Már a járvány előtt megugrott az internethasználat

internet

Viszonylag ritkán fordul elő olyan a hazai távközlési piacon, ami 2019 utolsó negyedévében történt. A statisztikai hivatal adatai szerint ugyanis az előző év utolsó három hónapjában negyedéves összevetésben nagyobb mértékben emelkedett a vezetékes internet adatforgalma, mint a mobilneté. Bár az eset nem példa nélküli, az elmúlt években inkább az az általános, hogy a mobilnet bővül gyorsabban: az előző öt esztendőben itt majdnem a tízszeresére emelkedett a forgalom, miközben a vezetékes hálózatokon csak háromszoros volt a növekedés.

Filmet otthon nézünk

Persze a vezetékes kapcsolaton keresztül lebonyolított forgalom még mindig sokkal nagyobb. A tavalyi utolsó negyedévben ez 897 petabájt (azaz 897 milliárd megabájt) volt, miközben a mobileszközökön keresztül létrejött internetforgalom tavaly ősszel lépte át először a 100 petabájtot. Ennek a magyarázata természetesen az, hogy itthon a vezetékes előfizetéseknek jellemzően nincs korlátja, és a letöltési sebesség is sokkal nagyobb, így az emberek többsége az igazán adatigényes tevékenységeket (filmnézés, letöltések, stb.) vezetékes kapcsolaton keresztül igyekszik megoldani.

Gyorsabb net kellene otthonra? Válassz a Telenet.hu távközlési partnereinek kínálatából kényelmesen, online!

A koronavírus rátett egy lapáttal

A vezetékes internetforgalom tavaly év végi megugrása mindenesetre érdekes fejlemény, különösen, hogy idén a járványhelyzet miatt egész biztosan folyatódik a trend. Az eddigi felmérések szerint a korlátozó intézkedéseket bevezető országokban nagyon látványosan emelkedett az internethasználat, különösen az iskolák bezárását követően.

A legnagyobb ugrást Olaszországban mérték, ahol március közepén az egy hónappal korábbinak lényegében a kétszerese volt az internetes adatforgalom. A növekedés már az észak-olasz régiók lezárásakor megkezdődött, aztán a különböző, egyre nagyobb tömegeket bezárkózásra késztető intézkedések, mint az iskolák bezárása vagy az országos kijárási korlátozás, hullámokban növelték tovább az internethasználatot is.

A többi érintett országban is hasonló folyamatok játszódtak le, csak a növekedés mértéke volt kisebb: az Egyesült Királyságban 78, Spanyolországban és Franciaországban nagyjából negyven, Japánban pedig durván 30 százalékos gyarapodást mértek.

Lassult az internet

A hirtelen meredek növekedésnek nem annyira meglepő módon a letöltési sebesség alakulására is hatása volt: a nagyobb terhelés miatt mindenhol lassult az internet, az olaszoknál például nagyjából a harmadával.

Itthon hasonló pontos mérések egyelőre nem készültek, de a különböző szolgáltatói beszámolók és felmérések alapján ez a folyamat Magyarországon is lejátszódott. Sok jel utal arra, hogy a mobil és a vezetékes internethasználat is csúcsokat döntött az elmúlt hetekben, miután a személyes kapcsolattartást mind a családokon belül, mind a munkahelyeken részben a világháló vette át.

2020.05.13.

Olvastad már?

Karanténban jobban fogy a videojáték is. . . tovább
Hogyan ismerhetjük fel az álhíreket? . . . tovább
Felértékelte a járvány a szélessávot, azonban nagyok a lefedettségi különbségek. . . tovább
A streamingpiacot sem hagyta érintetlenül a járvány. . . tovább
Adatbiztonság és home office: hogyan védjük a céges adatokat otthonról?. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!