Kezdhetünk búcsúzni a 3G-től

internet

Jövő júniusra lekapcsolja harmadik generációs mobilszolgáltatását (3G) a Vodafone Németországban. A brit szolgáltató ezzel egy húszéves technológiát von ki a forgalomból a legnagyobb európai távközlési piacon – a tervek szerint az így felszabaduló frekvenciát a 4G és az 5G hálózat fejlesztésére használja majd a cég.

Eljárt felett az idő

Bár Németország az első igazán nagy piac, ahol megszűnik a mobilinternetezés alapjait megteremtő 3G, valójában nem ez az első kísérlet annak tesztelésére, hogyan reagál a piac a lekapcsolásra. Sőt, pont a Vodafone helyi cége ugyanezt Hollandiában már idén februárban meglépte, és több skandináv országban is belengették a helyi szolgáltatók, hogy 2020-2021-ben megszüntetik harmadik generációs szolgáltatásukat.

A 3G kivezetése egyébként abból a szempontból nem meglepő, hogy bár a mobilnet alapjait ez a technológia tette le, és ennek köszönhetjük a mobilalkalmazások elterjedését, mostanra elég elavultnak számít. Az ilyen hálózatok elméletileg is csak másodpercenként 42 megabites letöltési sebességet tudnak biztosítani, ami ma már egyáltalán nem sok. A mobilozók többsége rengeteg olyan funkciót használ okostelefonján, mint az online videózás, zenehallgatás, vagy éppen a videocsetelés, ami ezzel a technológiával nem igazán élvezhető, legalább egy 4G-képes készülék és ilyen hálózat is kell hozzá. 

Több mobilnetre lenne szükséged?

Válassz egy új mobil díjcsomagot sorban állás nélkül a Telenet.hu-n!

Itthon is kevesen használják

Ennek fényében talán nem meglepő, hogy túl sok előfizetőt nem is fog érinteni a lekapcsolás: Guido Weißbrich, a cég hálózatfejlesztési vezetője a bejelentést azzal indokolta, hogy a 3G használata két éve meredeken csökken, és ma már csak harmincból egy ügyfelüknek van jelentősebb adatforgalma. A szolgáltató egyébként azt ígérte, hogy azokat a SIM-kártyákat, amelyek nem képesek a harmadik generációsnál újabb szolgáltatásra, díjmentesen ki fogja cserélni.

Itthon egyelőre nem merült fel a 3G leállítása, azonban a hálózatot Magyarországon sem használják arányaiban sokkal többen, mint Németországban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legutóbbi adatai szerint 2019 második félévében a hazai mobilnet-forgalom mindössze 3,6 százalékát bonyolították le 3G hálózaton, 95,4 százaléka már 4G-n ment (a maradék egy százalék 2G volt). Alig öt éve ugyanez az arány még közel 50 százalékra rúgott, és 2017 végén is majdnem minden tizedik előfizető még a harmadik generációs szolgáltatást használta.

2020.05.19.

Olvastad már?

Karanténban jobban fogy a videojáték is. . . tovább
Hogyan ismerhetjük fel az álhíreket? . . . tovább
Felértékelte a járvány a szélessávot, azonban nagyok a lefedettségi különbségek. . . tovább
A streamingpiacot sem hagyta érintetlenül a járvány. . . tovább
Adatbiztonság és home office: hogyan védjük a céges adatokat otthonról?. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!