Százmillióval kevesebb számítógép fogy, mint nyolc éve

tv vs internet

Bár valószínűleg korai lenne fordulatról beszélni, úgy tűnik, nincs messze a mélypont a személyi számítógépek (PC) globális piacán. Az idei második negyedévben ugyanis, ha nem is nagymértékben, de nőttek az eladások. A Gartner adatai szerint április és június között világszerte kis híján 63 millió számítógép talált gazdára, ami 1,5 százalékkal, azaz szinte pontosan egymillió darabbal több a 2018 hasonló időszakában mértnél.

Bár már tavaly is volt olyan negyedév, amikor növekedést mutattak az adatok, 2018-ban összességében még estek az eladások – ezzel az előző volt zsinórban a nyolcadik olyan év, amikor szűkült a piac. 2011-ben még több mint 365 millió számítógépet értékesítettek világszerte, hét évvel később pedig már csak 259 milliót.

Mindeközben a gyártók közötti erőviszonyok is látványosan átalakultak. Az előző évtized végén még az Acer, a Dell, illetve a HP uralta a piacot, és fontos szereplő volt a Toshiba is, mára azonban ezek közül csak a két amerikai cég, a HP és a Dell tudott a legnagyobbak között maradni. A vezető pozíció viszont már rég nem az övék, időközben ugyanis az a kínai Lenovo tört élre, amely a szűkülő piacon is majdnem négyszeresére tudta növelni eladásait az elmúlt tíz évben. Ezzel párhuzamosan a Toshiba eltűnt, az Acer pedig piacának háromnegyedét elvesztette. Megjelent viszont az Apple, amely a negyedik legnagyobb szereplő lett a szektorban.

A korábbi évekhez képest a 2018-as teljesítmény jobb, a most mért növekedés pedig elsősorban annak köszönhető, hogy a cégek a szoftverfrissítésekkel párhuzamosan sokszor megújítják a gépparkjukat is. Tavaly októberben és idén májusban is kijött egy Windows 10 frissítés, ami kedvezően hatott a vállalatok keresletére, a lakosság azonban továbbra is egyre kevesebb számítógépet vesz. Ez a magyarázata annak is, hogy miközben az asztali számítógépekből egyre több fogy, a hordozható készülékekből egyre kevesebb.

A trendek – legalábbis az elmúlt nyolc esztendőhöz képest – kifejezetten kedvezők, könnyen lehet azonban, hogy ennek ellenére sem áll meg a visszaesés. A gyártók elsősorban a kínai-amerikai kereskedelmi háborútól tartanak, amely ugyan eddig nem hatott ki a PC-szektorra, ám ez nem biztos, hogy így is marad. Az alkatrészek jelentős részét ugyanis Kínában gyártják, és ha ezekre vagy valamilyen összetevőjükre is vámot vet ki az egymással viaskodó két nagyhatalom, akkor emelkedhetnek az árak, és így újabb zuhanás jöhet.

2019. július 16.

Olvastad már?

Egyre kevésbé hisznek a hirdetők a Facebookban, de így is használják. . . tovább
Havi 20 ezer forintot költünk kommunikációra . . . tovább
Minden hónapban tízezrek kezdenek el mobilinternetezni. . . tovább
Sokkal olcsóbb a mobilnet a szomszádok országokban, mint itthon. . . tovább
Itthon is drágulhatnak az okostelefonok a kínai-amaerika vita miatt . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!