Elköltözik Kínából a mobilgyártás?

telefon

Első ránézésre a különböző távközlési termékek globális piacára is nagyon komoly hatással volt a Kína és az Egyesült Államok között kirobbant kereskedelmi háború. A két nagyhatalom tavaly esett egymásnak, és azóta kölcsönösen vámokkal sújtják azokat a termékeket, amelyek a másik országból érkeznek. Ennek eredményeként a Kínából az USA-ba irányuló kivitel mindössze kilenc hónap alatt 53 milliárd dollárral lett kevesebb. Összehasonlításképpen ez a magyar GDP közel negyven százaléka, azaz teljes Magyarország öt hónap alatt állít elő ennyi értéket.

Bár a vámok elég sok termék kereskedelmét visszavetették, az egyik legnagyobb vesztes a távközlési berendezések gyártásával foglalkozó ágazat volt. Ilyen termékekből 10 milliárd dollárnyival kevesebb érkezett Kínából az Egyesült Államokba az idei első három negyedévben, mint tavaly.

Első ránézésre ez arra utalhat, hogy a cégek például mobiltelefon-gyártásukat részben más országokba telepítették, hogy így kerüljék el az amerikai büntetővámokat. Ezen pedig viszonylag sok másik állam nyert: érdekes módon Csehországból is sokkal több távközlési készüléket vittek az USA-ba, mint korábban.

Igen ám, de ennyire azért nem egyszerű a helyzet: a legnagyobb nyertesek ugyanis a Kína közelében lévő országok voltak. Ez pedig arra utal, hogy a cégek egy része ezúttal is bevetette azt a trükköt, amivel már korábban is sokszor kerültek meg hasonló büntetővámokat. Ilyen esetekben a töbletterhekkel sújtott vállalat, illetve állam az érintett terméket nem közvetlenül a vámot kivető országba szállítja, hanem beiktat a kereskedelmi útvonalba egy harmadik államot. Ott egyszerűen átcímkézik az árut, mintha onnan származna, majd így viszik tovább, immár vámmentesen.

Nagyon sok jel utal arra, hogy egyes kínai termékek esetében is valami hasonló történt. Ez pedig azt jelenti, hogy ha nem is érintette túl jól az ottani mobiltelefon-gyártást a kereskedelmi háború, attól azért nem kell tartani, hogy az iparág teljesen elhagyná a világ legnépesebb országát.

2019. december 19.

Olvastad már?

A hétvégi nagytakarítást még nem a fotelből intézzük . . tovább
Milliárdok használhatnak mobilnetet, de nem teszik . . . tovább
Még mindig nincsenek teljes biztonságban az adataink. . . tovább
Egyre nagyobb és egyre jobb tévéket veszünk, de nem használjuk ki őket. . . tovább
Egyre kevésbé hisznek a hirdetők a Facebookban, de így is használják . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!