Sokkal bátrabban használjuk a mobilunkat külföldön

tv vs internet

Egy korábbi felmérésből eddig is tudni lehetett, hogy a magyarok tisztában vannak a roamingdíjak uniós eltörlésével, és ki is használják ezt, ám, hogy milyen mértékben élnek az olcsó külföldi mobilhasználat lehetőségével, arról nem voltak pontos adatok – egészen mostanáig. A Nemzeti Média és Hírközlési hatóság ugyanis hároméves szünet után a közelmúltban pontos számokat tett közzé a magyar mobilpiacról, amelyből az is kiderült, miként reagáltak a magyarok a roamingdíjak eltörlésére.

Nos, a változás minden szegmensben kifejezetten látványos volt, a mobilinternetnél pedig egyenesen robbanásszerű. Amíg a határon túli használatért többletdíjat számláztak ki a szolgáltatók, addig csak minden tizenötödik-huszadik ember internetezett a mobiljával külföldön, és ők is csak keveset. A szabályozás bevezetését követően, 2017 harmadik negyedévében azonban egyik pillanatról a másikra 1,2 millióra ugrott a külföldön internetforgalmat bonyolító SIM-kártyák száma. Ez a 2015 utolsó negyedévében mért értéknek majdnem az ötszöröse, de még a 2017 tavaszán, tehát közvetlenül a változás előtt regisztráltnak is a duplája.

Azóta még tovább emelkedett a külföldön mobilinternetet használók aránya: tavaly nyáron már majdnem 1,6 millióan mobilneteztek külföldi utazásuk alatt, ami azt jelenti, hogy minden negyedik magyar okostelefon-tulajdonos élt a lehetőséggel. Ráadásul egyre többször, hiszen az egy telefonra jutó adatforgalom 2016 és 2018 nyara között nagyjából a négyszeresére nőtt.

Ha ennyire nem is volt látványos, de a telefonhívások esetében is jelentős változást hozott a roaming uniós megszüntetése. Ahogy az NMHH jelentésében fogalmaz: a külföldön hívást indító SIM-kártyák számának az előző év hasonló időszakához viszonyított növekedése 2017 harmadik negyedévétől kezdődően megugrott, a korábbi 10 százalék alatti értékek helyett a roaming eltörlését követő három negyedéven keresztül 20-35 százalék körüli éves növekedési értékeket láthattunk. Így tavaly nyáron már közel 2 millió telefonról indítottak hívást a határokon túlról, szemben a két évvel korábbi 1,6 millióval.

A trendekben persze komoly szerepet játszik, hogy a külföldre utazó magyarok többsége uniós országot látogat meg. Fontos azonban figyelnünk arra, hogy az EU-n kívüli országokban még mindig él a roaming, és esetenként kifejezetten magas többletdíjat számlázhatnak ki a szolgáltatók.

2019. július 3.

Olvastad már?

Egyre kevésbé hisznek a hirdetők a Facebookban, de így is használják. . . tovább
Havi 20 ezer forintot költünk kommunikációra . . . tovább
Minden hónapban tízezrek kezdenek el mobilinternetezni. . . tovább
Sokkal olcsóbb a mobilnet a szomszádok országokban, mint itthon. . . tovább
Itthon is drágulhatnak az okostelefonok a kínai-amaerika vita miatt . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!