E-bringák, önvezető autók, okosotthonok és 5G: ezt hozza az új évtized

telefon

Annak, aki követi a technológiai szektor fejleményeit, valószínűleg nem tartogatnak túl sok meglepetést a 2020-as évek trendjeire vonatkozó jóslatok. Néhány eddig ritkábban emlegetett érdekesség azonban így is akad: ilyen például az elektromos kerékpárok várható gyors terjedése, amely sok más folyamatot is előre jelez, illetve indukál.

Elektromos bringák, önvezető autók

A Deloitte prognózisa szerint az e-bringák iránti kereslet már rövidtávon is látványosan megugorhat: az ilyen kerékpárok száma már 2020 végén felülmúlhatja az összes többi elektromos jármű mennyiségét, a következő három évben pedig több mint 130 millió e-biciklit adhatnak el világszerte. Utóbbi hatszor annyi, mint ahány elektromos autót értékesítenek majd a teljes következő évtizedben.

A kerékpárok gyors terjedéséhez viszont a közlekedés biztonságosabbá tételére is szükség van, sokakat ugyanis épp azt tart vissza a rendszeres bringázástól, hogy nem érzik magukat biztonságban az utakon. Ezen részben az önvezető autók változtathatnak, amelyek területén szintén komoly áttörést várnak szakértők a most kezdődő évtizedben.

Ötvenmilliárd internethez csatlakozó gép

Részben ennek eredményeként rohamosan fog emelkedni azinternethezcsatlakozó gépek száma is, azaz felpörög az Internet of Things (IoT) is – utóbbit az önvezető autók mellett az okosotthonok térnyerése is hajthatja. A Strategy Analytics prognózisa szerint 2025-ben nagyjából 39, öt évvel később pedig durván 50 milliárd internethez csatlakozó eszköz lesz már világszerte, márpedig utóbbi több, mint duplája a jelenleginek.

Átveszi a hatalmat az 5G

Ehhez persze jobb mobilhálózatokra lesz szükség, ezt pedig a most használt 4G-nél sokkal gyorsabb internetet biztosító ötödik generációs technológia elterjedése hozza majd el. A várakozások szerint az idei év végére mindössze az okostelefonok 1,1 százaléka lesz 5G-képes, az évtized közepére azonban már minden harmadik készülék az új technológiát használhatja.

Pedig ahogy arról korábban írtunk, az 5G-t nyújtó szolgáltatók számára nem is az okostelefon-felhasználók jelentik majd a legfontosabb piacot, hanem a már említett 50 milliárd gép. Jelenleg ugyanis nehéz elképzelni olyan üzleti modellt, amelyben csak a hagyományos szolgáltatásokkal megtérülnének az új technológia kiépítéséhez szükséges dollármilliárdok. Az IoT azonban ezen is változtatni fog.

2020.01.15.

Olvastad már?

A hétvégi nagytakarítást még nem a fotelből intézzük . . tovább
Milliárdok használhatnak mobilnetet, de nem teszik . . . tovább
Még mindig nincsenek teljes biztonságban az adataink. . . tovább
Egyre nagyobb és egyre jobb tévéket veszünk, de nem használjuk ki őket. . . tovább
Egyre kevésbé hisznek a hirdetők a Facebookban, de így is használják . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!