Az 5G telefonod valójában egy router lesz?

tv vs internet

A mobilágazat legfontosabb hívószava az elmúlt egy-két évben egyértelműen az 5G lett. A szolgáltatók annak ellenére eköré építik kommunikációjukat, hogy egyelőre csak egy-két országban voltak érdemi fejlesztések, és ezekben is még csak tesztelik a technológiát és a piacot. Ami pedig ennél is érdekesebb: egyelőre egyáltalán nem egyértelmű, pontosan mit is hoz egy átlagos fogyasztónak az 5G, ahogy az sem, hogy miből térül majd meg a szolgáltatóknak az a rengeteg pénz, amit az új technológiára költeniük kell.

Ahhoz ugyanis, hogy az 5G elterjedhessen, nagyon komoly beruházásokra lesz szükség. Először is, a cégeknek meg kell vásárolniuk a szolgáltatáshoz szükséges frekvenciát, ami egy Magyarország méretű piacon is több 10, de inkább 100 milliárd forintos kiadás lehet. Ezt követően ki kell építeni magát a hálózatot, amin szolgáltatni lehet, és ami hasonló nagységrendű pénzt emészt majd fel.

Persze erre például a 4G-nél is szükség volt, de akkor egyértelműnek tűnt, hogy az új technológia mivel ad majd többet a fogyasztóknak. A negyedik generációs szolgáltatás ugyanis sokkal gyorsabb mobilnetet ígért elődjénél, a 3G-nél, és ezzel olyan funkciók váltak elérhetővé, és élvezhetővé mobiltelefonon, mint az online videózás, zenehallgatás, vagy éppen a videócsetelés. Éppen ezért tudni lehetett, hogy a felhasználók a 4G-ért hajlandók is lesznek a korábbinál többet fizetni.

Most azonban más a helyzet: az 5G ugyan ismét rengeteget gyorsít a mobilinterneten, de ez már nem hoz akkora többletet a felhasználóknak. A legtöbb funkció ugyanis a 4G-vel is élvezhető, és csak azért, hogy egy videó még tízszer gyorsabban töltődjön be, nem sokan fognak többet fizetni.

Szakértők szerint ezért az 5G-t elsősorban nem is a mobilozók, hanem a gépek fogják majd kihasználni akkor, amikor egymással kommunikálnak az okosotthonokban, vagy éppen az okosvárosokban. A gond csak az, hogy ez a terület még gyerekcipőben jár, így nem lehet tudni, hogy pontosan mire lesz szükség 2-3-5 év múlva, és így a fejlesztés elkezdése is értelmét veszítheti.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egy átlagos mobiltelefon-tulajdonos semmit nem vesz majd észre az 5G-ből, és számukra semmit nem fejlesztenek majd a szolgáltatók. Könnyen lehet, hogy az 5G nem a korábbi mobiltechnológiáknak, hanem a vezetékes internetnek jelent majd konkurenciát. A technológia ugyanis már képes lesz olyan gyors internetet biztosítani, ami a vezetékes szolgáltatást is kiválthatja. Különösen igaz ez azokon a vidéki területeken, ahova nem jut el az ultragyors internet.

Éppen ezért, egyes feltételezések szerint a mostani készülékeknél amúgy várhatóan jóval drágább 5G-s okostelefonok a hagyományos funkcióik mellett egyfajta routerként is működhetnek majd. Azok, akik nem akarnak vezetékes internetre előfizetni, otthon megoszthatják majd telefonjukról az 5G-t a többi otthoni készülékkel, és a számítógépükön is ezt használhatják majd.

2019. augusztus 26.

Olvastad már?

Az okosfülhallgató 2019 slágere Európában. . . tovább
Épp most búcsúzunk a merevlemezektől . . . tovább
Még mindig nincsenek teljes biztonságban az adataink. . . tovább
Egyre nagyobb és egyre jobb tévéket veszünk, de nem használjuk ki őket. . . tovább
Egyre kevésbé hisznek a hirdetők a Facebookban, de így is használják . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!