A bőség zavara: folyamatosan fejlődik a streaming szolgáltatók globális piaca

Netflix

 

Bár az emberek jelentős része a Netflixszel azonosítja a streaming szolgáltatásokat, és valóban az amerikai cég uralja az interneten keresztül elérhető videótartalmak piacát, a vállalatnak egyre több kihívója van, sok ezek közül pedig kifejezetten ígéretes.

Elsőként váltottak száraz gumikra

A Netflix sztorija kicsit olyan, mint amikor a Forma-1-ben eső után száradni kezd a pálya, és az autók szépen elkezdik lecserélni a nedves pályán használt abroncsaikat normál gumikra. Aki először lép, sokszor kockáztat, de ha bejön, akár a versenyt is megnyerheti a húzással.

A streaming szolgáltatások piacán a Netflix váltott először, akkor, amikor az interneten keresztüli videószolgáltatás még nagyon gyerekcipőben járt, így rengeteg kockázata volt. A lépés azonban nagyon bejött: mire a többiek kapcsoltak, nekik már bejáratott szolgáltatásuk volt, amellyel akkora előnyre tettek szert, amivel ha meg nem is nyerték a versenyt, de jó időre bebiztosították az első helyüket.

Sorozatok és filmek bárhol, bármikor –

próbáld ki az HBO GO-t 7 napig ingyen, utána is csak havi 1890 Ft!

Ébredő konkurencia

A Netflix sikere azonban sok céget ráébresztett arra, hogy a szélessávú interneten keresztül szolgáltatott videótartalmakra van igény, így ma már rengeteg cég – köztük sok globális multinacionális vállalat – kínál ilyet. A legnagyobb kihívó az előfizetők száma alapján az Amazon Prime Video, amelynek az Egyesült Államokban mindössze 10 millióval kevesebb ügyfele van a durván 61 milliós amerikai táborral rendelkező Netflixnél.

Filmet az online áruházból

Nagy versenytársához hasonlóan az Amazon Prime Video lényegében világszerte elérhető és a filmkínálata is kifejezetten nagy. A gond csak az, hogy ennek a tartalomnak a nagy része nem saját gyártású, ráadásul egyelőre nem is nagyon szabták a helyi igényekhez, azaz viszonylag ritkán érhető el az eredetitől eltérő nyelven, vagy felirattal. Ez az oka annak, hogy egyelőre itthon sem kifejezetten népszerűek.

Az Amazonnál ráadásul az üzleti modell is más, hiszen ők nem elsősorban streaming szolgáltatásból akarnak pénzt csinálni, náluk ez csak kiegészítő szolgáltatás. Az előfizetés azoknak éri meg leginkább, akik viszonylag gyakran rendelnek az online áruházból, ugyanis így komoly kedvezményekhez juthatnak. Ettől függetlenül persze készülnek saját tartalmaik fejlesztésére is: nagy dobásnak ígérkezik például a Gyűrűk Urából készülő sorozatuk.

Hulu és HBO

Az Egyesült Államokban a harmadik legfontosabb szereplő az itthon kevésbé ismert Hulu 28 millió előfizetővel. A vállalat ugyan egyelőre nem egy globális hálózat, azonban vannak olyan tartalmaik, amelyek világszerte ismertek. Ilyen például a Szolgálólány meséje, amit Magyarországon is bemutattak.

Szintén fontos kihívó az HBO, amely azonban indulópozíciója alapján akár jobban is állhatna. Nekik ugyanis rengeteg saját gyártású tartalmuk van, de ezt viszonylag lassan tették streaming szolgáltatás formájában is elérhetővé. Ennek ellenére vannak országok, ahol kifejezetten erős szereplők, az Egyesült Államok azonban nem tartozik feltétlenül ezek közé.

Ébredeznek az óriások

Sok kifejezetten tőkeerős, komoly szakmai háttérrel rendelkező cég most kezd ébredezni, illetve most jut el odáig, hogy elindítsa saját szolgáltatását: az Apple és a Disney tavaly év végén rajtolt el, de különösen utóbbi lehet nagyon erős kihívó, ugyanis rengeteg saját tartalma van, és hihetetlen összegeket költ újabb filmek, illetve egyéb műsorok előállítására.

Rajtuk kívül hamarosan piacra lép az amerikai NBC csatorna is saját szolgáltatásával, de más tévés és internetes cégek is várhatók, valamint számos kisebb szereplő is tolong a lehulló morzsákért.

2020.02.05.

Olvastad már?

A tévé még sokáig velünk marad, de egyre többen cserélik le valami másra . . . tovább
E-bringák, önvezető autók, okosotthonok és 5g: ezt hozza az új évtized . . . tovább
Ezek voltak az évtized meghatározó technológiai változásai. . . tovább

Elköltözik Kínából a mobilgyártás?. . . tovább

Telefonra egyre többet költünk, telefonálásra viszont már nem. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!