Épp most búcsúzunk a merevlemezektől

tv vs internet

Egészen döbbenetes tempóban szűkül a számítógépek hagyományos adattárolójának számító merevlemezek (HDD) piaca. Tavaly világszerte már csak 376 millió darab winchestert értékesítettek, miközben a 2010-es évek elején még 600 millió felett voltak az eladások. A folyamat ráadásul szakértők szerint a jövőben is folytatódik: az idén a várakozások szerint mindössze 320 millió HDD találhat gazdára, ami 2004 óta a legalacsonyabb adat lenne. Ez egyébként újabb 15 százalékos visszaesést jelentene a tavalyi értékesítéshez képest, ami szinte minden korábbinál magasabb. Az első negyedéves adatok szerint pedig valószínűleg össze is jön egy ilyen mértékű zuhanás, hiszen január és március között nyolcadával kevesebb merevlemez fogyott, mint 2018 hasonló időszakában.

Maradj mindig online! Mobil díjcsomagok online szerződéskötéssel a Telenet.hu-n

Bár a HDD-piac már a számítógép-eladások visszaesését is megsínylette (utóbbi trendről korábban mi is írtunk), az összeomlást nem ez, hanem egy új technológia, az úgynevezett szilárdtest-meghajtók, az SSD-k térnyerése okozta. Míg a merevlemezek mozgó alkatrészekből állnak, sőt, működésük elve, hogy a belsejükben mágnesezett felületű adattárolók forognak rendkívül gyorsan, addig az SSD-ben nincs mozgó alkatrész. Emiatt utóbbi működése sokkal halkabb és energiatakarékosabb, ráadásul gyorsabb is: jóval kevesebb idő alatt képes rögzíteni és kiolvasni az adatokat, mint a HDD.

Igen ám, de az SSD sokáig drágább volt, mint elődje, ezért csak a magasabb árfekvésű számítógépeket, illetve okostelefonokat szerelték fel ilyennel. Az elmúlt egy-két évben azonban az új technológia ára meredeken esni kezdett, és ugyan még mindig többet kell érte fizetni, mint egy hagyományos merevlemezért, a különbség már nem annyira nagy, hogy egy átlagos felhasználó ne az előbbit válassza.

Ennek megfelelően egyre inkább alap lesz, hogy a számítógépekbe HDD helyett SSD adattárolót tesznek – és nemcsak ezekbe, hanem például a játékkonzolokba és a tévéadás rögzítésére és visszanézésére alkalmas set-top boxokba is.

Ennek fényében nem meglepő, hogy minden előrejelzés szerint a HDD piac tovább zsugorodik majd. Három-négy év múlva már csak bő negyedmilliárd ilyen egységet értékesíthetnek világszerte, nagyjából annyit, mint húsz évvel korábban.

2019. augusztus 7.

Olvastad már?

Százmillióval kevesebb számítógép fogy, mint nyolc éve . . tovább
Az autóban még mindig a rádió az úr . . . tovább
Sokkal bátrabban használjuk a mobilnukat külföldön. . . tovább
A tévé az internetnél is fontosabb, de nem mindenkinek. . . tovább
Egyre kevésbé hisznek a hirdetők a Facebookban, de így is használják . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!