Ezek voltak az évtized meghatározó technológiai változásai

telefon

Az évtized végéhez érve érdemes számot vetni, hogy az elmúlt tíz évben milyen változásokat is hozott a technológia a mindennapi életünkbe. Bár már 2009 és 2010 fordulóján is voltak arra utaló jelek, hogy a hordozható kütyük és a különböző online alkalmazások, szolgáltatások évei jönnek, az előző tíz esztendőben rengeteg olyan technológiai vívmány érkezett, amelyek mára tényleg a mindennapjaink részei lettek.

Kevesek kiváltságából tömegtermékek

Miközben a 2020-as évekbe már úgy lépünk be, hogy nagyjából 2,5 milliárd ember kívánhat boldog új évet a Facebookon, tíz éve ez még egyáltalán nem volt jellemző. 2009 utolsó negyedévében mindössze 360 millió aktív felhasználója volt a legnépszerűbb közösségi oldalnak, ami a jelenlegi felhasználószámnak alig több, mint nyolcada.

Persze ebben lehetett némi szerepe annak, hogy míg jelenleg a legtöbben már az okostelefonjukon lépnek be a fiókjukba, tíz éve még smartphone-ja sem volt mindenkinek. Az előző évtized utolsó esztendejében például világszerte mindössze 172 millió ilyen készüléket adtak el, és az előtte lévő két évben is csak durván 260 milliót. Így legfeljebb 300-400 millió embernek lehetett olyan telefonja, amivel bármikor online maradhatott. Ám még ők sem használták annyi mindenre a készülékeiket, mint most, hiszen akkor nem, hogy 5G nem volt, de még a negyedik generációs hálózatok sem működtek, sőt a harmadik is csak a szerencsésebb helyeken.

Ehhez képest most már nagyjából minden második földlakóra jut egy okostelefon, és az évtized közepe óta 1,5 milliárd darabot adnak el évente. Ráadásul a tíz évvel ezelőttinél sokkal több dologra használhatjuk mobiljainkat, hiszen időközben a hálózatok is sokat fejlődtek.

Ami nem is volt

Ezek a termékek és szolgáltatások azonban legalább már léteztek tíz éve – nem úgy, mint az iPad, vagy éppen a Instagram. Előbbit 2010 áprilisában dobták piacra, míg utóbbi 2010 októberében kezdett működni. Azaz most lépünk át először úgy egy új évtizedbe, hogy arról bárki az iPadjén adhasson hírt. Ugyancsak a 2010-es évek vívmánya a 2011-ben debütáló Snapchat, a 2014-es Amazon Echo nevű okos otthoni asszisztens, vagy éppen a 15 másodperces videók készítésére és megosztására alkalmas, mindössze bő három éve létező TikTok. Emellett ebben az évtizedben jelentek meg a mostanra főleg a fitneszforradalomnak köszönhetően milliószámra fogyó okosórák, és a jelenleg még nem annyira elterjedt, de sok szakértő szerint komoly jövő előtt álló VR (virtuális valóság) eszközök is.

2020.01.09.

Olvastad már?

A hétvégi nagytakarítást még nem a fotelből intézzük . . tovább
Milliárdok használhatnak mobilnetet, de nem teszik . . . tovább
Még mindig nincsenek teljes biztonságban az adataink. . . tovább
Egyre nagyobb és egyre jobb tévéket veszünk, de nem használjuk ki őket. . . tovább
Egyre kevésbé hisznek a hirdetők a Facebookban, de így is használják . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!