9530 forint megy el a mobilszámlára, nagyjából 4-4 ezer tévére és vezetékes internetre, míg az otthoni telefonra durván kétezer.

Az egyes szegmensekben a költés azonban igencsak eltérően alakul, a helyhez kötött telefonra szánt összeg például rohamosan csökken: 2006-ban még több mint ötezer forintot költöttünk vezetékes telefonszolgáltatásra, 12 évvel később azonban ennek a felét sem. Szintén egyre kevesebb pénzt fordítunk a vezetékes internetre, még ha itt azért lassabb ütemű is a visszaesés: 2006 óta nagyjából harmadával lett alacsonyabb egy átlagos számla.

Ezzel szemben a tévés piac a korábbi évek lassú csökkenése, stagnálása után 2012 környékén növekedni kezdett, és a havi költés tavaly lépte át először a 4000 forintot. A mobil szegmens ennél is érdekesebben alakult: itt tizenkét éve még 10 ezer forint felett volt a havi számlák átlaga, ám ekkor meredeken esni kezdett, és 2011-2013 környékéra nyolcezer alá csökkent. A mobilnet rohamos terjedése azonban meghozta a fordulatot, és az átlagos költés mostanra a nagyjából tíz évvel ezelőtti szintre kapaszkodott vissza, igaz, ezért most jóval többet kapunk.

Természetesen elég nagy különbségek vannak az egyes előfizetők kiadásai között attól függően, hogy hány szolgáltatást rendelnek meg. Az NMHH szerint a háztartások kétharmada előfizet mobiltelefonra, tévére és internetre, akár külön-külön vagy egy csomagban, mind a négy szolgáltatás pedig már több mint egyharmaduknál található meg. Azok, akik csak egy szolgáltatást vesznek igénybe, jellemzően 3-5 ezer forintot költenek havonta, míg akik kettőt, azoknál 6 és 14 ezer forint között alakul a számla. Itt a legkevesebb pénzből azok jönnek ki, akik vezetékes telefont és fizetős tévét rendelnek meg, a legtöbbet pedig a mobil és vezetékes internet kombináció előfizetői költik.

A mobil-kábeltévé-otthoni internet hármas – amit a háztartások közel 30 százaléka választott – már közel 20 ezer forintba kerül, aki pedig ezt még a vezetékes telefonnal is ki akarja egészíteni (így tesz a háztartások több mint harmada), az 22 ezres számlára számíthat.

2019. június 12.

Olvastad már?

Nem drága Magyarországon a Netflix, de lehetne sokkal olcsóbb is. . . tovább
Vége az egyre dráguló mobilok korának? . . . tovább
Tízmilliárdokat költünk videójátékokra. . . tovább
A mobilozók többségének az aksi élettartama a legfontosabb. . . tovább
Sokkal olcsóbb a mobilnet a szomszédos országokban, mint itthon. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!