Telefonra egyre többet költünk, telefonálásra viszont már nem

telefon

Három év folyamatos növekedés után 2018-ban némileg csökkent a magyar háztartások telekommunikációs költése. Az európai statisztikai hivatalként működő Eurostat a közelmúltban frissítette a lakosság költségstruktúrájára vonatkozó adatbázisát a tavalyi számokkal, és eszerint a magyar háztartások euróban több mint öt százalékkal szántak kevesebbet ilyen célra, mint 2017-ben. Bár ebben az időszakban a közös európai devizához képest gyengült a forint, a fenti öt százaléknál kisebb mértékben, így a kiadások forintban kifejezve is csökkentek. Méghozzá nagyjából 17 ezerrel: két éve egy átlagos háztartás 708 ezer forintot költött kommunikációra, 2018-ban viszont csak 691 ezret.

Abban sok meglepő nincs, hogy az ebbe a kategóriába sorolt postai szolgáltatásokra kevesebb ment el tavaly, mint 2017-ben, különösen, hogy ez a tétel már a korábbi években sem volt számottevő. Az azonban már sokkal érdekesebb, hogy több mint 22 ezer forinttal visszaesett a távközlési szolgáltatásokra költött pénz, a korábbi években ugyanis nem ez volt a trend. Bár volt már egy időszak, amikor érezhetően csökkentek a magyar háztartások ilyen típusú kiadásai, ez a folyamat az okostelefonok elterjedésével megállt, a mobilinternet egyre szélesebb körű használatával pedig megfordult. Utóbbival ugyanis egy olyan új elem jött be a távközlési cégek szolgáltatásai közé, amelyért az ügyfelek hajlandók voltak a korábbinál jelentősen többet fizetni.

Ennek eredményeként a távközlési szolgáltatásokra szánt pénz még euróban kifejezve is tizedével nőtt 2014 és 2017 között, forintban pedig egy hajszállal ennél is nagyobb volt a növekedés. Két évvel ezelőtt már majdnem 50 ezer forinttal fordított többet egy háztartás ilyen célra, mint 2014-ben. Ennek a nagyjából felét sikerült most leadni egyetlen év alatt: a visszaesés vélhetően jelentős részben annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban fokozatosan esni kezdett a korábbi növekedést biztosító mobilinternetcsomagok ára.

Miközben szolgáltatásokra egyre kevesebbet költünk, a készülékekre szánt összeg évről évre egyre nagyobb. Tavaly egy átlagos háztartásban 48 ezer forint ment el ilyen célra – majdnem ötezerrel több, mint egy évvel korábban, valamint két és félszer annyi, mint 2014-ben.

2019. december 11.

Olvastad már?

A hétvégi nagytakarítást még nem a fotelből intézzük . . tovább
Milliárdok használhatnak mobilnetet, de nem teszik . . . tovább
Még mindig nincsenek teljes biztonságban az adataink. . . tovább
Egyre nagyobb és egyre jobb tévéket veszünk, de nem használjuk ki őket. . . tovább
Egyre kevésbé hisznek a hirdetők a Facebookban, de így is használják . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!