Milliárdok használhatnának mobilnetet, de nem teszik

digi

A mobiltechnológia egészen döbbenetes mértékben alakította át nemcsak a mindennapi életünket, de a világgazdaságot is. Az ágazat közvetlen és közvetett gazdasági teljesítménye, illetve a termelékenységre gyakorolt jótékony hatása a The Mobile Economy című kiadvány szerint elérte a 3900 milliárd dollárt. Összehasonlításképpen, ez több mint hússzorosa a magyar GDP-nek, azaz a Magyarországon egy év alatt előállított összes értéknek.

Ehhez persze kellett az, hogy ma már a világ lakosságának kétharmada rendelkezzen mobilelőfizetéssel, az elemzés szerint ugyanis jelenleg így állunk. Ráadásul az érintett 5,1 milliárd emberből a legtöbben ma már a negyedik generációs hálózatokat használják, azaz a világ lakosságának jelentős részéhez eljutott a gyors internetet is kínáló mobilszolgáltatás.

Érdekesség, hogy a 4G nem a közvetlen elődjét, a harmadik generációs technológiát váltotta az élen. A 3G ugyanis soha nem volt első: mivel túl gyorsan jött az újabb technológiai váltás, nem volt ideje átvenni a vezetést a mostanra elég elavultnak számító 2G-től, amely így egészen 2017-ig a legelterjedtebb megoldás volt. A kiadvány szerint azonban meg vannak számlálva a napjai, néhány év múlva ugyanis húszból tizenkilencen ennél fejlettebb technológiával mobilozhatnak.

A 4G előretörése mellett különösen érdekes, hogy még mindig sokan csak telefonálásra használják a mobiljukat. Több mint négymilliárd ember van a Földön, akinek nincs mobilnetelőfizetése, pedig nagy részüknek lehetne, hiszen elvileg a lakóhelyükön működik szolgáltatás. Az első ránézésre meglepőnek tűnő tendencia azonban valójában csak a fejlett világból nézve meglepő: Európában és Észak-Amerikában ugyanis kiugróan jó a 3, illetve 4G-lefedettség, így itt az emberek nagy többsége internetezik is a mobilján. A feltörekvő államokban azonban sok helyen még mindig csak 2G van, így nincs is nagyon értelme mobilnetre előfizetni.

Ott pedig, ahol a technológia adott, mint például Délkelet-Ázsiában, az emberek sok esetben még nem tudják megengedni maguknak az előfizetést. Persze ez nem lesz sokáig így: az valószínűleg senkit nem lep meg, hogy a tanulmány készítőinek jóslata szerint 2025-ben Indiában és Kínában lesz majd a legtöbb okostelefon-tulajdonos, hiszen messze ezekben az országokban él a legtöbb ember. Az azonban már érdekesebb, hogy fejlett ország a harmadik helyet sem csípi meg, mivel a dobogó legalsó fokára Indonéziát várják. Sőt, a Top10-be is csak két hagyományos értelemben vett fejlett állam lesz, az Egyesült Államok és Japán, közben pedig bekerül ebbe a körbe Nigéria, Pakisztán és Banglades, amelyek jelenleg még az első húszban sincsenek benne.

Az előrejelzések szerint a mobilszektor gazdasági hatásának bővülése sem áll le – sőt, más tanulmányok szerint a következő technológiai előrelépés, az 5G újabb lendületet ad majd a szektornak. Bár – ahogy erről korábban már írtunk– egyelőre még az iparágban sem tudják biztosan, hogy milyen üzleti modellek mellett térülnek majd meg az 5G-s beruházások, így is sokan arra számítanak, hogy lesz néhány terület, ahol áttörést hoz az újítás. Így például a mezőgazdaságban, az egészségügyben és a feldolgozóiparban is komoly innovációkat várnak. Az egészségügy különösen fontos piac lehet, hiszen egyrészt sok országban öregszik a társadalom, másrészt egyre nagyobb arányban lépnek idősebb korba azok, akik már készség szinten használják a mobiljukat.

2019. október 9.

Olvastad már?

Ellehetetlenülhet a  Digi mobilszolgáltatása. . . tovább
Épp most búcsúzunk a merevlemezektől . . . tovább
Még mindig nincsenek teljes biztonságban az adataink. . . tovább
Egyre nagyobb és egyre jobb tévéket veszünk, de nem használjuk ki őket. . . tovább
Egyre kevésbé hisznek a hirdetők a Facebookban, de így is használják . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!