Ellehetetlenülhet a Digi mobilszolgáltatása

digi

Jelen állás szerint saját hálózaton nem igazán lesz az egész országra kiterjedő mobilszolgáltatása a Diginek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ugyanis nem vette nyilvántartásba a társaságot az 5G-s frekvenciák értékesítésére kiírt tenderen, ami azt jelenti, hogy a cég ajánlatát sem nézik meg, így frekvenciát sem vehet a Digi.

Ahhoz, hogy egy cég mobilszolgáltatástnyújthasson, bizonyos mennyiségű, rádióhullámok továbbítására alkalmas frekvenciasávra van szüksége. A hírközlési hatóságok éppen ezért időről időre tendereket írnak ki a frekvenciahasználati jogosultságokra. Ilyen korábban is volt már Magyarországon, például a harmadik vagy a negyedik generációs mobilszolgáltatás beindítása előtt. Ám ezeken annyi frekvenciát, amelyen az egész országra kiterjedő szolgáltatást lehet nyújtani, korábban csak a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafoneszerzett.

A Digi régóta készül a mobilpiacra, sőt, valójában már el is indította mobilszolgáltatását, csak éppen – mivel nincs megfelelő mennyiségű frekvenciája – ez jelenleg elég korlátozottan működik. Éppen ezért mindenki arra számított, hogy a júliusban kiírt 5G-s frekvenciatenderen a romániai központú csoport mindent megtesz majd, hogy saját hálózat építéséhez elegendő frekvenciát szerezzen. A dolog érdekessége, hogy a Digi ezt valószínűleg nem 5G technológiával képzelte el: vélhetően harmadik vagy negyedik generációs hálózat építésére használta volna, ha sikerül frekvenciát szerezni.

Most azonban úgy néz ki, hogy nem fog. Az NMHH ugyanis a négy előzetes ajánlatot benyújtó cég közül csak a Telekomot, a Telenort és a Vodafone-t vette árverési nyilvántartásba, a negyedik jelentkezőt – amely indoklásuk szerint nem felelt meg a részvételi feltételeknek – nem. Bár a hatóság ezt a céget nem nevesítette, mindenki tisztában van vele, hogy a Digiről van szó. Sőt, a piacon azt is tudni vélik, hogy a vállalat egy, a dokumentációba csak utólag (a tervezet módosításaként) bekerült versenyjogi kitételen csúszott el.

A Digi viszonylag hamar reagált az NMHH döntésére. Közleményükben azt írták, hogy álláspontjuk szerint „az NMHH döntése alaptalan és nem tisztességes”, ezért a határozat ellen „minden elérhető – a magyar és európai jogszabályoknak megfelelő – eszközzel fellebbezni fognak”. Ez szinte biztosan megakasztja a frekvenciatendert, rosszabb esetben pedig az egész folyamat törléséhez és újrakezdéséhez is vezethet. A korábbi tapasztalatok alapján az eljárás akár egy évnél is többet csúszhat.

2019. szeptember 17.

Olvastad már?

Az okosfülhallgató 2019 slágere Európában. . . tovább
Épp most búcsúzunk a merevlemezektől . . . tovább
Még mindig nincsenek teljes biztonságban az adataink. . . tovább
Egyre nagyobb és egyre jobb tévéket veszünk, de nem használjuk ki őket. . . tovább
Egyre kevésbé hisznek a hirdetők a Facebookban, de így is használják . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!